Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ Facebook Twitter
Διαδηλώσεις στο Ιράν από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, 14 Ιανουαρίου 2026. / Φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
0

Βίντεο που δημοσίευσαν από κοινού, ο φωτορεπόρτερ Afshin Ismaeli και η δημοσιογράφος, Düzen Tekkal στο Instagram, αποτυπώνει την πραγματικότητα στο Ιράν, με φόντο τους άνω των 2.000 νεκρούς.

Στα πλάνα καταγράφονται σοροί νεκρών διαδηλωτών σε αυτό που το CNN αποκαλεί, «πρόχειρο νεκροτομείο» στο ιατροδικαστικό κέντρο Καχρίζακ της Τεχεράνης. Στην περιγραφή του βίντεο, ο Ismaeli επικαλείται ανεπίσημες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 12.000. Επισήμως, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 2.500.

Γράφει ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli:

«Νέο βίντεο δείχνει τη σφαγή Ιρανών διαδηλωτών στο Καχρίζακ της Τεχεράνης.

Πάνω από 2.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί σε δύο ημέρες, σύμφωνα με αναφορές.

Πάνω από 12.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με αναφορές.

Νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως μετά την πανεθνική διακοπή του διαδικτύου στο Ιράν υποδηλώνουν ότι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για 18η ημέρα.

Ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι η καταστολή ήταν εξαιρετικά βίαιη. Ορισμένες αναφορές υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 12.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί, αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα, καθώς τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς.

Αυτό που είναι σαφές είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι στο Ιράν περιγράφουν την κατάσταση. Οι μαρτυρίες τους είναι βαθιά ανησυχητικές, καθώς αναφέρουν εκτεταμένη βία, φόβο και χάος. Το μεγαλύτερο μέρος των γεγονότων παραμένει κρυφό στον έξω κόσμο».
 

Προσοχή, ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Ιράν: Οι δολοφονίες που έχουν επιβεβαιωθεί και η υπόθεση Σολτανί

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Human Rights Activists News Agency (HRANA) δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 2.435 δολοφονίες. Ανάμεσά τους 13 παιδιά. Παράλληλα, 882 ακόμη θάνατοι ερευνώνται.

Την ίδια ώρα η υπόθεση της εκτέλεσης του Ερφάν Σολτανί εξεκολουθεί να απασχολεί τον διεθνή Τύπο. Δημοσιεύματα για τον διαδηλωτή που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν ότι καταδικάστηκε σε θάνατο. Το Ιράν αρνείται τα περί εκτέλεσης άρθρα, όπως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που διαβεβαίωσε, ότι «δεν υπάρχουν πλάνα για εκτελέσεις», σε δηλώσεις του, με τις οποίες δεν αποκλείει την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη χώρα.

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, η ιρανική Δικαιοσύνη ισχυρίζεται ότι ο Ερφάν Σολτανί συνελήφθη κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, αλλά δεν καταδικάστηκε σε θάνατο, όπως είχαν μεταδώσει δίκτυα ενημέρωσης, όπως το BBC.

Δικαστικές πηγές από το Ιράν αναφέρουν ότι ο Σολτανί, ο οποίος κρατείται επί του παρόντος στην κεντρική φυλακή του Καράτζ, κατηγορείται για «συνωμοσία κατά της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και προπαγανδιστικές δραστηριότητες κατά του καθεστώτος». Ωστόσο, αναφέρει ότι η θανατική ποινή δεν ισχύει για τέτοιες κατηγορίες, εάν επιβεβαιωθούν από δικαστήριο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Post, περιγράφει, ότι ο Σολτανί συνελήφθη στις 8 Ιανουαρίου. Πηγές ενημέρωσαν την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) ότι «η οικογένειά του ενημερώθηκε πως καταδικάστηκε σε θάνατο και πως η ποινή θα εκτελεστεί στις 14 Ιανουαρίου».

Σύμφωνα με την εφημερίδα The US Sun, ο Σολτανί κατηγορείται για «πόλεμο κατά του Θεού», ένα αδίκημα που επισύρει τη θανατική ποινή σύμφωνα με τον ιρανικό νόμο. Οι υποστηρικτές του Σολτανί ισχυρίζονται ότι του αρνήθηκαν την πρόσβαση σε νομική συνδρομή και δεν του δόθηκε η ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν εκδοθεί η θανατική ποινή με απαγχονισμό.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Ορμπάν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM