AI: Το BBC απειλεί με μήνυση την εταιρεία Perplexity για χρήση περιεχομένου χωρίς άδεια

[ΟΧΙ] Το BBC απειλεί με μήνυση την Perplexity για χρήση περιεχομένου χωρίς άδεια Facebook Twitter
BBC / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Σε ευθεία αντιπαράθεση με την ανερχόμενη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Perplexity ήρθε το BBC, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί περιεχόμενο του οργανισμού «ακριβώς όπως είναι» χωρίς άδεια για την εκπαίδευση του μοντέλου της, ενώ παράλληλα απαιτεί τη διακοπή της χρήσης, τη διαγραφή αντιγράφων και χρηματική αποζημίωση.

Το BBC απείλησε με νομικές ενέργειες την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Perplexity, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί το περιεχόμενό του χωρίς άδεια, ακόμα και «ακριβώς όπως είναι» (verbatim), για να εκπαιδεύσει το «default AI model» της. Συγκεκριμένα, το BBC έστειλε επιστολή στον CEO της Perplexity, Aravind Srinivas, ζητώντας να διακοπεί η χρήση και η αποθήκευση του περιεχομένου του, να διαγραφούν όλα τα αντίγραφα που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση του AI και να υποβληθεί πρόταση για χρηματική αποζημίωση για τη χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας του.

Οι κατηγορίες του BBC δεν περιορίζονται μόνο στην εκπαίδευση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στο ότι το Perplexity αναπαράγει σημαντικά τμήματα του περιεχομένου του BBC με συνέπεια να μειώνεται η ανάγκη των χρηστών να επισκέπτονται απευθείας την ιστοσελίδα του BBC. Επιπλέον, το BBC ισχυρίζεται ότι το 17% των απαντήσεων του Perplexity που βασίζονται στο περιεχόμενό του περιέχουν σημαντικά σφάλματα ή έλλειψη πλαισίου, κάτι που μπορεί να βλάψει τη φήμη και την εμπιστοσύνη του οργανισμού.

Τον Οκτώβριο, το BBC άρχισε να καταγράφει τα πνευματικά δικαιώματα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του στις ΗΠΑ, οπότε δικαιούται «νόμιμη αποζημίωση σε σχέση με τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση αυτών των έργων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από την πλευρά της, η Perplexity απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως «χειραγώγηση και ευκαιρία» και υποστηρίζοντας ότι το BBC έχει «βασική παρεξήγηση της τεχνολογίας, του διαδικτύου και του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας». Η Perplexity ισχυρίζεται ότι οι ενέργειες του BBC αποσκοπούν στην προστασία του «παράνομου μονοπωλίου της Google» για δικούς του λόγους.

Αυτή η αντιπαράθεση είναι μέρος μιας ευρύτερης έντασης μεταξύ εκδόσεων και εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, καθώς όλο και περισσότερες εφημερίδες και εκδοτικοί οίκοι απαιτούν αποζημίωση ή δικαστικές ενέργειες για τη χρήση του περιεχομένου τους για εκπαίδευση και λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Εκδότες όπως οι Financial Times, Axel Springer, Hearst και News Corporation έχουν υπογράψει συμφωνίες αδειοδότησης περιεχομένου με την OpenAI. Το Reuters έχει συνάψει συμφωνία με τη Meta και η μητρική εταιρεία της Daily Mail έχει συνάψει συμφωνία με την ProRata.ai.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM