NEO VIDCAST

Καύσωνας: Συστάσεις προστασίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

Καύσωνας: Συστάσεις προστασίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών  Facebook Twitter
Συστάσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για την προστασία από τις συνέπειες του καύσωνα / Φωτογραφία: Eurokinissi
0

Συστάσεις προστασίας από τον καύσωνα εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων απέναντι στις συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών για την υγεία.  

Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών και τις πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο ΙΣΑ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο σε κλιματιζόμενους χώρους. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην αποφυγή κάθε μορφής άσκησης ή σωματικής κόπωσης σε εξωτερικούς χώρους, όχι μόνο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας αλλά και τις νυχτερινές, όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 32°C.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες,  να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες πρόληψης από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «άτομα με καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, αναπνευστικά νοσήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και οφείλουν να τηρούν αυστηρά τις οδηγίες των ειδικών» και πως: «Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες συνοδεύονται από αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται κάθε μορφή σωματικής καταπόνησης, τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα».

Καύσωνας: Συστάσεις προστασίας από τον ΙΣΑ

  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.
  • Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας.
  • Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.
  • Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.
  • Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.
  • Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β΄αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.
  • Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.
  • Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.
  • Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.
  • Κατά τη διάρκεια του καύσωνα να αποφεύγονται οι σωματικές δραστηριότητες.
  • Απευθυνθείτε στους κλιματιζόμενους χώρους που λειτουργούν, όλο το 24ωρο.
Ελλάδα
0

NEO VIDCAST

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο: 1 στα 3 ασυνόδευτα στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτει η νέα επισκόπηση

Ελλάδα / Παιδιά πρόσφυγες σε κίνδυνο: 1 στα 3 ασυνόδευτα στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτει η νέα επισκόπηση

Πάνω από το 20% των αφιχθέντων είναι παιδιά, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Παράλληλα, οι χώροι υποδοχής στο νησί χαρακτηρίζονται πρόχειροι και ακατάλληλοι
LIFO NEWSROOM
Σαμοθράκη: Βίντεο από τη στιγμή που πέφτουν πυροβολισμοί στον αέρα από τα τουρκικά αλιευτικά

Ελλάδα / Σαμοθράκη: Βίντεο από τη στιγμή που πέφτουν πυροβολισμοί στον αέρα από τα τουρκικά αλιευτικά

Μεγάλη ένταση το βράδυ της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης - Όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες ψαράδες προσπάθησαν να τους τρομάξουν για να φύγουν από το σημείο
LIFO NEWSROOM