Αναβάλλονται οι ακροάσεις Ντουτέρτε λόγω προβλημάτων υγείας

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Αναβάλλεται η διαδικασία για τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε λόγω προβλημάτων υγείας Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναβάλλει προκαταρκτική ακρόαση για τον πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, επικαλούμενο ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του.

Οι δικηγόροι του 80χρονου είχαν ζητήσει από τον Αύγουστο την επ’ αόριστον αναβολή της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης τους «δεν είναι ικανός να παραστεί στη δίκη». Οι δικαστές επέτρεψαν «περιορισμένη αναβολή» ώστε να εξεταστεί αν ο Ντουτέρτε μπορεί να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει κανονικά στη διαδικασία. Οι ιατρικές εκθέσεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ τα υπόλοιπα δικόγραφα έχουν δημοσιευθεί με εκτεταμένες τροποποιήσεις.

Ο Ντουτέρτε κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω της αιματηρής εκστρατείας κατά των ναρκωτικών που διεξήγαγε ως πρόεδρος. Αντίστοιχες καταγγελίες αφορούν και την περίοδο που υπηρέτησε ως δήμαρχος της πόλης Νταβάο. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει αμφιλεγόμενος, με την η αστυνομία να υπολογίζει πάνω από 6.000 νεκρούς, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για έως και 30.000.

Η σύλληψή του τον Μάρτιο χαιρετίστηκε από οργανώσεις και οικογένειες θυμάτων ως σημαντικό βήμα προς τη λογοδοσία. Ο επικεφαλής εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Καν, την είχε χαρακτηρίσει «κομβικό βήμα στην προσπάθεια απονομής δικαιοσύνης για τα θύματα των σοβαρότερων εγκλημάτων».

Την ίδια στιγμή, υποστηρικτές του Ντουτέρτε επέκριναν την κυβέρνηση του σημερινού προέδρου Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, πολιτικού του αντιπάλου, για τη σύλληψη και την παράδοση του πρώην ηγέτη σε δικαστήριο του οποίου τη δικαιοδοσία αμφισβητούν.

Η έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είχε παγώσει το 2021, όταν η κυβέρνηση Ντουτέρτε υποστήριξε ότι οι ίδιες υποθέσεις εξετάζονται ήδη από τις αρχές των Φιλιππίνων. Οι εφέτες του ΔΠΔ απέρριψαν το 2023 την ένσταση και επέτρεψαν τη συνέχιση της έρευνας.

Με έδρα τη Χάγη, το ΔΠΔ επεμβαίνει όταν τα κράτη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δικάσουν υποθέσεις που αφορούν γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM