O Τραμπ δίνει προθεσμία «3-4 ημέρες» στη Χαμάς να απαντήσει

Διορία Τραμπ 3-4 ημερών στη Χαμάς για να απαντήσει στην πρότασή του για τη Γάζα Facebook Twitter
Ο Τραμπ δίνει διορία 3 - 4 ημερών στη Χαμάς να απαντήσει στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου / Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη, ότι οι η Χαμάς έχει περίπου τρεις ή τέσσερις ημέρες για να απαντήσει στην πρότασή του για ειρηνευτικό σχέδιο στη Γάζα, αλλιώς θα επέλθουν συνέπειες.

Σε δηλώσεις του, κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε, ότι οι ηγέτες του Ισραήλ και των αραβικών χωρών έχουν αποδεχτεί το σχέδιο των 20 σημείων για τη Γάζα και «περιμένουμε μόνο τη Χαμάς», η οποία «έχει περίπου τρεις ή τέσσερις ημέρες» για να απαντήσει.

«Η Χαμάς είτε θα το κάνει είτε όχι. Και εάν δεν το κάνει, θα είναι ένα πολύ θλιβερό τέλος», είπε.

Προειδοποίησε δε, πως αν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο, τότε οι ΗΠΑ θα «αφήσουν το Ισραήλ να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει».

Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα και η πρώτη αντίδραση της Χαμάς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε με το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα. Λίγο πριν από την κοινή εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του προτεινόμενου ειρηνευτικού σχεδίου για τον θύλακα.

Η πρόταση προβλέπει άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και «πάγωμα» των υφιστάμενων γραμμών μάχης. Η Χαμάς καλείται να καταθέσει και να καταστρέψει τον οπλισμό της, ενώ μέσα σε 72 ώρες θα πρέπει να απελευθερώσει 20 Ισραηλινούς ομήρους και να παραδώσει τα λείψανα περισσότερων από 24 νεκρών. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθερώσει περίπου 2.000 Παλαιστινίους κρατούμενους, ανάμεσά τους και 250 ισοβίτες.

Το Ισραήλ δεσμεύεται ότι δεν θα καταλάβει ούτε θα προσαρτήσει τη Γάζα. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του θα αποσυρθούν σταδιακά, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια θα ξεκινήσει να εισέρχεται στη Λωρίδα αμέσως μόλις υπάρξει συμφωνία και από τις δύο πλευρές.

Για τη διακυβέρνηση της Γάζας, το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας τεχνοκρατικής παλαιστινιακής επιτροπής, χωρίς καμία συμμετοχή της Χαμάς. Η επιτροπή θα λειτουργεί υπό την εποπτεία διεθνούς οργάνου –του «Συμβουλίου Ειρήνης»– το οποίο θα προεδρεύεται από τον Τραμπ, με τη συμμετοχή ξένων ηγετών και του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Ένα μεγάλο μέρος της πρότασης αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της Γάζας. Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στο μέλλον, εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Το σχέδιο ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει τη Γάζα. Όσοι επιλέξουν να φύγουν θα έχουν τη δυνατότητα επιστροφής.

Τι προβλέπει το σχέδιο 20 σημείων του Τραμπ για τη Γάζα

Η πρόταση, εάν ακολουθηθεί, θα ξεκινήσει με την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αναφέρει επίσης, ότι οι υπάρχουσες «γραμμές μάχης» θα παγώσουν.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Χαμάς θα καταθέσει τα όπλα της τα οποία θα καταστραφούν. Επίσης, θα απελευθερώσει- εντός 72 ωρών- 20 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους και τα λείψανα περισσότερων από 24 που εκτιμάται ότι είναι νεκροί.

Μόλις απελευθερωθούν οι όμηροι, η πρόταση αναφέρει ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει εκατοντάδες κρατούμενους. Πρόκειται για 250 ισοβίτες Παλαιστίνιους και 1.700 από τη Γάζα που συνελήφθησαν μετά την 7η Οκτωβρίου 2023.

Επιπλέον, «το Ισραήλ δεν θα καταλάβει ούτε θα προσαρτήσει τη Γάζα» και οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από την περιοχή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Αναφέρει επίσης, ότι μόλις και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν με την πρόταση, «θα σταλεί αμέσως πλήρης βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας». Οι ΗΠΑ φτιάχνουν επίσης, το σχέδιο για τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας, αναφέροντας ότι μια «τεχνοκρατική, απολιτική παλαιστινιακή επιτροπή» θα κυβερνά προσωρινά «με την εποπτεία ενός νέου διεθνούς μεταβατικού οργάνου, του Συμβουλίου Ειρήνης, του οποίου θα ηγείται» ο Τραμπ.

Στην επιτροπή που ο Τραμπ θα προεδρεύει και θα επιβλέπει το μεταβατικό στάδιο στον θύλακα, θα μετέχουν και άλλοι αρχηγοί κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το σχέδιο, η Χαμάς δεν πρέπει να έχει κανένα ρόλο στη διακυβέρνηση, «άμεσα, έμμεσα ή με οποιαδήποτε μορφή». Μεγάλο μέρος του σχεδίου επικεντρώνεται σε αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης» για την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Το σχέδιο αφήνει επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο για παλαιστινιακό κράτος στο μέλλον. Τέλος, κανείς δεν θα υποχρεωθεί να φύγει από τη Γάζα και όσοι επιθυμούν να φύγουν θα μπορούν να το κάνουν ελεύθερα και να επιστρέψουν επίσης.

Χαμάς: Το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα «εντελώς μεροληπτικό υπέρ του Ισραήλ»

Πηγή κοντά στη Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο ήταν «εντελώς μεροληπτικό υπέρ του Ισραήλ» και επέβαλε «αδύνατους όρους» με στόχο την εξουδετέρωση της οργάνωσης. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε: «Αυτό που προτείνει ο Τραμπ είναι η πλήρης υιοθέτηση όλων των ισραηλινών όρων, που δεν παρέχουν στο παλαιστινιακό λαό ή στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας κανένα νόμιμο δικαίωμα.»

Δεν είναι σαφές πώς θα διατυπώσει η Χαμάς την απάντησή της, καθώς απόλυτη άρνηση μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με μια ομάδα αραβικών και μουσουλμανικών χωρών που υποδέχθηκαν θετικά το σχέδιο.

Πηγή του AFP κοντά στη Χαμάς δήλωσε ότι η αξιολόγηση της πρότασης Τραμπ για τη λήξη του πολέμου «μπορεί να χρειαστεί μερικές ημέρες». Συγκεκριμένα: «Η Χαμάς έχει ξεκινήσει μια σειρά διαβουλεύσεων εντός της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, τόσο εντός Παλαιστίνης όσο και στο εξωτερικό. Οι συζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες λόγω της πολυπλοκότητας της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της ηγεσίας, ειδικά μετά την ισραηλινή επιθετικότητα στην Ντόχα».

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι οι IDF θα παραμείνουν στη Γάζα και απορρίπτει παλαιστινιακό κράτος - Η Χαμάς χαρακτηρίζει το σχέδιο Τραμπ «εντελώς μεροληπτικό υπέρ του Ισραήλ» και εξετάζει την απάντησή της
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Τι προβλέπει το σχέδιο του Τόνι Μπλερ - Αναλυτικά η δομή της διοίκησης και ο τρόπος διακυβέρνησης

Διεθνή / Γάζα: Τι προβλέπει το σχέδιο του Τόνι Μπλερ - Αναλυτικά η δομή της διοίκησης και ο τρόπος διακυβέρνησης

Το σχέδιο του Τόνι Μπλερ για τη Γάζα προβλέπει διεθνή αρχή υπό τον ΟΗΕ, με έλεγχο ασφάλειας και διοίκησης από εξωτερικούς παράγοντες - Οι λεπτομέρειες και οι αντιδράσεις
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM
Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM