Το Ισραήλ βομβαρδίζει συριακές δυνάμεις επιτίθενται σε Δρούζους

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τις συριακές δυνάμεις που εισέρχονται στην πόλη των Δρούζων μετά από θρησκευτικές συγκρούσεις Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Το Ισραήλ πραγματοποίησε σειρά αεροπορικών επιθέσεων κατά κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας γύρω από τη Σουειντα, με ανώτατους Ισραηλινούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι στόχος ήταν η προστασία της κοινότητας Δρούζων.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων είχαν ήδη προκαλέσει τουλάχιστον 99 θανάτους μέσα σε λίγες ημέρες, επιδεινώνοντας την εθνοτική ένταση και κάνοντας το κράτος του υπέρτατο – που είχε στείλει ενισχύσεις στη Σουειντα – να εισέλθει σε ανοιχτή σύγκρουση με τις τοπικές ένοπλες ομάδες.

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο Υπουργός Άμυνας, Ισραέλ Κατζ, δήλωσαν ότι οι επιθέσεις είχαν στόχο να αναχαιτίσουν τανκς και οχήματα που είχε στείλει η Δαμασκός στη Σουέιντα, επικαλούμενοι τη δέσμευση για απεμπλοκή και τη διάσωση των Δρούζων, που μοιράζονται στενούς πολιτισμικούς και οικογενειακούς δεσμούς με τη χώρα.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία εμπόρου Δρούζου και απαγωγές, που πυροδότησαν ανταλλαγές πυρών και ένοπλες συγκρούσεις. Ακολούθησε συμφωνία εκεχειρίας με παρέμβαση κυβερνητικών δυνάμεων ασφάλειας, αλλά κορυφαίος πνευματικός ηγέτης των Δρούζων, ο σεΐχης Hikmat al-Hajri, καταδίκασε την παρουσία στρατού και κάλεσε τις τοπικές ένοπλες ομάδες σε αντίσταση.

Μετά την είσοδο κυβερνητικών στρατευμάτων, ο υπουργός Άμυνας της Συρίας ανακοίνωσε πλήρη κατάπαυση πυρός, με τον στρατό ασφαλείας να αναλαμβάνει τον έλεγχο της πόλης. Στη συνέχεια, το Ισραήλ επιτέθηκε εκ νέου, χτυπώντας ρωσικής κατασκευής άρματα και άλλα οχήματα, αναφέρεται ότι ως προειδοποίηση κατά της Δαμασκού .

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καταμέτρησε τουλάχιστον 99 νεκρούς σε δύο ημέρες, περιλαμβανομένων Δρούζων, Βεδουίνων, στελεχών ασφαλείας και ισλαμιστών μαχητών, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις με drones, όλμους και πυροβολισμούς στους περιφερειακούς οικισμούς.

Οι ισραηλινές επιθέσεις δεν αποτελούν μόνο απόρροια αυτών των συγκρούσεων, αλλά και μια στρατηγική προειδοποίηση προς τη Δαμασκό: απαγορεύεται η ανάπτυξη δυνάμεων κοντά στα σύνορα, ειδικά εφόσον απειλούν τη Δρούζικη μειονότητα που θεωρείται σύμμαχος.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΕΞΙΚΟ ΚΛΑΟΥΝΤΙΑ ΣΕΙΝΜΠΑΟΥΜ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Διεθνή / Μεξικό: Η πρόεδρος ζητά εξηγήσεις για τον θάνατο Αμερικανών αξιωματούχων σε επιχείρηση κατά των ναρκωτικών

«Δεν επρόκειτο για επιχείρηση που γνώριζε το συμβούλιο ασφάλειας», ανέφερε η Κλαούντια Σέινμπαουμ, λέγοντας ότι τι θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αξιωματούχοι
THE LIFO TEAM
D4VD CELESTE HERNANDEZ RIVAS ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο τραγουδιστής D4vd κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης που βρέθηκε νεκρή στο Tesla του

Κατά την εισαγγελία, ο κατηγορούμενος φέρεται να σκότωσε την ανήλικη για να αποτρέψει την αποκάλυψη της σχέσης τους, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την καριέρα του
THE LIFO TEAM