Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε

Ο αγοραστής του έργου τέχνης με την μπανάνα στον τοίχο, την έφαγε Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Ο επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων Τζάστιν Σαν εκπλήρωσε την υπόσχεση που έδωσε όταν αγόρασε το περίφημο έργο τέχνης με μια μπανάνα κολλημένη με ταινία στον τοίχο για 6,2 εκατομμύρια δολάρια - και την έφαγε.

Σε ένα από τα πιο ακριβά ξενοδοχεία του Χονγκ Κονγκ, ο Σαν, 34 ετών, πήρε τη μπανάνα μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους και influencers αφού έδωσε μια ομιλία στην οποία χαιρέτισε το έργο ως «εμβληματικό» και έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της εννοιολογικής τέχνης και του κρυπτονομίσματος, την έφαγε.

«Είναι πολύ καλύτερη από άλλες μπανάνες», είπε ο Σαν, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Κίνα, αφού πήρε την πρώτη του μπουκιά. «Είναι πραγματικά πολύ καλή».

Το έργο ονομάζεται Comedian, από το εννοιολογικό έργο που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν και πουλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, με τον Σαν να επικρατεί ανάμεσα σε επτά πλειοδότες. Ο Σαν είπε ότι δεν το πίστευε, στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα αφότου κέρδισε το έργο, πριν συνειδητοποιήσει ότι «αυτό θα μπορούσε να γίνει κάτι μεγάλο». Του πήρε ακόμα 10 δευτερόλεπτα για να αποφασίσει ότι θα έτρωγε την μπανάνα.

«Η κατανάλωσή του σε μια συνέντευξη Τύπου μπορεί επίσης να γίνει μέρος της ιστορίας του έργου τέχνης», είπε στην ομιλία του πριν καταναλώσει το φρούτο.

Το ντεμπούτο της βρώσιμης δημιουργίας στην έκθεση Art Basel, το 2019, στο Μαϊάμι Μπιτς πυροδότησε διαμάχες και έθεσε ερωτήματα σχετικά με το αν θα έπρεπε να θεωρείται τέχνη - ο δεδηλωμένος στόχος του Κατελάν.

Ο Σαν συνέκρινε την εννοιολογική τέχνη όπως το Comedian με την τέχνη NFT (non-fungible token) και την αποκεντρωμένη τεχνολογία blockchain. «Τα περισσότερα από τα αντικείμενα και τις ιδέες του υπάρχουν ως (πνευματική ιδιοκτησία) και στο Διαδίκτυο, σε αντίθεση με κάτι φυσικό», είπε. Ο Σαν αποκάλυψε επίσης αυτή την εβδομάδα πως έκανε μία επένδυση 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο World Liberty Financial, ένα έργο κρυπτονομισμάτων που υποστηρίζεται από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σαν είπε ότι μόλις πρόσφατα αποφάσισε να υποβάλει προσφορά για το έργο τέχνης, προσθέτοντας ότι είχε «χαζές ερωτήσεις» όπως αν η μπανάνα είχε αποσυντεθεί και πώς να εκτιμήσει το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μπανάνα αγοράστηκε για λιγότερο από ένα δολάριο από έναν πάγκο με φρούτα στο Upper East Side του Μανχάταν, από τον πωλητή Shah Alam, ο οποίος εργάζεται με 12 δολάρια την ώρα. Όταν ο Alam έμαθε από έναν δημοσιογράφο των New York Times ότι η μπανάνα μεταπωλήθηκε ως έργο τέχνης για εκατομμύρια δολάρια, έκλαψε. «Είμαι ένας φτωχός άνθρωπος», είπε στην εφημερίδα ο Alam, 74 ετών. «Δεν είχα ποτέ τέτοιου είδους χρήματα. Δεν έχω δει ποτέ τέτοιου είδους χρήματα».

Ο Σαν είπε στους New York Times ότι η απάντηση του Alam ήταν «συγκλονιστική». Δεσμεύτηκε αργότερα να αγοράσει 100.000 μπανάνες από τον πάγκο του Alam και είπε ότι οι μπανάνες θα διανεμηθούν σε όλο τον κόσμο ως «μια γιορτή της όμορφης σύνδεσης μεταξύ της καθημερινής ζωής και της τέχνης». Ο Σαν είπε ότι ήλπιζε να επισκεφτεί το περίπτερο του Alam μια μέρα αυτοπροσώπως.

Ο ιδιοκτήτης του έργου τέχνης λαμβάνει πιστοποιητικό γνησιότητας ότι το έργο δημιουργήθηκε από τον Κατελάν καθώς και οδηγίες για το πώς να αντικαταστήσει το φρούτο όταν χαλάσει.

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση όπου ο Σαν έφαγε τη μπανάνα έλαβαν ο καθένας από ένα ρολό κολλητική ταινία και μια μπανάνα ως αναμνηστικό. «Όλοι έχουν μια μπανάνα να φάνε», είπε ο Σαν.

Με πληροφορίες από Guardian

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα Είναι Δρόμος»: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σινεμά του Παντελή Βούλγαρη

Πολιτισμός / «Όλα Είναι Δρόμος»: Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σινεμά του Παντελή Βούλγαρη

Οι σπουδαίες ταινίες του Παντελή Βούλγαρη ξανασυναντούν το κοινό τους για πρώτη φορά αποκατεστημένες σε 4Κ, στην πλατφόρμα του Cinobo και σε ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Cinobo Όπερα.
LIFO NEWSROOM
Φεστιβάλ Δράμας: Παύεται από Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Γιάννης Σακαρίδης

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Δράμας: Παύεται από Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Γιάννης Σακαρίδης

«Μετά από πέντε χρόνια, και όχι από δική μου επιλογή, η συνεργασία μου με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας ολοκληρώνεται» γράφει στην επιστολή του, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος
LIFO NEWSROOM
Φινλανδία: Επιστήμονες πιστεύουν ότι άνθρωποι είχαν φτιάξει «προϊστορικούς κινηματογράφους» με εικόνα και surround ήχο

Πολιτισμός / Φινλανδία: Στη χώρα των λιμνών, το 1.500 π. Χ. υπήρχαν «προϊστορικοί κινηματογράφοι» με εικόνα και surround ήχο

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι μέτρησαν την αντανάκλαση του ήχου σε τοποθεσίες όπου εντοπίστηκαν ζωγραφιές σε βράχους και συμπέραναν πώς οι προϊστορικοί κυνηγοί δημιουργούσαν εμπειρίες «πολλαπλών αισθήσεων»
LIFO NEWSROOM
Μαρία Κάλλας, Αριάνα Γκράντε και κατεχόμενο Άμστερνταμ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μαρία Κάλλας, Αριάνα Γκράντε και κατεχόμενο Άμστερνταμ από αύριο στους κινηματογράφους

H ταινία του Πάμπλο Λαραΐν με την Αντζελίνα Τζολί ως Κάλλας και το πρώτο μέρος της κινηματογραφικής μεταφοράς του «Wicked» ξεχωρίζουν από τις ταινίες που κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο ΛΕΞ μιλά για πρώτη φορά για την αγχώδη διαταραχή: «Δεν θεωρώ ότι είναι ταμπού - Υπάρχουν λύσεις»

Πολιτισμός / Ο ΛΕΞ μιλά για πρώτη φορά για την αγχώδη διαταραχή: «Δεν θεωρώ ότι είναι ταμπού - Υπάρχουν λύσεις»

Ο δημοφιλής ράπερ μιλά στο podcast της LIFO και του Άρη Δημοκίδη για πρώτη φορά δημόσια για την προσωπική του μάχη με την ψυχική διαταραχή και στέλνει το μήνυμά του σε όσους ταλαιπωρούνται
LIFO NEWSROOM