Η Ταϊβάν καταγγέλλει: Η Κίνα προσφέρει χρήματα για διπλωματική πίεση

Η Ταϊβάν καταγγέλλει: Η Κίνα προσφέρει χρήματα για διπλωματική πίεση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Ταϊβάν κατηγόρησε την Κίνα ότι χρησιμοποιεί οικονομικά κίνητρα και υποσχέσεις υποδομών για να προσεταιριστεί φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες, σε μια στρατηγική που –όπως υποστηρίζει– στοχεύει στην απομόνωση της Ταϊπέι από τη διεθνή σκηνή και την ενίσχυση της κινεζικής αφήγησης περί «μία Κίνα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Λιν Τζια-λούνγκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο ασκεί «νομικό και διπλωματικό εκβιασμό» προκειμένου να πείσει κράτη, κυρίως μικρά νησιωτικά και φτωχά έθνη, να αναγνωρίσουν την Ταϊβάν ως μέρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Παρότι δεν παρουσίασε άμεσα αποδεικτικά στοιχεία, έκανε λόγο για «σταδία, σιδηροδρόμους και έργα υποδομής χαμηλού κόστους» ως δέλεαρ για την αλλαγή στάσης αυτών των κρατών.

Η Ταϊβάν έχει πλέον μόλις 12 επίσημους διπλωματικούς συμμάχους παγκοσμίως, κυρίως σε περιοχές του Ειρηνικού και της Καραϊβικής. Πρόσφατα, χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, μετέφεραν την αναγνώρισή τους από την Ταϊπέι στο Πεκίνο, σύμφωνα με το Euronews. 

Σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια απομόνωσης της Ταϊβάν είναι η απόφαση του ΟΗΕ το 1971 να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τη μόνη νόμιμη εκπρόσωπο της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μια απόφαση που το Πεκίνο επικαλείται ως απόδειξη ότι η Ταϊβάν δεν δικαιούται ξεχωριστή παρουσία στη διεθνή κοινότητα, παρότι η απόφαση δεν κάνει ρητή αναφορά στο καθεστώς του νησιού.

Ο Λιν προειδοποίησε ότι στόχος της Κίνας είναι «να μετατρέψει διεθνώς το θέμα της Ταϊβάν σε εσωτερικό της ζήτημα». Κάλεσε ΗΠΑ και Ε.Ε. να ενισχύσουν τη στήριξή τους στην Ταϊβάν και να αποτρέψουν την «επιβολή της σινοκεντρικής ατζέντας μέσω διπλωματικής εξαγοράς».

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκεί το Πεκίνο είναι και η πρόσφατη απόφαση της Σομαλίας να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο ταξιδιωτών με ταϊβανέζικα διαβατήρια, ενώ η Νότια Αφρική απαίτησε από την Ταϊβάν να μεταφέρει το ανεπίσημο γραφείο της από την Πρετόρια στο Κέιπ Τάουν.

Παρά τις πιέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο βασικός υποστηρικτής της Ταϊβάν, προσφέροντας στρατιωτική και οικονομική στήριξη, έστω και χωρίς επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Με πληροφορίες από Euronews

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM