Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα

Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα Facebook Twitter
Διαδηλωτές στη Μεσίνα της Ιταλίας / Φωτ: Getty Images
0

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους της Μεσίνας στη Σικελία, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ιταλία, σε ένα έργο προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ. 

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται στο έργο της Γέφυρας του Στενού της Μεσίνας επικαλούμενοι τον τεράστιο όγκο του, τον κίνδυνο σεισμών στην περιοχή, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τον κίνδυνο εμπλοκής της μαφίας. Πολλοί κρατούσαν πανό με το σύνθημα «No Ponte» («Όχι Γέφυρα») και φώναζαν «Το Στενό της Μεσίνας δεν αγγίζεται».

Η ιδέα μιας γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την υπόλοιπη Ιταλία συζητείται εδώ και δεκαετίες, αλλά έχει ακυρωθεί επανειλημμένα λόγω αυτών των ανησυχιών. Το σχέδιο πήρε νέα ώθηση αυτή την εβδομάδα, όταν κυβερνητική επιτροπή που εποπτεύει στρατηγικές δημόσιες επενδύσεις έδωσε το «πράσινο φως».

«Το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη Δύση»

Ο υπουργός Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι, βασικός πολιτικός υποστηρικτής του έργου, το χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο έργο υποδομής στη Δύση» και επικαλέστηκε μελέτες που προβλέπουν έως και 120.000 θέσεις εργασίας ετησίως, καθώς και τόνωση της οικονομίας στη Νότια Ιταλία. Το σχέδιο συνοδεύεται από επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε δρόμους και υποστηρικτικές υποδομές, ενώ περίπου 500 οικογένειες θα χρειαστεί να απαλλοτριωθούν για την κατασκευή.

Η προτεινόμενη γέφυρα θα έχει συνολικό μήκος σχεδόν 3,7 χιλιομέτρων, με αναρτώμενο τμήμα 3,3 χλμ., ξεπερνώντας τη Γέφυρα Τσανάκαλε στην Τουρκία κατά 1.277 μέτρα και καθιστώντας την τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.

Ιταλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μεσίνα κατά της γέφυρας που θα ενώνει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα Facebook Twitter
Φωτ: Webuild-Eurolink Image Library

Θα διαθέτει τρεις λωρίδες αυτοκινήτων ανά κατεύθυνση και διπλή σιδηροδρομική γραμμή, με δυνατότητα διέλευσης 6.000 οχημάτων την ώρα και 200 τρένων την ημέρα. Η διέλευση του στενού με αυτοκίνητο θα μειωθεί από έως και 100 λεπτά με φέρι σε περίπου 10 λεπτά, ενώ τα τρένα θα εξοικονομούν έως 2,5 ώρες ταξιδιού, σύμφωνα με τον Σαλβίνι.

Η ιταλική κυβέρνηση προγραμματίζει την έναρξη προκαταρκτικών εργασιών στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, εφόσον λάβει την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την πλήρη κατασκευή να αρχίζει το 2026 και την ολοκλήρωση να αναμένεται μεταξύ 2032 και 2033. Το σχέδιο εγκρίθηκε και ακυρώθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν, από την πρώτη πρόσκληση για προτάσεις το 1969, μέχρι την αναβίωσή του το 2023 από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.

Η Ρώμη επισημαίνει και τη στρατηγική διάσταση του έργου, καθώς υποστηρίζει ότι η γέφυρα θα λειτουργήσει ως διάδρομος ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων και εξοπλισμού, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του ΝΑΤΟ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στην Ε.Ε. για πιθανές επιπτώσεις στη μετανάστευση των πουλιών, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας έχει ζητήσει το έργο να υπόκειται πλήρως στη νομοθεσία κατά της μαφίας που εφαρμόζεται σε όλα τα μεγάλα δημόσια έργα. Ο Σαλβίνι δεσμεύθηκε ότι η αποτροπή εμπλοκής του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Διεθνή / Η Ρωσία εκτόξευσε τον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik εναντίον της Ουκρανίας

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το πλήγμα είχε στόχο κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία και ότι χρησιμοποιήθηκαν επίσης drones καθώς και όπλα υψηλής ακρίβειας μεγάλου βεληνεκούς, εκτοξευόμενα από ξηρά και θάλασσα
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ:

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν χρειάζομαι το Διεθνές Δίκαιο, το μόνο που μπορεί να με σταματήσει είναι το μυαλό μου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι η ηθική είναι «το μόνο πράγμα που μπορεί να με σταματήσει», σε συνέντευξή του στους New York Times σχετικά με τα όρια της εξουσίας του
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ομοσπονδιακοί πράκτορες πυροβόλησαν δύο ανθρώπους στο Πόρτλαντ

«Γνωρίζουμε τι λέει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για ό,τι συνέβη εδώ. Υπήρξε μια εποχή που μπορούσαμε να δεχόμαστε τον λόγο της. Αυτή η εποχή έχει περάσει προ πολλού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος της πόλης
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Νύχτα ταραχών στo Ιράν: Μεγάλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις - Ζητούν να επιστρέψει ο Ρεζά Παχλαβί

Οι τεράστιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και σε άλλες ιρανικές πόλεις - Οι πληροφορίες για τους νεκρούς από τις κινητοποιήσεις είναι συγκεχυμένες
THE LIFO TEAM