Όλα είναι AI: Η ανατολή του Αξιόπιστου Δημοσιογράφου

Όλα είναι AI: Η ανατολή του Αξιόπιστου Δημοσιογράφου Facebook Twitter
Μέχρι τώρα, ήταν εύκολο να αγνοήσουμε τους δημοσιογράφους και να βασιζόμαστε στην αλήθεια της εικόνας. Τώρα που αυτή καταρρέει, μας μένει μόνο η δημοσιογραφία. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΠΕΤΥΧΑ ΤΟ παρακάτω βίντεο στo Ιnstagram:

Σύμφωνα με το βίντεο, υπάρχει ένα βιετναμέζικο χωριό στο οποίο οι άντρες, προκειμένου να παντρευτούν, πρέπει να κόψουν τα χέρια τους για ν’ αποδείξουν την αφοσίωσή τους. Το βίντεο δείχνει ακρωτηριασμένους άντρες να χαμογελούν δίπλα στις συζύγους τους, ενώ μια φωνή μάς εξηγεί την παράδοση. Έτσι όπως είναι το βίντεο, γυρισμένο σε στυλ ντοκιμαντέρ, για μια στιγμή το μυαλό μου είπε «κοίτα να δεις, απίστευτο, δεν το ήξερα». Κλάσματα δευτερολέπτου μετά, με κλώτσησε η κοινή λογική κατακέφαλα και το έψαξα. Πρόκειται για fake βίντεο με αγνώστου προέλευσης φωτογραφίες, οι οποίες μάλλον έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια εργαλείων επεξεργασίας εικόνας. Το βίντεο κυκλοφορεί σε Facebook, Instagram, Twitter και Reddit με χιλιάδες σχόλια και αντιδράσεις. 

Με αφορμή αυτό, το θέμα μας σήμερα είναι ότι αχνοφαίνεται, στο τέλος της πλημμύρας των fake news, των deepfakes και του δημιουργημένου με AI περιεχομένου, μια ανάγκη που θα ονοματίσω, για τις ανάγκες του κειμένου, «Ανατολή του Αξιόπιστου Δημοσιογράφου». 

Ό,τι και να βλέπω, από εικόνες πολέμου μέχρι γατάκια να χουζουρεύουν μαζί, έχω ένα αυθόρμητο τσίμπημα που μεταφράζεται ως «τώρα αυτό όντως συμβαίνει ή είναι καλοστημένο ΑΙ;»

Θα εξηγηθώ. 

Αυτές τις μέρες, μου φαίνεται ότι οι μισές ειδήσεις που διαβάζω είναι από το «Κουλούρι». Μου παίρνει όλο και περισσότερο χρόνο και σκέψη να αποφασίσω πότε κάτι είναι αληθές. 

Χαζεύω στο Google News και βλέπω φωτογραφίες βαλλιστικών πυραύλων να σκίζουν τον ουρανό σαν πυροτεχνήματα ή drones που σχηματίζουν τον χάρτη των ΗΠΑ να συγχαίρουν τον Τραμπ.

Viral drone show in Florida honours Donald Trump

«Αληθινό να ’ναι τώρα αυτό ή κάνα deep fake;». Δεν είναι σκέψη. Είναι συναίσθημα. Ό,τι και να βλέπω, από εικόνες πολέμου μέχρι γατάκια να χουζουρεύουν μαζί, έχω ένα αυθόρμητο τσίμπημα που μεταφράζεται ως «τώρα αυτό όντως συμβαίνει ή είναι καλοστημένο ΑΙ;». Την κουβέντα αυτή, την ερώτηση «αυτό είναι αλήθεια ή deep fake;», την ακούω επίσης όλο και περισσότερο γύρω μου. 

Στο δημοσιογραφικό γίγνεσθαι, γίνεται χαμός με το θέμα «παραπληροφόρηση». Γίνονται συνέδρια, σεμινάρια, δημιουργούνται μεταπτυχιακά και στήνονται ολόκληρες πρωτοβουλίες με μόνο σκοπό να διδαχθούν οι δημοσιογράφοι πώς να ξεχωρίζουν το αληθινό απ’ το ψεύτικο και να μεταφέρουν στο κοινό μόνο επαληθευμένες πληροφορίες. Eίναι ακόμη νωπές οι μνήμες του «σκανδάλου» με πρωταγωνιστή τους New York Times και το βραβευμένο podcast «Caliphate», όπου η πιθανώς ψευδής εμπλοκή μιας κεντρικής πηγής παρουσιάστηκε ως αληθινή. Αν ένα τόσο μεγάλο μέσο δεν μπορεί να μας υποσχεθεί ότι αυτό που μεταφέρει είναι αυτό που συνέβη και αν, ως κοινό τέτοιων μέσων, δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά για το ότι αυτό που μαθαίνουμε εκεί έχει κάποια ισχυρή σχέση με ό,τι συνέβη πραγματικά, τι σχέση μπορούμε να έχουμε με τα  «παγκόσμια γεγονότα» όταν δεν είμαστε παρά απλοί καταναλωτές ειδήσεων; 

To επαγγελματικό ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για να μάθουν να ξεχωρίζουν την αλήθεια απ’ το ψέμα αυτήν τη στιγμή συμπίπτει με την ανάγκη των ανθρώπων να σταματήσουν να αμφισβητούν ό,τι βλέπουν και διαβάζουν «στο ίντερνετ». Τα παλιά καλά χρόνια λέγαμε «pics or it didn’t happen». Τώρα, είτε έχουμε φωτογραφία είτε βίντεο είτε ηχητικό ντοκουμέντο για ένα γεγονός, δεν αποδεικνύεται τίποτα πέρα από το πόσο αποδοτικά είναι τα διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτό δημιουργεί ένα κενό. Βλέπετε, στην εποχή των smartphones έγινε δημοφιλής η ιδέα ότι «όλοι είναι δημοσιογράφοι». Η δυνατότητα των ανθρώπων να τραβήξουν μια φωτογραφία, να βγάλουν ένα βίντεο και να το ανεβάσουν στα social media δημιούργησε την αίσθηση ότι «εκεί», στον κυβερνοχώρο, βρίσκεται η πραγματική αλήθεια, αυτή που κρύβουν τα συστημικά μέσα και οι συστημικοί δημοσιογράφοι. Η κάμερα του πολίτη ήρθε να καλύψει την ανάγκη του κόσμου για εναλλακτική ενημέρωση, έδωσε στο κοινό πρόσβαση στις εικόνες που «αυτοί που έχουν την εξουσία δεν θέλουν να ξέρουμε». Όμως, τώρα αυτό πέρασε. Η εικόνα είναι ψέμα, η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνεται εκπληκτικά και η αλήθεια του βιντεοσκοπημένου υλικού, κάποτε αναντίρρητη, πλέον είναι ανύπαρκτη. Άρα; 

Άρα αναγκαστικά θα στραφούμε ξανά στους επαγγελματίες. Το δημοσιογραφικό επάγγελμα φαίνεται να βρίσκεται προ επαναπροσδιορισμού: δεν έχει να κάνει τόσο με τη γνώση και τη μεταφορά της είδησης, όσο με τη διάκριση του αληθινού απ’ το ψεύτικο. Κανένας δεν μπορεί πλέον να είναι σίγουρος για τίποτα. Το βίντεο του Μητσοτάκη να μιλάει με τον Πούτιν μπορεί να είναι ψεύτικο, ο Τραμπ μπορεί να είναι πρώτος με μια τεράστια rainbow σημαία στην πορεία του Pride και να φαίνεται αληθινό, η Άλις Βάιντελ μπορεί να δηλώσει ότι χωρίζει τη σύζυγό της γιατί είναι μετανάστρια και κανείς δεν μπορεί πια να ξέρει τι είναι αλήθεια και τι δεν είναι. 

Σχεδόν κανείς. 

Ο Αξιόπιστος Δημοσιογράφος είναι το πλάσμα εκείνο που θα έρθει να καλύψει το κενό. Ανήκει στη γενιά των δημοσιογράφων που έχουν κάνει εκατοντάδες σεμινάρια για την καταπολέμηση των fake news, ξέρει να χειρίζεται εργαλεία που βοηθούν στη διάκριση του αληθινού βίντεο απ’ το φτιαχτό, παρακολουθεί διά ζώσης τα πράγματα για τα οποία γράφει, δεν εμπιστεύεται ούτε φωνή, ούτε βίντεο, ούτε φωτογραφία, γιατί ξέρει πια ότι όλα πειράζονται. 

Κατέχει όλα τα κεφάλαια του πολυπλόκαμου ψέματος: τα fake news και το πώς παράγονται, τα deep fakes και πού ενδημούν, ποια είναι τα γνωρίσματα μιας φωνής που έχει παραχθεί με AΙ, ποιες ειδήσεις φαίνονται γραμμένες από τεχνητή νοημοσύνη, ποια «glitches» έχουν τα βίντεο που είναι σχεδόν τέλεια, ξέρει τι είναι τα δεδομένα «exif» και πώς να τα ερμηνεύει, ξέρει πώς να εξακριβώνει ότι δήθεν επιστημονικές έρευνες δεν έγιναν ποτέ. Και μ’ αυτή την ιδιότητα θα έρθει να εργαστεί: όχι ως αναμεταδότης αλλά πλέον ως εξακριβωτής. 

Η ανάγκη αυτή, απ’ την πλευρά των δημοσιογράφων, δεν είναι ακριβώς καινούργια. Η αναγνώρισή της απ’ την πλευρά του κοινού είναι το καινούργιο που ισχυροποιεί τη δημοσιογραφική θέση. Μέχρι τώρα, ήταν εύκολο να αγνοήσουμε τους δημοσιογράφους και να βασιζόμαστε στην αλήθεια της εικόνας. Τώρα που αυτή καταρρέει, μας μένει μόνο η δημοσιογραφία. 

Ή βρίσκουμε, εμπιστευόμαστε και χρηματοδοτούμε εκείνους και εκείνες που μπορούν να μας πουν την αλήθεια ή αποδεχόμαστε ότι πλέον όλα, μα όλα, είναι πιθανώς ψέματα. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ