Η εφημερίδα που προσέλαβε ως δημοσιογράφο το ChatGPT

Η εφημερίδα που προσέλαβε ως αρχισυντάκτη το ChatGPT Facebook Twitter
Ο Κλάουντιο Τσεράζα, διευθυντής του Il Foglio, ζήταει από το ChatGPT Pro να γράψει άρθρα για διάφορα θέματα – την ιταλική πολιτική, τον Τζέι Ντι Βανς, την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη.
0

Δεν είναι λίγοι οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί οι οποίοι έχουν συνάψει εταιρικές συνεργασίες με την OpenAI και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί στη μετάφραση κειμένων σε διάφορες γλώσσες, στη δημιουργία επικεφαλίδων, στη σύνταξη περιλήψεων ή ακόμα και άρθρων. Όμως κανένα μέσο ίσως δεν έχει προχωρήσει περισσότερο από την ιταλική εφημερίδα Il Foglio.

Για ένα μήνα, αρχής γενομένης στα τέλη Μαρτίου, η εφημερίδα δημοσίευε καθημερινά ένα ένθετο που αποτελούνταν από τέσσερις σελίδες άρθρων γραμμένων με τεχνητή νοημοσύνη και έφερε τον τίτλο Il Foglio AI. Κάθε μέρα, ο διευθυντής του Il Foglio, Κλάουντιο Τσεράζα, ζητούσε από το ChatGPT Pro να γράψει άρθρα για διάφορα θέματα – την ιταλική πολιτική, τον Τζέι Ντι Βανς, την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη. Δύο συντάκτες εξέταζαν τα αποτελέσματα για λάθη – μερικές φορές αποφάσιζαν να αφήσουν μικρά λάθη ως απόδειξη των ελλειμάτων της ΤΝ και, άλλες φορές, ζητούσαν από το ChatGPT να ξαναγράψει ένα άρθρο από την αρχή. «Είναι αδύνατο να κρύψεις την Τεχνητή Νοημοσύνη», λέει ο Τσεράζα. «Και πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι σαν τον άνεμο – χρειάζεται διαρκώς διαχείριση».

«Όποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη καταλήγει να αποτυγχάνει».

Τώρα η εφημερίδα, η οποία κυκλοφορεί περίπου 29.000 αντίτυπα κάθε μέρα, εκτός από την online έκδοσή της, σχεδιάζει να αγκαλιάσει μόνιμα το περιεχόμενο που γράφεται μέσω AI, εκδίδοντας ένα εβδομαδιαίο ένθετο τεχνητής νοημοσύνης και, κατά περίπτωση, χρησιμοποιώντας το ChatGPT για να γράψει άρθρα για την κανονική εφημερίδα. (Τα άρθρα αυτά θα φέρουν πάντα τη σχετική επισήμανση.) Ο Τσεράζα έχει ήδη χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να δημιουργήσει φανταστικές συνομιλίες, όπως ένα debate μεταξύ ενός συντηρητικού και ενός προοδευτικού καρδιναλίου για την εκλογή του νέου Πάπα, μια κριτική ενός βιβλίου, συνοδευόμενη από την απόκριση του ίδιου του συγγραφέα, συμβουλές του chatbot για το τι πρέπει να κάνετε αν υποψιάζεστε ότι ερωτεύεστε ένα chatbot («Μην με ερωτευτείς»), καθώς και μια συνέντευξη με τον ίδιο τον διευθυντή της εφημερίδας, η οποία διεξήχθη από το ChatGPT.

Η συμμετοχή της τεχνητής νοημοσύνης στο Il Foglio είναι ξεκάθαρη και διαφανής: τα «φυσικά» και τα τεχνητά άρθρα είναι σαφώς διαχωρισμένα. Στο μεταξύ όμως, άλλες εκδόσεις παρέχουν περιορισμένη, ή μερικές φορές καθόλου, πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ ορισμένες έχουν αναμίξει την τεχνητή νοημοσύνη με την ανθρώπινη γραφή χωρίς να το αποκαλύψουν. Για να καταδειχθεί πόσο εύκολα η ανάμειξη της τεχνητής νοημοσύνης και της δημοσιογραφίας μπορεί να πάει στραβά, τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες – Chicago Sun-Times και The Philadelphia Inquirer –  δημοσίευσαν ένα μεγάλο καλοκαιρινό ένθετο αφιέρωμα άνω των 50 σελίδων με τίτλο «Δείκτης θερμότητας» [“Heat Index”], το οποίο ήταν γεμάτο λάθη και κατασκευασμένες πληροφορίες. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ντροπιαστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί όταν η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να περικόψει χρόνο και χρήμα.  

«Όποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αντικαταστήσει την ανθρώπινη νοημοσύνη καταλήγει να αποτυγχάνει», λέει ο διευθυντής του Il Foglio. «Η τεχνητή νοημοσύνη έχει σκοπό την ενσωμάτωση, όχι την αντικατάσταση». Η τεχνολογία μπορεί να ωφελήσει τη δημοσιογραφία, σημειώνει, «μόνο αν αντιμετωπιστεί σαν ένας νέος συνάδελφος που χρειάζεται φροντίδα. Όποιος πιστεύει ότι στη δημοσιογραφία η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, κάνει λάθος». Αλλά η οικονομική ανασφάλεια έχει γίνει ο κανόνας για τον τομέα. Ένας νέος συνάδελφος-ρομπότ μπορεί να σημαίνει έναν, ή τρεις, ή δέκα λιγότερους ανθρώπους.

«Είμαι βέβαιος ότι στο μέλλον, και ίσως και στο παρόν, πολλοί εκδότες θα προσπαθήσουν να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να διαγράψει τελείως τους δημοσιογράφους από την εξίσωση», λέει ο Τσεράζα. «Αυτό είναι πιθανό, διότι αν δεν είσαι δημοσιογράφος με αρκετή δημιουργικότητα, αρκετό ρεπορτάζ, αρκετές ιδέες, ίσως είσαι χειρότερος από μια μηχανή. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι η μηχανή…Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να βρει τις ειδήσεις – δεν μπορεί να καλλιεργήσει πηγές ή να πάρει συνέντευξη από τον πρωθυπουργό. Η τεχνητή νοημοσύνη επίσης δεν έχει πραγαματικά ενδιαφέρουσες ιδέες για τον κόσμο – εδώ είναι που υπεισέρχεται η φυσική νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι σε θέση να κάνει συνδέσεις με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι ευφυείς "ανθρώπινοι" δημοσιογράφοι. Δεν νομίζω ότι η τεχνολογία είναι ακόμα σε θέση να επινοήσει και να δημιουργήσει πλήρως μια εφημερίδα που παράγεται αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη».

Με στοιχεία από The Atlantic

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Τech & Science / Ανακαλύφθηκε νέο ιπτάμενο ερπετό που πετούσε πάνω από τους δεινόσαυρους πριν 200 εκατ. χρόνια

Το απολίθωμα, μια γνάθος που διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, αναλύθηκε με σύγχρονες τεχνικές σάρωσης, αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά που το κατατάσσουν σε ένα άγνωστο έως τώρα είδος
LIFO NEWSROOM
Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Τech & Science / Επαναφορά ακοής με μία ένεση: Επαναστατική γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή σε παιδιά και ενήλικες

Εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγες εβδομάδες από νέα θεραπεία που στοχεύει το γονίδιο OTOF – Παιδιά απέκτησαν ξανά την αίσθηση της ακοής, με μία επταετή να συνομιλεί κανονικά με τη μητέρα της τέσσερις μήνες μετά
LIFO NEWSROOM
Κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε τουλάχιστον 12 εκατ. ανθρώπους

Τech & Science / Ελικοβακτηρίδιο: Κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε τουλάχιστον 12 εκατ. ανθρώπους

Οι περισσότεροι μολύνονται με το βακτήριο όταν είναι παιδιά και μπορεί να το έχουν για χρόνια χωρίς να το ξέρουν, γιατί συνήθως δεν έχει συμπτώματα
LIFO NEWSROOM
Πώς να αναγνωρίσετε αν έχετε «έλλειμμα ντοπαμίνης» – και τι να κάνετε για να το επαναφέρετε σε ισορροπία

Τech & Science / Πώς να αναγνωρίσετε αν έχετε «έλλειμμα ντοπαμίνης» – και τι να κάνετε για να το επαναφέρετε σε ισορροπία

Σε έναν κόσμο γεμάτο υπερδιέγερση από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπερεπεξεργασμένες τροφές και ψηφιακές απολαύσεις, ο εγκέφαλος κατακλύζεται από τεχνητές εξάρσεις ντοπαμίνης
LIFO NEWSROOM
«Απλά... ουάου»: Σπάνιο ηλεκτρικό φαινόμενο απαθανατίστηκε από αστροναύτη της NASA

Τech & Science / «Απλά. Ουάου»: Σπάνιο ηλεκτρικό φαινόμενο απαθανατίστηκε από αστροναύτη της NASA

Η εικόνα δείχνει ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί από το έδαφος αλλά γίνεται πιο ορατό από το διάστημα, σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων από τη Γη
LIFO NEWSROOM
Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

Τech & Science / Η Apple ενώνει τις δυνάμεις της με τη SpaceX, εισάγοντας το Starlink στα iPhones

O Έλον Μασκ ανέφερε ότι οι χρήστες μπορούν να αναμένουν υποστήριξη για εικόνες, μουσική και podcasts μέσω της τρέχουσας τεχνολογίας Starlink, με σχέδια για προσθήκη υποστήριξης βίντεο σε μελλοντικές ενημερώσεις
LIFO NEWSROOM