Πώς είναι να είσαι γυναίκα εργαζόμενη σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο; Τι εμπόδια συναντάς, πώς τα αντιμετωπίζεις και τι αλλαγές έχεις δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια;
Αυτά τα ερωτήματα αποτέλεσαν τον πυρήνα της συζήτησης έξι γυναικών από τον επιχειρηματικό κόσμο, την επιστήμη, τη γαστρονομία, τα media και την τέχνη, οι οποίες κατέθεσαν τις δικές τους μαρτυρίες στο πάνελ με θέμα «Δεν είναι δουλειά αυτή για γυναίκα - Διεκδικώντας ρόλους σε ανδροκρατούμενους χώρους», που φιλοξενήθηκε στο The Upfront Initiative, το συνέδριο της LiFO και της Tsomokos που διοργανώθηκε για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών.

Η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας στη METRO AEBE, ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι το 65% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας είναι γυναίκες, υπάρχουν περιστατικά σεξισμού. «Συμβαίνει σε όλο το λιανεμπόριο, που παραδοσιακά θεωρείται ανδρικός χώρος. Πολλά απ’ όσα συμβαίνουν δεν ακούγονται. Ακόμα κι όταν τα καταφέρνεις, η αναγνώριση απουσιάζει. Πρέπει συνεχώς να αποδεικνύεις ότι αξίζεις ». Κλείνοντας, τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε αυτό που θέλουμε», ενώ κατέληξε πως «όταν μία γυναίκα αναλαμβάνει μία θέση ευθύνης, ανοίγει τον χώρο και για άλλες πέντε».

Από την άλλη, η Ήρα Κατσούδα, ηθοποιός και stand-up κωμικός, ανέφερε πως όταν ξεκίνησε, πριν 15 χρόνια, η σκηνή της stand-up comedy ήταν σχεδόν αποκλειστικά ανδρική. «Μου έλεγαν “για γυναίκα, καλή είσαι” – που είναι μια μορφή εσωτερικευμένου μισογυνισμού». Εντούτοις, σημείωσε πως τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, γιατί «εμείς τα αλλάξαμε», ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι «το χιούμορ είναι τρόπος αντίληψης – δεν είναι ανδρικό ή γυναικείο προνόμιο».

Στην ανάγκη να χτίζονται περιβάλλοντα χωρίς διακρίσεις αναφέρθηκε η δημοσιογράφος και πρόεδρος του Α.Ο. Ηφαιστία Λήμνου, Έλενα Μπουζαλά, μιλώντας για τη μακρά της πορεία στο αθλητικό ρεπορτάζ. «Μέσα από την Ηφαιστία στη Λήμνο έχουμε δημιουργήσει μια πραγματική διέξοδο για τα παιδιά – χωρίς να ξεχωρίζουμε αγόρια και κορίτσια», είπε.

Η Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας στο Francis Crick Institute στο Λονδίνο, περιέγραψε την πορεία της, ξεκινώντας από τα Παιδικά Χωριά SOS. «Πίστευα πως η επιστήμη είναι ουδέτερος χώρος , όπως ήταν τα Χωριά SOS – αλλά δεν είναι». Η ίδια ανέφερε πως έχει ακούσει τη φράση «δεν είναι δουλειά για σένα – δεν θα μπορέσεις να κάνεις οικογένεια» και μίλησε για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών για να διασφαλιστεί η ισότητα στο μέλλον.

Τη δική της οπτική έδωσε η σεφ Μαρίνα Χρονά. «Η πρώτη παρατήρηση που μου έκαναν ήταν ότι καθαρίζω κρεμμύδια σαν νοικοκυρά. Μας αντιμετωπίζουν σαν να μην είμαστε ικανές να διευθύνουμε μια κουζίνα», είπε, ενώ αναφέρθηκε σε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που έχει υποστεί, τονίζοντας πως δυστυχώς η θέση των γυναικών στις κουζίνες δεν έχει βελτιωθεί.

Τέλος, η Managing Director του WE LEAD, Ελένη Ακτύπη, σχολίασε τα στερεότυπα στον χώρο της τεχνολογίας, τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή. «Οι νεότερες γενιές μεγαλώνουν μέσα στην τεχνολογία – τα πράγματα αλλάζουν, αλλά έχουμε δρόμο. Αν δεν καταφέρουμε να δούμε γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, δεν θα έχουμε προχωρήσει».

Τη συζήτηση συντόνισε η Λασκαρίνα Λιακάκου, νομικός και δημοσιογράφος της LiFO.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση εδώ.