Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, εντός των επόμενων ημερών, αιφνιδιάζοντας τους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του αναφορικά με την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντας, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στη Γάζα, υποστηρίζοντας, ότι η εκεχειρία είναι «κοντά».
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε, ότι μίλησε με «κάποιους από τους ανθρώπους» που προσπαθούν να επιτύχουν μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
«Νομίζω ότι είναι κοντά. Μόλις μίλησα με κάποιους από τους εμπλεκόμενους. Πιστεύουμε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Τραμπ, χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει με ποιους είχε έρθει σε επαφή.
Μπορεί να μην αποκάλυψε τα άτομα με τα οποία συνομίλησε, αλλά ο ίδιος έχει σχολιάσει, ότι βρισκόταν σε σχεδόν καθημερινή επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν. Η αιφνιδιαστική, όπως τη χαρακτηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, πρόβλεψη του Τραμπ για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντός των επόμενων ημερών, ήλθε σε μια περίοδο με ελάχιστες ενδείξεις ότι τα αντιμαχόμενα μέρη θα ήταν έτοιμα να μπουν ξανά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ή να υποχωρήσουν από τις παγιωμένες θέσεις τους.
Με πληροφορίες από Reuters