Έκλεισε εξωδικαστικά η υπόθεση για τις ευθύνες της Meta στο σκάνδαλο Cambridge Analytica

Έκλεισε εξωδικαστικά η υπόθεση για τις ευθύνες της Meta στο σκάνδαλο Cambridge Analytica Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό κατέληξε η Meta με ομάδα μετόχων που την είχαν μηνύσει για ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω πλημμελούς προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της ενάγουσας πλευράς την Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου του Ντελαγουέρ.

Η συμφωνία επήλθε στη δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει οκτώ ημέρες. Στη δίκη επρόκειτο να καταθέσουν υψηλόβαθμα στελέχη της Meta, μεταξύ αυτών και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η πρώην Chief Operating Officer Σέριλ Σάντμπεργκ.

Η αγωγή, γνωστή ως «παράγωγη δράση» (derivative action), είχε ασκηθεί από συνταξιοδοτικά ταμεία με μικρές μετοχικές συμμετοχές και κατηγορούσε το διοικητικό συμβούλιο της Meta ότι αγνόησε τη συμφωνία του 2012 με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων χρηστών. Το 2019, η εταιρεία είχε καταβάλει πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων στην FTC για την ίδια υπόθεση.

Οι λεπτομέρειες του εξωδικαστικού συμβιβασμού δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, ωστόσο αναμένεται να κατατεθούν επίσημα στο δικαστήριο τις επόμενες εβδομάδες. Πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφερε στους Financial Times ότι οι συνομιλίες για συμβιβασμό βρίσκονταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες και συνεχίστηκαν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι το κόστος του διακανονισμού αναμένεται να καλυφθεί από την ασφαλιστική κάλυψη αστικής ευθύνης στελεχών της εταιρείας.

Την Τετάρτη κατέθεσε ο Τζεφ Ζάιντς, μέλος του ΔΣ της Meta την περίοδο 2018–2020 και πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου υπό της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν. Την Πέμπτη αναμενόταν να καταθέσει ο επενδυτής Μαρκ Άντρεσεν, ενώ οι καταθέσεις του Ζούκερμπεργκ και της Σάντμπεργκ είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Στον απόηχο της υπόθεσης, η Meta εξετάζει την αλλαγή εταιρικής έδρας

Η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα ήταν η πρώτη φορά που διοικητικό συμβούλιο μεγάλης εταιρείας θα βρισκόταν ενώπιον δικαστηρίου του Ντελαγουέρ για πιθανές ευθύνες λειτουργικής αμέλειας.

Η Meta έχει αντιμετωπίσει αρκετές παρόμοιες αγωγές τα τελευταία χρόνια, με κάποιες από αυτές να κατηγορούν τη διοίκηση ότι προχώρησε σε συμβιβασμούς που προστάτευαν προσωπικά τον Ζούκερμπεργκ. Σε αυτή την υπόθεση, ο ιδρυτής της εταιρείας κατηγορείτο επίσης για εσωτερική εκμετάλλευση εσωτερικών πληροφοριών, καθώς φέρεται να πούλησε μετοχές ενώ γνώριζε την έκταση των παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων.

Το ενδεχόμενο μεταφοράς της εταιρικής έδρας της Meta σε πολιτεία πιο «φιλική» προς εταιρείες με ισχυρό έλεγχο από τους ιδρυτές (όπως η Νεβάδα), φέρεται επίσης να εξετάζεται, στον απόηχο της δίκης.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η δικαστής Κάθαλιν ΜακΚόρμικ συνεχάρη τις δύο πλευρές για τη συμφωνία και δήλωσε ότι αναμένει την κατάθεση των επίσημων εγγράφων.

Με πληροφορίες από Financial Times, Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM