Καθώς Ινδία και Πακιστάν αντάλλαξαν πυραυλικές επιθέσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία λόγω του κινδύνου σύγκρουσης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων, αναλυτές παρατήρησαν κάτι αξιοσημείωτο: το Πακιστάν χρησιμοποίησε κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη για να καταρρίψει ινδικά αεροσκάφη.
Η κρίση ξεκίνησε όταν η Ινδία εξαπέλυσε πυραύλους κατά του Πακιστάν, ως αντίποινα για επίθεση μαχητών στην ινδική Κασμίρ που στοίχισε τη ζωή σε 26 άτομα. Η ένταση κλιμακώθηκε με αμοιβαίες αεροπορικές και drone επιθέσεις.
Σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές, μαχητικά J-10C κατασκευής Κίνας, εξοπλισμένα με πυραύλους PL-15, κατέρριψαν ινδικά Rafale γαλλικής προέλευσης. Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Ishaq Dar ενημέρωσε τη Βουλή, δηλώνοντας ότι η Κίνα «χάρηκε» με το αποτέλεσμα. Στα κινεζικά social media υπήρξαν πανηγυρισμοί.
Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη εμπλοκή των J-10C και PL-15 σε πραγματική μάχη, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα στο Πεκίνο για την αποτελεσματικότητα των οπλικών του συστημάτων.
Ο ερευνητής Siemon Wezeman από το SIPRI δήλωσε: «Η απόδοση όπλων σε αληθινή μάχη αποτελεί την ύψιστη δοκιμή». Η Κίνα, βασικός προμηθευτής του Πακιστάν, παρέχει πάνω από το 80% του στρατιωτικού εξοπλισμού της χώρας.
Ο Andrew Small, αναλυτής στο German Marshall Fund, εξηγεί πως η χρήση κινεζικών όπλων κατά δυτικών συστημάτων δίνει πολύτιμα στοιχεία: «Δεν αφορά μόνο τα μαχητικά, αλλά και τα ραντάρ, τα ηλεκτρονικά συστήματα, ακόμη και τις δορυφορικές δυνατότητες του Πακιστανικού στρατού».
Η Ινδία, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζεται εξοπλιστικά τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει το 36% των εισαγόμενων όπλων της.
Η σύγκρουση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις εξελίξεις γύρω από την Ταϊβάν, καθώς η Κίνα ετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση έως το 2027. Ο Shu Hsiao-Huang, ειδικός από το Ινστιτούτο Άμυνας της Ταϊβάν, ανέφερε: «Ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας σε σύγκριση με την αμερικανική παρουσία στην Ασία».
Η επιτυχία των J-10C ενισχύει και την εικόνα της Κίνας ως εξαγωγέα όπλων. Παρότι υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, η Κίνα είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Περισσότερο από το 50% εξάγεται στο Πακιστάν.
Η μετοχή της Chengdu Aircraft Corporation, κατασκευάστριας των J-10C, σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση.
Ο Wezeman, πάντως, προειδοποιεί ότι το περιστατικό είναι περιορισμένο για να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα, ειδικά με δεδομένα τα σκάνδαλα διαφθοράς στον κινεζικό στρατό. Ωστόσο, η σύγκρουση επιβεβαιώνει πως τα κινεζικά οπλικά συστήματα είναι πλέον συγκρίσιμα με τα δυτικά.
Αν και η Κίνα δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει επισήμως τη χρήση των J-10C, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας «μια συνολική και διαρκή εκεχειρία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν» και πρόσθεσε: «Η Κίνα είναι έτοιμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο».
Με πληροφορίες από Guardian