Μελέτη δείχνει σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των μενού των τοπικών εστιατορίων

Μελέτη δείχνει σύνδεση μεταξύ της παχυσαρκίας και των μενού των τοπικών εστιατορίων Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί υγείας ανησυχούν για τις λεγόμενες «διατροφικές ερήμους» - περιοχές όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και θρεπτικές επιλογές φαγητού.

Τώρα, μια μελέτη με επικεφαλής το MIT σε τρεις μεγάλες παγκόσμιες πόλεις χρησιμοποιεί μια νέα, λεπτομερή μεθοδολογία για να εξετάσει το ζήτημα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η έλλειψη θρεπτικών επιλογών φαγητού συσχετίζεται με την παχυσαρκία και άλλα προβλήματα υγείας.

Αντί να χαρτογραφήσουν απλώς γεωγραφικές περιοχές, οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφική αξία εκατομμυρίων φαγητών από περίπου 30.000 μενού εστιατορίων, προσφέροντας μια πιο ακριβή εικόνα της σχέσης μεταξύ γειτονιάς και διατροφής.

«Δείχνουμε ότι το τι πουλιέται σε ένα εστιατόριο έχει άμεση συσχέτιση με την υγεία των ανθρώπων», λέει ο Φάμπιο Ντουάρτε, ερευνητής του MIT που συμμετείχε στη μελέτη. «Το διατροφικό περιβάλλον παίζει ρόλο.»

Η μελέτη με τίτλο «Αξιολόγηση της διατροφικής ποιότητας του αστικού τοπίου με βάση δεδομένα: παραδείγματα από τη Βοστώνη, το Λονδίνο και το Ντουμπάι» δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Nature: Scientific Reports.

Ανάλυση μενού

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν μενού από Βοστώνη, Ντουμπάι και Λονδίνο το καλοκαίρι του 2023, δημιουργώντας μια βάση δεδομένων με εκατομμύρια φαγητά από πλατφόρμες online παραγγελίας. Η διατροφική ανάλυση βασίστηκε στη βάση δεδομένων του USDA FoodData Central, που περιλαμβάνει πάνω από 375.000 προϊόντα.

Χρησιμοποιήθηκαν δύο κύριοι δείκτες:

  • Meal Balance Index (Δείκτης Ισορροπίας Γεύματος)
  • Nutrient-Rich Foods Index (Δείκτης Θρεπτικών Τροφών)

Οι αριθμοί:

  • Βοστώνη: 222.000 είδη από 2.000 εστιατόρια
  • Ντουμπάι: 1,6 εκατ. είδη από 9.000 εστιατόρια
  • Λονδίνο: 3,1 εκατ. είδη από 18.000 εστιατόρια

Ποσοστά των ειδών που βρέθηκαν στη βάση USDA:

  • Βοστώνη: 71%
  • Ντουμπάι: 42%
  • Λονδίνο: 56%

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη θρεπτική αξία των μενού και συνέδεσαν τα δεδομένα αυτά με στοιχεία για την υγεία του πληθυσμού στη Βοστώνη και στο Λονδίνο.

Στο Λονδίνο διαπιστώθηκε ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ των διατροφικών επιλογών μιας γειτονιάς και των ποσοστών παχυσαρκίας. Στη Βοστώνη η συσχέτιση ήταν ελαφρώς ασθενέστερη. Περιοχές με μενού που περιλαμβάνουν φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά είχαν καλύτερα δεδομένα υγείας.

Στο Ντουμπάι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία υγείας, ωστόσο παρατηρήθηκε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ενοικίων και θρεπτικής αξίας του φαγητού: οι πιο εύπορες περιοχές έχουν καλύτερες διατροφικές επιλογές.

«Σε επίπεδο προϊόντος, όσο λιγότερο θρεπτικό είναι το φαγητό, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά παχυσαρκίας», λέει ο Tufano.

«Δεν είναι μόνο ότι στις φτωχότερες περιοχές υπάρχει περισσότερη πρόχειρη τροφή — είναι και ότι η διατροφική αξία είναι χαμηλότερη.»

Επαναχάραξη του διατροφικού χάρτη

Με αυτή τη μεθοδολογία, η μελέτη προσθέτει ένα νέο επίπεδο ανάλυσης στις παραδοσιακές μελέτες περί «διατροφικών ερημών». Ενώ παλαιότερες έρευνες εντόπιζαν απλώς περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικό φαγητό, αυτή η μελέτη αξιολογεί λεπτομερώς το τι καταναλώνεται.

Για το εργαστήριο Senseable City Lab του MIT, η μελέτη αυτή αποτελεί νέα τεχνική κατανόησης των δυναμικών των πόλεων και του πώς το αστικό περιβάλλον επηρεάζει την υγεία. Αν και παλαιότερες έρευνες του εργαστηρίου εστίαζαν σε θέματα όπως οι μετακινήσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση, τώρα η ανάλυση επεκτείνεται και στη διατροφή σε επίπεδο γειτονιάς.

«Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με δεδομένα πόλεων, η ανάλυση ήταν πολύ περιορισμένη», λέει ο Ratti.

«Σήμερα, έχουμε τεράστιο όγκο δεδομένων και μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε πώς το αστικό περιβάλλον επηρεάζει την υγεία. Αυτό είναι για εμάς μια από τις νέες επιστημονικές προκλήσεις. Είναι εντυπωσιακό το πόσο ακριβής μπορεί να είναι πλέον η ανάλυση στις πόλεις.», καταλήγει ο ίδιος.

Με πληροφορίες από MIT News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Amy έως τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

Τech & Science / Από την Amy μέχρι τον Wubbo: Πώς επιλέγουν οι μετεωρολόγοι τα ονόματα των καταιγίδων και γιατί είναι σημαντικά

«Όταν μια καταιγίδα έχει όνομα, γίνεται πιο εύκολο για τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να μιλούν γι’ αυτήν, να μοιράζονται πληροφορίες και να προετοιμάζονται», εξηγεί η επικεφαλής μετεωρολόγος του Met Office, Rebekah Hicks
LIFO NEWSROOM
Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ 

Τech & Science / Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκίνησαν οι πρώτοι «Ολυμπιακοί» των ρομπότ

Στον ίδιο χώρο όπου πριν από χιλιάδες χρόνια συναθροίζονταν οι Έλληνες αθλητές, αυτή τη φορά συναντήθηκαν ομάδες μηχανικών από τέσσερις ηπείρους, μετατρέποντας την Ολυμπία σε παγκόσμιο εργαστήριο ρομποτικής
LIFO NEWSROOM
Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

Τech & Science / Αρχαίο DNA αποκαλύπτει το βακτήριο που προκάλεσε την πρώτη πανδημία στην ιστορία

«Τα ευρήματά μας αποτελούν το κομμάτι που έλειπε από το παζλ, προσφέροντας το πρώτο άμεσο γενετικό 'παράθυρο' στο πώς ξέσπασε αυτή η πανδημία στην καρδιά της αυτοκρατορίας»
LIFO NEWSROOM
Ozempic και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Wegovy και Mounjaro μπορούν να μειώσουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των καρδιοπαθών, σύμφωνα με μελέτη

Τα φάρμακα GLP-1 θα μπορούσαν να χορηγηθούν σε εκατομμύρια άτομα με καρδιακές παθήσεις, ώστε να τους βοηθήσουν να αποφύγουν την νοσηλεία σε νοσοκομείο και να ζήσουν περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μυστικό των Άμις: Η ζωή με ζώα χτίζει ισχυρό ανοσοποιητικό

Τech & Science / Το μυστικό των Άμις: Η ζωή με ζώα χτίζει ισχυρό ανοσοποιητικό

Μελέτες δείχνουν ότι η συμβίωση με ζώα από μικρή ηλικία ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει αλλεργίες και προστατεύει από αυτοάνοσα - Οι Αμις αποκαλύπτουν τον τρόπο που τα ζώα και τα μικρόβια τους διαμορφώνουν τη μακροχρόνια υγεία μας
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το ChatGPT έδωσε «συνταγές» για βόμβες και ναρκωτικά κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφαλείας

Τech & Science / Τεχνητή Νοημοσύνη: Το ChatGPT έδωσε «συνταγές» για βόμβες και ναρκωτικά κατά τη διάρκεια δοκιμών ασφαλείας

Δοκιμές της OpenAI και της Anthropic αποκάλυψαν ότι τα chatbots ήταν πρόθυμα να μοιραστούν οδηγίες για εκρηκτικά, βιολογικά όπλα και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο
LIFO NEWSROOM