Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών Facebook Twitter
φωτ.: Pixabay
0

Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου αξίας 1,9 τρισ. δολαρίων, ζητά άμεσες μεταρρυθμίσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη για εναρμόνιση των φορολογικών, εταιρικών και καθεστώτων πτώχευσης, ώστε η Ευρώπη να μην χάσει περαιτέρω έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Ασίας σε ανταγωνιστικότητα.

Το ταμείο είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος ιδιοκτήτης ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων, κατέχοντας κατά μέσο όρο το 2,5% κάθε εισηγμένης εταιρείας στην ήπειρο. Ωστόσο, το ποσοστό των ευρωπαϊκών μετοχών στο σύνολο των επενδύσεών του έχει μειωθεί από 26% σε 15% την τελευταία δεκαετία, κυρίως λόγω της μειωμένης ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις αμερικανικές και κάποιες ασιατικές αγορές.

«Η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντική για εμάς... Υπάρχει πλέον αίσθημα επείγοντος μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, κάτι που το νιώθουμε και εμείς και το χαιρόμαστε», δήλωσε η Μαλίνα Νόρμπεργκ, επικεφαλής στρατηγικής αγορών του ταμείου, στο Financial Times.

Η επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι τα βασικά εμπόδια περιλαμβάνουν τις εθνικές διαφορές στη νομοθεσία για τις κινητές αξίες, τις εταιρικές ρυθμίσεις και τα καθεστώτα πτώχευσης, που διαφέρουν σημαντικά μεταξύ κρατών-μελών.

Μεταξύ των μεγαλύτερων επενδύσεων του ταμείου στην Ευρώπη είναι εταιρείες όπως SAP, ASML, Novo Nordisk, Nestlé και UBS. Το ταμείο ζητά την ελάφρυνση των εθνικών διαφορών σε νομικό επίπεδο, την εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, ειδικά όσον αφορά τον φόρο παρακράτησης, καθώς και την απλοποίηση της έκδοσης χρεογράφων.

Παράλληλα, τονίζει ότι η βελτίωση της ρευστότητας των ευρωπαϊκών μετοχών πρέπει να προκύψει μέσω ανταγωνισμού και καινοτομίας, όχι αυστηρότερης ρύθμισης, ενώ η εποπτεία θα πρέπει να ενοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παρότι το 2012 οι νορβηγικές αρχές μείωσαν την έκθεση του ταμείου στην Ευρώπη υπέρ των ΗΠΑ, το ταμείο παραμένει «υπερβολικά εκτεθειμένο» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του ταμείου επισημαίνουν ότι η μείωση των επενδύσεων στην Ευρώπη οφείλεται κυρίως σε δομικά προβλήματα, όπως ο μειωμένος αριθμός εισηγμένων εταιρειών στην ήπειρο.

Επιπλέον, η απόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών σε σχέση με τις αμερικανικές αποτελεί πρόβλημα. Σήμερα, οι αμερικανικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 40% των περιουσιακών στοιχείων του ταμείου, έναντι 21% πριν από μια δεκαετία.

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε δει ότι ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών στις οποίες μπορούμε να επενδύσουμε έχει μειωθεί, ενώ και το σχετικό μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων μας στην Ευρώπη έχει μειωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Έμιλ Φράμνες, επικεφαλής παγκόσμιας διαπραγμάτευσης μετοχών του ταμείου.

Εταιρείες τεχνολογίας από την Ευρώπη, όπως οι Spotify και Klarna, έχουν ήδη εισαχθεί ή σχεδιάζουν να εισαχθούν στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, ενώ επιχειρήσεις όπως οι Linde, CRH και Arm Holdings μετέφεραν τις εισηγήσεις τους εκεί τα τελευταία χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ευρωπαϊκών εταιρειών που ανήκουν στο ταμείο έχει μειωθεί κατά το ένα τέταρτο, φτάνοντας τις 1.546.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM