Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος

Γερμανία: Από «δημοσιονομικός άγιος» σε «αμαρτωλό» – Η εκτόξευση των αμυντικών δαπανών και το χρέος Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Η Γερμανία βιώνει μια απότομη αφύπνιση σχετικά με την ανάγκη για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών. Για δεκαετίες, η χώρα απολάμβανε το λεγόμενο «μέρισμα ειρήνης»: πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Δυτική Γερμανία διέθετε σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ μετά το 1993 οι δαπάνες κατρακύλησαν γύρω στο 1,2% ετησίως, με ανάλογη πτώση στις στρατιωτικές δυνατότητες.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η εκλογή ενός Αμερικανού προέδρου που εκφράζει ανοιχτά επιφυλάξεις για τους Ευρωπαίους συμμάχους, έφεραν ανατροπή. Ο Όλαφ Σολτς μίλησε για «Zeitenwende» – μια ιστορική καμπή – και ενέκρινε ειδικό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Φρίντριχ Μερτς προχώρησε ακόμη πιο μακριά: χαλάρωσε το περίφημο «φρένο χρέους», επιτρέποντας δανεισμό για όλες τις αμυντικές δαπάνες πάνω από το 1% του ΑΕΠ. Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η νέα δέσμευση του ΝΑΤΟ για 3,5% του ΑΕΠ σε άμυνα, αυτό σημαίνει ότι το ομοσπονδιακό χρέος μπορεί να αυξηθεί πάνω από 100 δισ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς να υπολογίζεται το ήδη εγκεκριμένο ταμείο 500 δισ. ευρώ για υποδομές μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μόνο για το 2025, το Βερολίνο σχεδιάζει νέο καθαρό δανεισμό 143 δισ. ευρώ – πάνω από 3% του ΑΕΠ. Από το 2026, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να φτάσει το 3,5-4%. Σε συνδυασμό με τα ελλείμματα των κρατιδίων, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων, το συνολικό δημοσιονομικό κενό θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Έτσι, η Γερμανία μεταβαίνει από «δημοσιονομικός άγιος» της Ευρώπης σε έναν απροκάλυπτο «παραβάτη», τη στιγμή που χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία τουλάχιστον προσπαθούν να τηρήσουν το όριο του 3% που θέτει το Σύμφωνο του Μάαστριχτ.

Παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη, η πραγματικότητα ίσως αποδειχθεί διαφορετική. Η διάθεση χρημάτων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούν να δαπανηθούν. Ήδη, από τα 100 δισ. ευρώ του ταμείου Σολτς για την άμυνα, έχει χρησιμοποιηθεί μόλις το ένα τέταρτο. Τα εμπόδια είναι πολλά: η βραδυκίνητη γραφειοκρατία στις στρατιωτικές προμήθειες, οι περιορισμένες δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας και η έλλειψη παραγωγικής ικανότητας.

Η Rheinmetall, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στη Γερμανία, είχε τζίρο λιγότερο από 10 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οι παραγγελίες της είναι ήδη γεμάτες για χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους κολοσσούς του κλάδου, όπως η Airbus. Χρειάζεται χρόνος για να «χτίσει» η βιομηχανία τις δυνατότητες που απαιτεί το νέο αμυντικό πρόγραμμα.

Αντίστοιχες δυσκολίες υπάρχουν και στις επενδύσεις σε υποδομές, όπου οι περίπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης και προμηθειών καθυστερούν εδώ και δεκαετίες την υλοποίηση έργων. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμη και την περίοδο των πλεονασμάτων, στα τέλη της δεκαετίας του 2010, οι δαπάνες για έργα παρέμεναν χαμηλές.

Το συμπέρασμα; Η χαλάρωση του «φρένου χρέους» δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε εκτόξευση του δημόσιου χρέους, αν δεν συνοδευτεί από ριζικές διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Μέχρι στιγμής, όμως, η γερμανική κυβέρνηση τηρεί σιγή.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Διεθνή / Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Σχεδόν το 11% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πλέον ότι εργάζεται τέσσερις ημέρες σε πλήρη και μερική απασχόληση, σύμφωνα με ανάλυση
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM
Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Διεθνή / Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους
LIFO NEWSROOM
Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Διεθνή / Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Το MV Doulos Phos, πρώην επιβατηγό πλοίο και αποστολικό σκάφος, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ινδονησία, διατηρώντας την ιστορική του κληρονομιά και προσφέροντας εμπειρία θάλασσας στην ξηρά
LIFO NEWSROOM
Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Διεθνή / Ιταλικές παραλίες σε κρίση: Ομπρέλες-χρυσάφι αδειάζουν τις ακτές

Οργή στην Ιταλία για τις εξωφρενικές τιμές στις παραλίες. Ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες φτάνουν έως και 117€ την ημέρα, με τις οικογένειες να εγκαταλείπουν τα beach clubs. Πώς η κρίση μισθών και η πολιτική αντιπαράθεση αλλάζουν το καλοκαίρι των Ιταλών
LIFO NEWSROOM
Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Διεθνή / Το Πεντάγωνο μπλοκάρει την Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ δεν την αφήνουν να χτυπήσει τη Ρωσία με ATACMS

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά στόχων στη Ρωσία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Διεθνή / Το μυστηριώδες διαστημικό αεροσκάφος X-37B της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ξεκίνησε νέα μυστική αποστολή

Το X-37B, το μυστικό διαστημικό αεροσκάφος του Πενταγώνου, εκτοξεύτηκε με πύραυλο της SpaceX από το Κένεντι - Η αποστολή του παραμένει άκρως απόρρητη, με στόχο δοκιμές σε τεχνολογίες αιχμής
LIFO NEWSROOM
Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM