Ινδία - Πακιστάν: Κλιμακώνεται η ένταση με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν με μπαράζ επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών στόχων Facebook Twitter
Mαθητές λαμβάνουν μέρος σε άσκηση προσομοίωσης στο Καράτσι, εν μέσω αυξανόμενης έντασης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας / Φωτ: EPA
0

Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν κλιμακώθηκε δραματικά, με αμοιβαίες επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, συγκάλεσε την Εθνική Αρχή Διοίκησης, το ανώτατο όργανο για ζητήματα εθνικής ασφάλειας και διαχείρισης του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Μετά τα ινδικά πλήγματα ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας επικαλούμενος πηγές ασφαλείας ανέφερε πως το Πακιστάν «εξαπέλυσε αντίποινα κατά της ινδικής επιθετικότητας» με στόχο «πολλαπλές τοποθεσίες στην Ινδία», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο στρατός του Πακιστάν γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη επιχείρηση αντιποίνων με το όνομα «Βunyanun Marsoos» σε αντίποινα για την «ινδική επιθετικότητα».

Η επιχείρηση πήρε το όνομά της από ένα εδάφιο του Κορανίου που σημαίνει «άθραυστο τείχος». 

Υποστήριξε ότι στοχοθέτησε μια ινδική εγκατάσταση αποθήκευσης πυραύλων. «Ο χώρος αποθήκευσης πυραύλων Brahmos έχει εξουδετερωθεί στην περιοχή Μπιάζ».

Ο πακιστανικός στρατός υποστηρίζει ότι κατέστρεψε αντιαεροπορικό σύστημα S-400 στην περιοχή Ανταμπούρ του Παντζάμπ, αποθήκη βαλλιστικών πυραύλων BrahMos στην περιοχή Μπεάς, καθώς και το αεροδρόμιο Πατάνκοτ και την αεροπορική βάση Ουνταμπούρ στο ινδικό Κασμίρ. Η Ινδία, από την πλευρά της, δεν έχει αναγνωρίσει απώλειες αεροσκαφών, ενώ το Πακιστάν δηλώνει ότι κατέρριψε πέντε ινδικά μαχητικά κατά τη διάρκεια μεγάλης αερομαχίας, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού ανέφερε στην κρατική τηλεόραση ότι η Ινδία εκτόξευσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους οι οποίοι έπεσαν σε ινδικό έδαφος.

«Θέλω να σας μεταφέρω συγκλονιστικά νέα, καθώς η Ινδία εκτόξευσε έξι βαλλιστικούς πυραύλους. Ένας από τους βαλλιστικούς πυραύλους έπεσε στο Ανταμπούρ, οι υπόλοιποι πέντε πύραυλοι έπληξαν το Αμριτσάρ στο ινδικό κρατίδιο Παντζάμπ», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο μεταδόθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα, μεσάνυχτα στην Ελλάδα).

Διαβάστε: Ινδία - Πακιστάν: Πώς τα drones ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση μεταξύ των δύο γειτόνων

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει δεκάδες θύματα μεταξύ αμάχων και στις δύο πλευρές, με τις χώρες-μέλη της G7 να καλούν Ινδία και Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προσέλθουν σε απευθείας διάλογο για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος για την περιφερειακή σταθερότητα.

Παράλληλα, η χρήση drones και προηγμένων οπλικών συστημάτων έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση, με αμοιβαίες κατηγορίες για επιθέσεις και καταρρίψεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Προσφέρεται να ανοίξει ξανά τα Στενά του Ορμούζ αν οι ΗΠΑ άρουν τον αποκλεισμό τους

Η πρόταση του Ιράν για άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ με αντάλλαγμα την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού και τον τερματισμό του πολέμου εντείνει το γεωπολιτικό αδιέξοδο και προκαλεί νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας
THE LIFO TEAM
Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Ο Ζόχραν Μαμντάνι βάζει μια queer αρχειονόμο να φυλάξει τη μνήμη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόχραν Μαμντάνι, διόρισε τη Σον(τά) Σμιθ-Κρουζ στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τα δημοτικά αρχεία της πόλης, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη και η πρόσβαση στα δημόσια δεδομένα έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης.
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΝΕΡΟ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Γάζα: Οι σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις επιδεινώνουν την κρίση έλλειψης νερού

Η οξεία έλλειψη καθαρού νερού στη Γάζα έχει οδηγήσει σε σοβαρή υγειονομική κρίση, με την εξάπλωση ασθενειών και τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού να επιδεινώνονται λόγω της καταστροφής των υποδομών και των ελλείψεων σε βασικά είδη υγιεινής
THE LIFO TEAM
ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΔΡΑΣΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Διεθνή / Πυροβολισμοί στην Ουάσινγκτον: «Δεν περιμένω συγχώρεση» έγραφε ο 31χρονος δράστης

Οι αρχές εξετάζουν τις αναρτήσεις και το ιστορικό του στα social media, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τα κίνητρα πίσω από την επίθεση, την ώρα που ο 31χρονος δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ

Διεθνή / «Δεν είμαι παιδεραστής» - Εκνευρισμός Τραμπ με αναφορά στο μανιφέστο του δράστη των πυροβολισμών

Ο εκνευρισμός του με την παρουσιάστρια όταν αναφέρθηκε σε αποσπάσματα από το μανιφέστο του δράστη, που αποκαλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο «βιαστή» και «παιδεραστή»
THE LIFO TEAM