«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν

«Απαράδεκτο»: Η Γερμανία απορρίπτει το σχέδιο «φουσκωμένου» προϋπολογισμού €1,8 τρισ. της φον ντερ Λάιεν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Έντονη αντίδραση προκάλεσε στο Βερολίνο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναν επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό-μαμούθ ύψους 1,816 τρισεκατομμυρίων ευρώ, με την κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς να απορρίπτει κατηγορηματικά την προοπτική γενικευμένης αύξησης των δαπανών και νέων ευρωπαϊκών φόρων.

«Μια συνολική αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού είναι απαράδεκτη, τη στιγμή που όλα τα κράτη-μέλη καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τη δημοσιονομική τους εξυγίανση», δήλωσε ο Στέφαν Κορνέλιους, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μερτς, την Τετάρτη το βράδυ στο Βερολίνο. «Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την πρόταση της Επιτροπής».

Η πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που παρουσιάστηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει όχι μόνο αύξηση του συνολικού πολυετούς προϋπολογισμού, αλλά και τη θέσπιση τριών νέων πανευρωπαϊκών φόρων – σε ηλεκτρονικά απόβλητα, προϊόντα καπνού και εταιρείες με υψηλό κύκλο εργασιών – με στόχο την αποπληρωμή του μεταπανδημικού χρέους της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται στα 25-30 δισ. ευρώ ετησίως.

Ωστόσο, το Βερολίνο διαφωνεί κάθετα και με αυτή τη διάσταση της πρότασης. «Δεν υποστηρίζουμε την επιπλέον φορολόγηση των επιχειρήσεων που προτείνει η Κομισιόν», δήλωσε ο Κορνέλιους. «Πρέπει να διατηρήσουμε την πορεία μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής και να επικεντρωθούμε σε νέες προτεραιότητες, όχι σε αύξηση της συνολικής δαπάνης. Αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση για να γίνει η Ευρώπη ισχυρή στο μέλλον».

Μερτς: «Όχι άλλες δαπάνες – Αναδιάταξη προτεραιοτήτων»

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι, κατά την άποψη της Γερμανίας, το ζητούμενο δεν είναι να μεγαλώσει το ευρωπαϊκό "πορτοφόλι", αλλά να γίνει πιο αποδοτικό. «Πρέπει να αναδιοργανώσουμε τις προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είχε δηλώσει στα τέλη Ιουνίου. «Οι πρόσθετες αρμοδιότητες δεν μπορούν να συνδέονται πάντα με νέες δαπάνες – κι αυτή είναι η δύσκολη αποστολή που έχουμε μπροστά μας».

Ο προϋπολογισμός που πρότεινε η Επιτροπή αφορά την περίοδο 2028–2034 και πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έως το 2027.

Από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των G20, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Λαρς Κλινγκμπάιλ, υιοθέτησε ακόμη πιο αυστηρή φρασεολογία.

«Σε πρώτη ανάγνωση, μεγάλο μέρος της πρότασης δεν συναντά τη συγκατάθεσή μας», δήλωσε. «Πρέπει να παραμείνουμε απολύτως αναλογικοί σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά – και αυτό δεν ισχύει στην παρούσα πρόταση. Βλέπουμε επίσης ότι προτείνονται μέτρα, όπως ο φόρος στον καπνό, τα οποία δεν υποστηρίζονται στο εθνικό μας επίπεδο».

Επιπλέον, ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε την ανησυχία ότι οι νέες ευρωπαϊκές φορολογικές προσεγγίσεις μπορεί να αποτρέψουν επενδύσεις στην ΕΕ. «Θέλουμε επενδύσεις στη Γερμανία και την Ευρώπη. Η εταιρική φορολόγηση που προτείνει η Κομισιόν, με τη σημερινή της μορφή, στέλνει το λάθος μήνυμα».

Με πληροφορίες από Poilitico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM