Με Τσαρούχη στα 400.000€, Μόραλη και Θεόφιλο, η ελληνική τέχνη στη δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι

Με Τσαρούχη στα 400.000€, Μόραλη και Θεόφιλο, η ελληνική τέχνη στη δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
«Εσατζής με φύλλα φοινικιάς και σημαιάκια» του Γιάννη Τσαρούχη (1910–1989)
0

Η ελληνική τέχνη συναντά το Παρίσι μέσα από τη 47η δημοπρασία Greek Sale, που διοργανώνει η Art Expertise για τον οίκο Bonhams στις 19 Νοεμβρίου, στην ιστορική Avenue Hoche. Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην εξέλιξη της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας των δύο τελευταίων αιώνων, παρουσιάζοντας σπάνια έργα κορυφαίων ζωγράφων από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Η επικεφαλής της Art Expertise, Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, τονίζει ότι στόχος της φετινής δημοπρασίας είναι «η ανάδειξη της ποιότητας και της ιστορικής σημασίας κάθε περιόδου της νεοελληνικής τέχνης», σημειώνοντας πως «η ελληνική ζωγραφική παραμένει διαχρονική αξία – μια μορφή πολιτιστικής επένδυσης αλλά και προσωπικής απόλαυσης».

Ανάμεσα στα έργα που ξεχωρίζουν είναι το «Εσατζής με φύλλα φοινικιάς και σημαιάκια» του Γιάννη Τσαρούχη (1910–1989), με τιμή εκκίνησης €400.000–600.000. Το έργο, ζωγραφισμένο το 1949 και προερχόμενο από τη συλλογή του Αλέξανδρου Ιόλα, θεωρείται ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά της ελληνικής εικαστικής ταυτότητας, συνδυάζοντας επιρροές από την αρχαιότητα, τη βυζαντινή τέχνη και τη λαϊκή παράδοση.

Εξίσου σημαντική στιγμή της δημοπρασίας αποτελεί το έργο «Επιθαλάμιο» (1971) του Γιάννη Μόραλη (1916–2009), εκτιμώμενης αξίας €200.000–300.000. Το έργο παρουσιάστηκε στην ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Αθήνα το 1972, με πρόλογο του Οδυσσέα Ελύτη, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της γεωμετρικής του λιτότητας και της ποιητικής του ευαισθησίας.

Με Τσαρούχη στα 400.000€, Μόραλη και Θεόφιλο, η ελληνική τέχνη στη δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
«Επιθαλάμιο» (1971) του Γιάννη Μόραλη (1916–2009)

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσει και το μνημειακό έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, «Η νίκη των Ελλήνων στο Καρπενήσι και ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη» (€120.000–180.000), στο οποίο ο λαϊκός ζωγράφος υμνεί το ηρωικό πνεύμα της Επανάστασης του 1821 με τη χαρακτηριστική του αυθεντικότητα και αφηγηματική δύναμη.

Με Τσαρούχη στα 400.000€, Μόραλη και Θεόφιλο, η ελληνική τέχνη στη δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, «Η νίκη των Ελλήνων στο Καρπενήσι και ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη»

Ανάμεσα στα κορυφαία έργα περιλαμβάνονται επίσης:

  • Η «Καθιστή Γυναίκα» του Γιώργου Μπουζιάνη (1937, €50.000–70.000), δείγμα της εξπρεσιονιστικής του γραφής,
    Με Τσαρούχη στα 400.000€, Μόραλη και Θεόφιλο, η ελληνική τέχνη στη δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
    Η «Καθιστή Γυναίκα» του Γιώργου Μπουζιάνη
  • Το «Hommage à Parthenis» (1937, €50.000–70.000) του Νίκου Εγγονόπουλου, φόρος τιμής στον δάσκαλό του Κωνσταντίνο Παρθένη,
    Με Τσαρούχη στα 400.000€, Μόραλη και Θεόφιλο, η ελληνική τέχνη στη δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
    Το «Hommage à Parthenis» (1937) του Νίκου Εγγονόπουλου
  • Και το «Στρόβιλοι II» (1966, €60.000–80.000) του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ένα δυναμικό παιχνίδι καμπύλων και φωτός.
    Με Τσαρούχη στα 400.000€, Μόραλη και Θεόφιλο, η ελληνική τέχνη στη δημοπρασία του Bonhams στο Παρίσι Facebook Twitter
    «Στρόβιλοι II» (1966) του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Η δημοπρασία περιλαμβάνει ακόμη έργα εμβληματικών Ελλήνων δημιουργών, όπως των Νικολάου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Θεόδωρου Ράλλη, Μιχάλη Οικονόμου, Γιάννη Γαΐτη, Νίκου Κεσσανλή, Αλέκου Φασιανού, Χρήστου Μποκόρου και Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Η έκθεση των έργων θα προηγηθεί στην Αθήνα, στην Image Gallery (Αμαλίας 36), από 3 έως 5 Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Παρίσι από 15 έως 18 Νοεμβρίου, πριν από τη δημοπρασία της 19ης Νοεμβρίου στον οίκο Bonhams (6 Avenue Hoche, 75008 Paris).

Πολιτισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγάπα με! Οι Inez & Vinoodh γιορτάζουν 40 χρόνια κοινής ματιάς με μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Χάγη

Πολιτισμός / Αγάπα με! Οι Inez & Vinoodh γιορτάζουν 40 χρόνια πορείας με μια αναδρομική έκθεση

Το Kunstmuseum Den Haag παρουσιάζει από τις 21 Μαρτίου έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2026 τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Can Love Be a Photograph: 40 Years of Inez & Vinoodh. Με αφορμή τα 40 χρόνια της κοινής τους πορείας, το διάσημο φωτογραφικό δίδυμο μιλά για τη φωτογραφία ως πράξη αγάπης και για μια εικόνα που κινείται ανάμεσα στη μόδα, την τέχνη και την επινόηση της πραγματικότητας
THE LIFO TEAM
Τι ψάχνει ένας γιος όταν ψάχνει την αλήθεια για τον πατέρα του;

Πολιτισμός / Τι ψάχνει ένας γιος όταν ψάχνει την αλήθεια για τον πατέρα του;

Το νέο memoir του Tom Junod χρησιμοποιεί τα οικογενειακά μυστικά, τις αποκαλύψεις και τη δημοσιογραφική έρευνα όχι μόνο για να ξαναδεί έναν χαρισματικό και σκοτεινό πατέρα, αλλά και για να ανοίξει ένα μεγαλύτερο ερώτημα γύρω από τον ανδρισμό, την κληρονομιά και την αλήθεια.
THE LIFO TEAM
ΝΑΥΑΓΙΟ ΜΕΝΤΩΡ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΓΛΥΠΤΟ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Πολιτισμός / Ναυάγιο ΜΕΝΤΩΡ: Νέα ευρήματα από το πλοίο του Έλγιν - Βρέθηκε θραύσμα από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα;

Το μπρίκι ΜΕΝΤΩΡ, που βυθίσθηκε τον Σεπτέμβριο του 1802 έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα στα νοτιοανατολικά των Κυθήρων, ήταν ένα από τα ιδιόκτητα πλοία του Λόρδου Έλγιν
THE LIFO TEAM