ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX»

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί τον Μήνα Υπερηφάνειας και ανακηρύσσει τον Ιούνιο ως «Μήνα του Title IX» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / Ντόναλντ Τραμπ
0

Ο Ιούνιος δεν είναι πια ο Μήνας Υπερηφάνειας, ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ σε επίσημη δήλωσή του ανέφερε πως ο Ιούνιος δεν είναι πλέον Μήνας Υπερηφάνειας, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα τιμάται ως «Μήνας Title IX».

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε στις 2 Ιουνίου και συγκεκριμένα υποστηρίζει  πως ο μήνας αυτός θα αφιερωθεί στον εορτασμό της 53ης επετείου από την υπογραφή του νόμου Title IX των Εκπαιδευτικών Τροπολογιών.

Ο «Title IX» είναι ιστορικός ομοσπονδιακός νόμος για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, ο οποίος θεσπίστηκε ως μέρος των Τροποποιήσεων για την Εκπαίδευση του 1972.

Ο βασικός του σκοπός είναι να απαγορεύσει τις διακρίσεις λόγω φύλου σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή δραστηριότητα που λαμβάνει ομοσπονδιακή οικονομική ενίσχυση, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο έντονων πολιτικών και κοινωνικών συζητήσεων.

Τώρα, εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση αφιερώνει τον Ιούνιο στην «τιμή των γυναικών και τον εορτασμό του αγώνα και των επιτευγμάτων τους για ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση». «Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, το υπουργείο θα αναδείξει ενέργειες που έγιναν για να αντιστραφεί η κληρονομιά της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία υπονόμευσε τον σκοπό του Title IX, και θα ανακοινώσει νέες δράσεις για την προστασία των γυναικών, σύμφωνα με τον αρχικό σκοπό του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τζο Μπάιντεν είχε προχωρήσει σε τροποποιήσεις του νόμου, επεκτείνοντας την προστασία από διακρίσεις και στα τρανς άτομα. Οι τροποποιήσεις αυτές μπλοκαρίστηκαν σε πάνω από 26 πολιτείες, με το Ανώτατο Δικαστήριο να δίνει τελικά το «πράσινο φως» στους περιορισμούς.

Το Υπουργείο Παιδείας, υπό την ηγεσία της Λίντα ΜακΜάχον, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να «γιορτάσει» τον μήνα αυτό με την απαγόρευση της συμμετοχής τρανς γυναικών σε γυναικεία αθλητικά πρωταθλήματα σε δύο πολιτείες, αλλά και με το άνοιγμα ξεχωριστών ερευνών κατά του Πανεπιστημίου του Ουαϊόμινγκ και των Δημοσίων Σχολείων της Κομητείας Τζέφερσον στο Κολοράντο, επειδή «επέτρεψαν σε άρρενες να ενταχθούν και να διαμένουν σε χώρους αποκλειστικά για γυναίκες».

Η ανακοίνωση του Υπουργείου έρχεται τη στιγμή που οργανώσεις υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων εκφράζουν έντονη ανησυχία για την παγκόσμια αύξηση της τρανσφοβικής ρητορικής και βίας.

Μια έκθεση της οργάνωσης GLAAD, που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου, κατέγραψε τουλάχιστον 932 περιστατικά κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε 49 πολιτείες των ΗΠΑ μέσα σε έναν χρόνο – κατά μέσο όρο 2,5 επιθέσεις την ημέρα. Το 52% των περιστατικών στόχευε τρανς ή μη δυαδικά άτομα, με συνολικό απολογισμό 10 νεκρούς και 84 τραυματισμούς. Η GLAAD υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη αντιτρανς ρητορική πολιτικών και σχολιαστών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2024, οι Ρεπουμπλικανοί ξόδεψαν σχεδόν 250 εκατομμύρια δολάρια σε αντιτρανς διαφημιστικές καμπάνιες, ενώ έχουν κατατεθεί 575 νομοσχέδια κατά ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, αριθμός ρεκόρ για τα χρονικά των πολιτειακών νομοθεσιών στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Pink News

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Διεθνή / Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας - Η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο
LIFO NEWSROOM