Ο «πρωταγωνιστής» βραβευμένου podcast των New York Times συνελήφθη στον Καναδά και κατηγορείται ότι κατασκεύασε τις ιστορίες για τις εμπειρίες του ως μαχητής του ISIS.

 

Η αστυνομία του Καναδά ανακοίνωσε τη σύλληψη του Σερόζ Σόντρι. Ο 25χρονος από το Μπέρλινγκτον του Οντάριο υποστήριξε ότι ταξίδεψε στη Συρία το 2016 για να ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση ISIS και ότι διέπραξε τρομοκρατικές ενέργειες, αναφέρει η αστυνομία, σημειώνοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος του προκύπτουν από πολλές συνεντεύξεις σε ΜΜΕ.

 

Η Λούσι Λαπόιντ, εκπρόσωπος της καναδικής αστυνομίας, δήλωσε πως ο Σόντρι είναι το άτομο που εμφανίστηκε στο podcast των New York Times «Caliphate», με το όνομα Αμπού Χουζαϊφά. Στο podcast περιέγραφε με τρομακτικές λεπτομέρειες τον ρόλο του σε εκτελέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

 

«Η αβεβαιότητα για την ιστορία του Αμπού Χουζαϊφά είναι στο επίκεντρο κάθε επεισοδίου του "Caliphate" που ασχολούνταν μαζί του», δήλωσε η Ντανιέλε Ρόαντς Χα, εκπρόσωπος των ΝΥΤ. Παράλληλα, σημείωσε ότι ένα από τα επεισόδια επιβεβαίωσε πως ο Χουζαϊφά είχε παραπλανήσει τους Times σχετικά με τις ημερομηνίες του ταξιδιού του στη Συρία, όπως και το χρονοδιάγραμμα της ριζοσπαστικοποίησής του. «Το επεισόδιο λέει στους ακροατές τι γνωρίζουν με βεβαιότητα οι δημοσιογράφοι μας και τι είναι ακόμη άγνωστο», συμπλήρωσε.

 

Σε νεότερη ανακοίνωσή τους, μετά τη σύλληψη του 25χρονου, οι ΝΥΤ ανέφεραν πως «παρότι η αβεβαιότητα για την ιστορία του Αμπού Χουζαϊφά εξετάστηκε απευθείας στα επεισόδια του Caliphate, η σύλληψή του και οι ισχυρισμοί γύρω από αυτή έχουν δημιουργήσει νέα και σημαντικά ερωτήματα για τον ίδιο και τα κίνητρά του. Θα εξετάσουμε εκ νέου την ιστορία του και το πώς τον παρουσιάσαμε στη σειρά μας. Θα έχουμε περισσότερα να πούμε όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια».

 

Οι περιγραφές του Σόντρι για τρομοκρατικές ενέργειες δημιούργησαν πολιτική θύελλα στον Καναδά, καθώς η αντιπολίτευση πίεζε την κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό να εξηγήσει γιατί δεν είχε συλληφθεί μετά την επιστροφή του στη χώρα ο 25χρονος. Μέχρι την Παρασκευή, όταν ανακοινώθηκε η σύλληψή του, η αστυνομία είχε αποκαλύψει ελάχιστα για τις έρευνές της.

 

Ο Σερόζ Σόντρι εμφανιζόταν στο podcast των New York Times «Caliphate» του 2018, ως Αμπού Χουζαϊφά, πρώην εκπαιδευόμενος του Ισλαμικού Κράτους.

 

Στο «κεφάλαιο 5» του podcast περιέγραφε πώς σκότωσε άνδρα με «πορτοκαλί φόρμα». «Το αίμα ήταν ζεστό και πεταγόταν παντού. Χρειάστηκε να τον μαχαιρώσω πολλές φορές. Και μετά τον βάλαμε πάνω σε ένα σταυρό. Και έπρεπε να αφήσω το στιλέτο στην καρδιά του», είπε στην Ρουκμίνι Καλιμάτσι, ρεπόρτερ των Times που ειδικεύεται στα θέματα για Ισλαμικό Κράτος, η οποία συνεργάστηκε με τον παραγωγό Άντι Μάιλς και αρκετούς ακόμη δημοσιογράφους στο «Caliphate».

 

Όμως, αυτά που είχε πει στους Times ο Χουζαϊφά έρχονταν σε αντίθεση με τα όσα δήλωνε σε καναδικά ΜΜΕ. Χαρακτηριστικός ο τίτλος δημοσιεύματος του CBC News τον Μάιο του 2018 «Ο Καναδός πρώην μέλος του ISIS είπε ψέματα στους ΝΥΤ ή στο CBC News;».

 

Το καναδικό δίκτυο είχε πάρει συνέντευξη από τον Χουζαϊφά 8 μήνες νωρίτερα και εκεί ο Καναδός είχε δώσει μια πολύ λιγότερο αποτρόπαια περιγραφή για τη θητεία του στον ISIS. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ήταν μέρος «αστυνομικού» σώματος το οποίο φρόντιζε για την «εφαρμογή του ενδυματολογικού κώδικα, διασφαλίζαμε ότι ο κόσμος δεν κάπνιζε, δεν έπινε αλκοόλ ούτε έπαιρνε ναρκωτικά, ότι δεν ήταν μαζί άνδρες και γυναίκες». Επίσης, στο Global News ο Χουζαϊφά δήλωσε ότι δεν σκότωσε κανέναν.

 

Το χρονικό της υπόθεσης 

 

Νοέμβριος 2016: Η Καλιμάτσι παίρνει συνέντευξη από τον Αμπού Χουζαϊφά, κρατά το υλικό για μελλοντική χρήση. Οι συνεντεύξεις και η επικοινωνία με τον φερόμενο μαχητή του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζονται τους επόμενους μήνες.

 

Σεπτέμβριος 2017: Το CBC News δημοσιεύει συνέντευξη με τον Αμπού Χουζαϊφά, ο οποίος συζητά τη δουλειά του στην εφαρμογή της σαρία για το Ισλαμικό Κράτος.

 

Απρίλιος 2018: Οι NYT ανακοινώνουν το «Caliphate», μια επέκταση της δημοσιογραφικής δουλειάς της Καλιμάτσι, με πολλά επεισόδια. Ο πρόλογος της σειράς καταλήγει με κάποιες προκλητικές δηλώσεις του Χουζαϊφά, μεταξύ των οποίων η ανάμνησή του από αυτό που είπαν οι ηγέτες τους Ισλαμικού Κράτους σε εκπαιδευόμενους, για τις δολοφονίες.

 

«Είπαν "την πρώτη φορά θα σας επηρεάσει πολύ. Θα είστε λυπημένοι. Θα αρρωστήσετε. Μπορεί ακόμη και να λιποθυμήσετε από το αίμα... Αλλά πρέπει να το κάνετε αυτό, πρέπει να καταπνίξετε αυτά τα συναισθήματα. Θυμηθείτε ότι αυτό το κάνετε για τον Θεό"¨. Τα πρώτα πέντε επεισόδια περιστρέφονται γύρω από τους ισχυρισμούς του Αμπού Χουζαϊφά.

 

11 Μαΐου 2018: Το CBC News δημοσιεύει θέμα που πηγάζει από τις λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στο «Caliphate». Σε ερώτηση για το αν σκότωσε κάποιον, ο Αμπού Χουζαϊφά απάντησε: «Όχι. Μπορείτε να με περάσετε από τεστ αλήθειας και θα αποδείξει ότι δεν σκότωσα κανέναν». Όσο για το γιατί είπε κάτι διαφορετικό στην Καλιμάτσι, δήλωσε «Φέρθηκα παιδιάστικα. Περιέγραφα τι είδα βασικά. Ήμουν αρκετά κοντά για να πιστεύω ότι ήμουν εγώ». Η εκπρόσωπος των ΝΥΤ Ντανιέλε Ρόαντς Χα σε δήλωση προς το CBC News ανέφερε τότε: «Τα επερχόμενα επεισόδια της σειράς μας δίνουν λεπτομέρειες για την εξακρίβωση των πληροφοριών και δείχνουν τι ξέρουμε ότι είναι αληθές για αυτή την υπόθεση και πώς το μάθαμε».

 

18 Μαΐου 2018: Το CBC News δημοσιεύει δηλώσεις της Καλιμάτσι για τις ανακολουθίες. Λέει πως οι Times επιβεβαίωσαν τον «σκελετό» της ιστορίας του Αμπού Χουζαϊφά. Λίγες ώρες μετά την πρώτη συνέντευξη με τους Times, λέει η Καλιμάτσι, τον προσέγγισαν οι καναδικές αρχές.

 

24 Μαΐου 2018: Οι Times δημοσιεύουν το έκτο επεισόδιο του «Caliphate», το οποίο αποκαλύπτει ότι η Καλιμάτσι και οι συνεργάτες της εντόπισαν πρόβλημα στο χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Χουζαϊφά, εκθέτοντας ένα ψέμα που είχε πει στις συνεντεύξεις του με τους ΝΥΤ. Ακόμη, τρεις ρεπόρτερ της εφημερίδας λένε στην Καλιμάτσι ότι ο Χουζαϊφά ήταν στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων και ότι σύμφωνα με δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ ήταν «μέλος του ISIS». Είναι ασαφές όμως αν οι πηγές αυτών των αποκαλύψεων απλά αναμασούσαν τις παραδοχές του ίδιου του Χουζαϊφά ότι είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

 

Επίσης χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, οι ΝΥΤ εξασφάλισαν φωτογραφία του Αμπού Χουζαϊφά στις όχθες του Ευφράτη, στη Συρία, μια ένδειξη ότι είχε ταξιδέψει εκεί.

 

Με πληροφορίες από WP, NYT