Βενεζουέλα: Ο Τραμπ στέλνει το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» με μαχητικά αεροσκάφη

Βενεζουέλα: Ο Τραμπ στέλνει το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» με μαχητικά αεροσκάφη Facebook Twitter
0

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναπτύσσει το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στην Καραϊβική, στα ανοιχτά της Βενεζουέλας, μια κίνηση που θεωρείται μεγάλη κλιμάκωση στον «πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Το USS Gerald Ford, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, θα σταθμεύσει στα ανοιχτά της Βενεζουέλας, καθώς ολοκληρώνει την τρέχουσα αποστολή του στη Μεσόγειο.

Η αποστολή του υπερπλοίου σηματοδοτεί τη σαφέστερη πρόθεση της Ουάσινγκτον να επεκτείνει τη στρατιωτική της επιχείρηση πέρα από τα μικρά σκάφη που υποτίθεται μεταφέρουν ναρκωτικά προς τις ΗΠΑ, σε πλήγματα κατά χερσαίων στόχων.

Το αεροπλανοφόρο διαθέτει δεκάδες F-18 Super Hornet και αεροσκάφη επιτήρησης, που αυξάνουν θεαματικά τη δύναμη πυρός και την ικανότητα των ΗΠΑ να πλήξουν αντιαεροπορικά συστήματα στη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για επιθέσεις με drones ή επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων εναντίον επίγειων στόχων.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Πάρνελ, δήλωσε ότι η ενισχυμένη ναυτική παρουσία «θα ενισχύσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να ανιχνεύουν, να παρακολουθούν και να διαταράσσουν παράνομες δραστηριότητες που απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία της πατρίδας μας και της δυτικής ημισφαίριας».

Αντίδραση της Βενεζουέλας και ρητορική έντασης από τον Τραμπ

Από το Καράκας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο καταδίκασε έντονα την απόφαση, δηλώνοντας: «Υποσχέθηκαν ότι δεν θα εμπλακούν ξανά σε πολέμους και τώρα κατασκευάζουν έναν καινούριο». Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιχειρούν να «προκαλέσουν αποσταθεροποίηση» στη Λατινική Αμερική, παρουσιάζοντας ως πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Η ένταση είχε ήδη αυξηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιβεβαιώσει δημόσια ότι «η επόμενη φάση της στρατιωτικής εκστρατείας θα αφορά πλήγματα κατά χερσαίων στόχων». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η γη θα είναι η επόμενη… Θα είναι πολύ πιο επικίνδυνο. Θα το δείτε σύντομα».

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες ή στόχους εννοούσε, διέταξε τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ να ενημερώσει το Κογκρέσο για τα σχέδια της κυβέρνησης. Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο εναντίον των καρτέλ, ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω πως απλώς θα σκοτώσουμε ανθρώπους που φέρνουν ναρκωτικά στη χώρα μας. Εντάξει; Θα τους σκοτώσουμε, θα είναι… νεκροί».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον, με μέλη του Κογκρέσου να ζητούν επίσημη νομική αιτιολόγηση των επιθέσεων. Από τις 3 Σεπτεμβρίου, όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρώτη αεροπορική επιδρομή σε σκάφος «που μετέφερε ναρκωτικά», έχουν ακολουθήσει κι άλλες επιθέσεις χωρίς να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες για τους στόχους ή τα θύματα.

Βενεζουέλα: Νομικά ερωτήματα και εμπλοκή της CIA

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι οι στόχοι αυτοί συνδέονται με «οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές», προσπαθώντας να θεμελιώσει νομικά τις επιθέσεις στο πλαίσιο «ενόπλης σύγκρουσης μη διεθνούς χαρακτήρα». Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σκάφη που πλήγηκαν μετέφεραν πράγματι ναρκωτικά προς τις ΗΠΑ.

Πηγές του Κογκρέσου επισημαίνουν ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου υποστήριξαν κεκλεισμένων των θυρών πως οι στόχοι θεωρούνται νόμιμοι επειδή «έχουν χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο ως περιουσιακά στοιχεία των καρτέλ».

Παράλληλα, ο Τραμπ παραδέχθηκε στις 15 Οκτωβρίου ότι έχει εγκρίνει «μυστικές επιχειρήσεις» της CIA στη Βενεζουέλα, αποκαλύπτοντας ότι η υπηρεσία πληροφοριών παίζει κεντρικό ρόλο στην παροχή δεδομένων για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Η μεταφορά του USS Gerald Ford στην Καραϊβική σηματοδοτεί έτσι όχι μόνο την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, αλλά και μια επικίνδυνη στροφή προς επιθετικές ενέργειες σε ξηρά και θάλασσα. Οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα γεωπολιτική κρίση, σε μια ήδη ασταθή περιοχή.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Διεθνή / Βενεζουέλα: Γιατί ο Μαδούρο παραμένει ακλόνητος - Πώς ο φόβος και η διαφθορά μπλοκάρουν τις ένοπλες δυνάμεις

Πώς ο Νικολάς Μαδούρο ανέπτυξε ένα «ακλόνητο» καθεστώς: προαγωγές, οικονομικά ανταλλάγματα και κουβανική αντικατασκοπεία που αποτρέπουν το στρατιωτικό πραξικόπημα
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος ένα χρόνο μετά τον διορισμό του

Διεθνή / Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος έναν χρόνο μετά τον διορισμό του

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλσεϊ αποχωρεί από την ηγεσία της SOUTHCOM, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και αυξάνουν τις επιθέσεις κατά των καρτέλ ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Διεθνή / Royal Lodge: Ο βασιλιάς Κάρολος πιέζει τον πρίγκιπα Άντριου να φύγει από την πολυτελή κατοικία

Ο πρίγκιπας Άντριου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το παλάτι για να εγκαταλείψει το Royal Lodge στο Γουίντσορ, εν μέσω νέων πιέσεων και αναζωπύρωσης του σκανδάλου Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Διεθνή / Κυρώσεις σε Rosneft-Lukoil: Γιατί οι ΗΠΑ «χτυπούν» τις δύο μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες πετρελαίου

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επεκτείνουν σημαντικά τις κυρώσεις εναντίον της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας — από τις εταιρείες Rosneft και Lukoil μέχρι το υγροποιημένο φυσικό αέριο
LIFO NEWSROOM
Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Διεθνή / Το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει στη Συρία – Οι ΗΠΑ αποχωρούν, οι Κούρδοι μένουν μόνοι

Η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία δίνει χώρο στο Ισλαμικό Κράτος να ξανασηκώσει κεφάλι - Οι Κούρδοι του SDF δέχονται αυξανόμενες επιθέσεις, ενώ η αστάθεια απειλεί να ανατρέψει μια δύσκολα κερδισμένη ειρήνη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

Διεθνή / ΗΠΑ και Αυστραλία υπογράφουν ιστορική συμφωνία για σπάνια μέταλλα – Τέλος στην εξάρτηση από την Κίνα

ΗΠΑ και Αυστραλία ανακοίνωσαν επενδύσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία εναλλακτικής αλυσίδας σπάνιων μετάλλων, απομακρυνόμενες από την κυριαρχία της Κίνας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει τη διοίκηση σε τεχνοκράτες - Τι αλλάζει μετά τον πόλεμο

Οι παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στη δημιουργία προσωρινής διοίκησης τεχνοκρατών στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η σύζυγος του Μαρουάν Μπαργκούτι απηύθυνε έκκληση στον Ντόναλντ Τραμπ για την απελευθέρωσή του
LIFO NEWSROOM