Η μπανάνα-έργο τέχνης αξίας 6 εκατ. καταναλώθηκε για άλλη μία φορά από επισκέπτη μουσείου

Η μπανάνα-έργο τέχνης αξίας 6 εκατ. καταναλώθηκε για άλλη μία φορά από επισκέπτη μουσείου Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα του Ιταλού καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, που αποτελείται από μια φρέσκια μπανάνα κολλημένη σε τοίχο με κολλητική ταινία, καταναλώθηκε για ακόμη μία φορά από επισκέπτη μουσείου, αυτή τη φορά στη Γαλλία.

Το έργο, με τίτλο Comedian, εκτέθηκε στο Κέντρο Πομπιντού στη Μετς της ανατολικής Γαλλίας, όπου και σημειώθηκε το περιστατικό στις 12 Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

«Η ομάδα ασφαλείας αντέδρασε άμεσα και με ψυχραιμία, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες», ανέφερε το μουσείο. Όπως διευκρινίστηκε, το έργο «επανατοποθετήθηκε λίγα λεπτά αργότερα», καθώς η μπανάνα αποτελεί «αναλώσιμο στοιχείο» το οποίο αντικαθίσταται τακτικά, βάσει οδηγιών του καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με το μουσείο, ο Κατελάν δήλωσε απογοητευμένος από το γεγονός ότι ο επισκέπτης εξέλαβε την ίδια την μπανάνα ως το έργο τέχνης, αντί να φάει τη φλούδα και την ταινία που τη συγκρατούσε, όπως ορίζει η ερμηνευτική πρόθεση του δημιουργού. Το μουσείο δεν υπέβαλε καταγγελία για το περιστατικό.

Το Comedian αποτελεί σχόλιο στην «παραλογιστική φύση της χρηματικής κερδοσκοπίας και την εύθραυστη θεμελίωση των συστημάτων γνώσης που στηρίζουν την αγορά τέχνης», όπως σημειώνεται στην επίσημη περιγραφή του έργου.

Η μπανάνα-έργο τέχνης αξίας 6 εκατ. καταναλώθηκε για άλλη μία φορά από επισκέπτη μουσείου Facebook Twitter
Ο Ιταλός καλλιτέχνης Μαουρίτσιο Κατελάν / Φωτ: EPA, αρχείου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μπανάνα γίνεται στόχος. Το 2019, όταν το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Art Basel στο Μαϊάμι, ο καλλιτέχνης περφόρμανς Ντέιβιντ Ντατούνα έβγαλε την μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε μπροστά στο κοινό. Το περιστατικό έγινε viral παγκοσμίως, ενώ το έργο πουλήθηκε (με άλλη μπανάνα) έναντι 120.000 δολαρίων.

Ακολούθησαν ακόμη δύο παρόμοια περιστατικά: το 2023, όταν φοιτητής καλών τεχνών κατανάλωσε την μπανάνα σε μουσείο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, και τον Νοέμβριο του 2024, όταν ο Κινέζος συλλέκτης και ιδρυτής πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, Τζάστιν Σαν, απέκτησε το έργο σε δημοπρασία έναντι 6,24 εκατομμυρίων δολαρίων και στη συνέχεια το έφαγε.

«Πρόκειται ίσως για το “πιο φαγωμένο” έργο τέχνης των τελευταίων 30 ετών», ανέφερε σκωπτικά το Κέντρο Πομπιντού στη σχετική ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Πολιτισμός / Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Είχε αγοράσει το έργο για 6,2 εκατ. ευρώ - Η μπανάνα είχε αγοραστεί για λιγότερο από ένα δολάριο από έναν πάγκο με φρούτα στο Μανχάταν - Ο αγοραστής δεσμεύθηκε να αγοράσει 100.000 μπανάνες και να τις μοιράσει στον κόσμο
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM