Ισραήλ: «Η στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο δεν έχει ολοκληρωθεί»

ΛΙΒΑΝΟΣ ΙΣΡΑΗΛ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ Facebook Twitter
Καπνοί μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο χωριό Μπεντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου / 14 Απριλίου 2026 / EPA/ATEF SAFADI
0

Η στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο «δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς.

Μερικές μόλις ώρες μετά την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας, ο Κατς προειδοποίησε ότι οι πολίτες που επιστρέφουν στο νότιο τμήμα του Λιβάνου ενδέχεται να χρειαστεί να εγκαταλείψουν ξανά τα σπίτια τους.

«Οι στρατιωτικοί χερσαίοι ελιγμοί στον Λίβανο και οι επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ κατέστησαν εφικτή την επίτευξη πολλών στόχων», αλλά η επιχείρηση δεν έχει «ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Κατς. «Η ζώνη ασφαλείας έχει εκκαθαριστεί από μαχητές και όπλα, είναι άδεια από κατοίκους και θα συνεχίσει να εκκαθαρίζεται από τρομοκρατικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της κατεδάφισης σπιτιών σε χωριά της πρώτης γραμμής που έχουν γίνει de facto τρομοκρατικά φυλάκια», πρόσθεσε.

Ισραήλ: Καταγγελίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον λιβανικό στρατό

Την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, λίγο αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, ο λιβανικός στρατός κατήγγειλε παραβιάσεις από την ισραηλινή πλευρά στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι όροι της εκεχειρίας προβλέπουν, ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει να πλήττει τη Χεζμπολάχ για να αποτρέψει «σχεδιαζόμενες, επικείμενες ή συνεχιζόμενες» επιθέσεις και θα διατηρήσει μια ζώνη ασφαλείας 10 χιλιομέτρων κατά μήκος της λιβανικής πλευράς των συνόρων.

Η ζώνη, που ονομάζεται από το Ισραήλ «γραμμή κατά των αρμάτων μάχης» έχει -σύμφωνα με τον Κατς «εκκαθαριστεί από τρομοκράτες και τα όπλα τους». Η αποστολή για την ασφάλεια του υπολοίπου της ζώνης ασφαλείας, μέχρι τον ποταμό Λιτάνι, θα ολοκληρωθεί «είτε μέσω διπλωματίας είτε με επανέναρξη στρατιωτικής δράσης», ξεκαθάρισε.

Τέλος, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Λιβανέζοι, που επιστρέφουν νότια καθώς τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, πιθανότατα να χρειαστεί να φύγουν και πάλι. Συγκεκριμένα, σχετικά με αυτό σχολίασε: «Αν οι μάχες συνεχιστούν, οι κάτοικοι που επιστρέφουν σε ασφαλή ζώνη θα πρέπει να απομακρυνθούν για να ολοκληρωθεί η αποστολή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM