Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Επί ποδός βρίσκεται από σήμερα ο στρατός της Ισπανίας για να περιορίσει την έξαρξη αφρικανικής πανώλης των χοίρων κοντά στη Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους η νόσος μπορεί να προκλήθηκε από την κατανάλωση μολυσμένου σάντουιτς από έναν αγριόχοιρο, προκαλώντας μια αλυσίδα γεγονότων που διαταράσσουν τώρα μια βιομηχανία εξαγωγής χοιρινού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ισπανία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δύο αγριόχοιροι που βρέθηκαν νεκροί στο πάρκο Collserola, σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από τη Βαρκελώνη, ήταν θετικοί στη νόσο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ζώνη αποκλεισμού 6 χιλιομέτρων γύρω από την επηρεαζόμενη περιοχή στην Μπελατέρα.

Οι αρχές αναλύουν τώρα και άλλες ύποπτες περιπτώσεις στην περιοχή και περιμένουν επιπρόσθετα κρούσματα.

«Η πιο πιθανή υπόθεση... είναι πως αλλαντικά, ένα σάντουιτς, μολυσμένο τρόφιμο, κατέληξε σε σκουπιδοτενεκέ και στη συνέχεια ένας αγριόχοιρος μπορεί να το έφαγε και μολύνθηκε», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας της Καταλωνίας Όσκαρ Ορντέιγκ στο Catalunya Radio.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο, εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο.

Η μολυσμένη περιοχή βρίσκεται κοντά στον αυτοκινητόδρομο AP-7, μια σημαντική οδό μεταφοράς που συνδέει την Ισπανία και τη Γαλλία. Ο Ορντέινγκ είπε πως η απουσία μολυσμένων αγριόχοιρων αλλού στην Καταλωνία και στη Γαλλία σημαίνει πως η μεταφορά μολυσμένων τροφίμων από ανθρώπους μπορεί να εισήγαγε τον ιό.

Οι προσπάθειες να ελεγχθεί η νόσος εντάθηκαν χθες, Κυριακή, με 300 Καταλανούς αστυνομικούς και αγροφύλακες να έχουν αναπτυχθεί, τους οποίους ακολούθησαν 117 μέλη της στρατιωτικής μονάδας εκτάκτων καταστάσεων UME σήμερα.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Λουίς Πλάνας δήλωσε το Σάββατο ότι περίπου το ένα τρίτο των πιστοποιητικών εξαγωγής χοιρινού της χώρας έχουν δεσμευθεί ως αποτέλεσμα της έξαρσης, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί κτηνοτροφικές μονάδες. Μονάδες εκτροφής χοίρων σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από την αρχική εστία μόλυνσης αντιμετωπίζουν περιορισμούς στη λειτουργία και τις πωλήσεις τους.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM
Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Διεθνή / Στη χώρα που θεωρείται πρότυπο ισότητας, οι γυναίκες αναγκάζονται να αποσυρθούν από τη δημόσια ζωή

Η Σουηδία έχει θεωρηθεί για δεκαετίες παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ισότητα των φύλων και υπερηφανεύεται για την ελευθερία έκφρασης, ωστόσο, τα στοιχεία για τις γυναίκες πολιτικούς δείχνουν μια διαφορετική εικόνα
LIFO NEWSROOM