Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σπάνια ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία που αναμένεται να αναδείξει τη δυσαρέσκεια για τη δεξιά στροφή των πολιτικών της ΕΕ και τις αυξανόμενες ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.
Παρά το γεγονός ότι η επιβίωσή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται δεδομένη, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας έφερε στην επιφάνεια εντάσεις και απογοήτευση μεταξύ κεντρώων, κεντροαριστερών και πράσινων ευρωβουλευτών, οι οποίοι την είχαν στηρίξει στην επανεκλογή της πριν από έναν χρόνο, μετά από εκλογές όπου οι εθνικιστές της δεξιάς σημείωσαν ιστορικά υψηλά ποσοστά.
Αιτίες της πρότασης δυσπιστίας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόταση δυσπιστίας, που κατατέθηκε από τον ακροδεξιό, σκεπτικιστή των εμβολίων Ρουμάνο ευρωβουλευτή Gheorghe Piperea, επικεντρώνεται κυρίως στην άρνηση της φον ντερ Λάιεν να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Η στάση της έχει καταδικαστεί από το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ και χαρακτηρίστηκε ως «κακοδιοίκηση» από ανεξάρτητο φορέα.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης:
- Κριτική για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ανάκαμψης από την Covid-19.
- Αμφισβήτηση της νομικής βάσης για το ταμείο άμυνας ύψους 150 δισ. ευρώ.
- Ατεκμηρίωτες κατηγορίες για παρέμβαση σε πρόσφατες εκλογές στη Γερμανία και τη Ρουμανία.
Η πρόταση συγκέντρωσε την υποστήριξη 76 ευρωβουλευτών εθνικιστικών και ακραίων ομάδων, ξεπερνώντας το όριο του 10% που απαιτείται για να τεθεί στην ατζέντα του Κοινοβουλίου.
Η αντίδραση της Φον ντερ Λάιεν και των πολιτικών κομμάτων
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η φον ντερ Λάιεν απέρριψε τις κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές και χαρακτήρισε την πρόταση ως μέρος της «μάχης μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού», αναφερόμενη σε ακραία κόμματα που τροφοδοτούνται από θεωρίες συνωμοσίας.
Παράλληλα, ανησυχίες υπάρχουν για το ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός αποχών ή λευκών ψήφων από τα μεγάλα κόμματα να αποδυναμώσει τη θέση της, ακόμη και αν η πρόταση απορριφθεί.
- Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ): Εκφράζει πλήρη στήριξη στη φον ντερ Λάιεν και δηλώνει ότι θα καταψηφίσει ομόφωνα την πρόταση.
- Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D): Δεν θα στηρίξουν την πρόταση, αλλά υπάρχουν ερωτήματα για το πόσοι θα επιλέξουν να απέχουν. Η ηγεσία του S&D χαρακτηρίζει την πρόταση ως «αντιδραστική επίθεση», αλλά ταυτόχρονα επικρίνει τη στρατηγική του ΕΛΚ για συνεργασία με την ακροδεξιά σε συγκεκριμένα ζητήματα.
- Renew Europe (Κεντρώοι): Αναμένονται επίσης αποχές, με ορισμένα μέλη να έχουν ήδη δηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να απέχουν, επικαλούμενα διαφωνίες σε θέματα όπως η στάση της Επιτροπής απέναντι στη Γάζα.
Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας, αν και αναμένεται να απορριφθεί, αναδεικνύει τη βαθιά δυσαρέσκεια για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη δεξιά στροφή της ΕΕ, ενώ αποκαλύπτει ρωγμές στις συμμαχίες των παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με πληροφορίες από Guardian