Μία από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου απέτυχε

Μία από τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου απέτυχε Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την υποψηφιότητα του Έντ Μάρτιν για τη θέση του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Περιφέρειας Κολούμπια, έπειτα από τέσσερις μήνες αδιεξόδου στη Γερουσία και εμφανή έλλειψη υποστήριξης ακόμη και από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Η εξέλιξη θεωρείται πλήγμα για τον πρόεδρο, καθώς η τοποθέτηση του Μάρτιν αποτελούσε μία από τις πρώτες του προτεραιότητες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Έντ Μάρτιν, πρώην επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Μιζούρι, είχε διοριστεί προσωρινά από τον Τραμπ την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του, στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, η ανάγκη για μονιμοποίηση της θέσης με έγκριση από τη Γερουσία εντός 120 ημερών κατέστησε τον διορισμό του αμφίβολο.

Η κρίσιμη αντίρρηση ήρθε από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Θομ Τίλις, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστήριζε τον διορισμό, επικαλούμενος το γεγονός ότι ο Μάρτιν είχε στο παρελθόν υπερασπιστεί κατηγορούμενους για τη συμμετοχή στα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

«Αν η υποψηφιότητα αφορούσε άλλη περιφέρεια, ίσως να τον υποστήριζα. Αλλά όχι στην Ουάσινγκτον, όπου έγιναν τα γεγονότα αυτά», δήλωσε ο Τίλις.

Ο Τραμπ παραδέχεται την ήττα – Αλλάζει τακτική

Σε δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόσυρση «απογοητευτική»:«Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Δεν απορρίφθηκε, αλλά θα ήταν δύσκολο να περάσει. Έχουμε ήδη άλλο πρόσωπο που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες δύο ημέρες», είπε.

Λίγο αργότερα, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Τζανίν Πίρο, παρουσιάστρια του Fox News και πρώην εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, θα αναλάβει προσωρινά τη θέση της εισαγγελέως της Ουάσινγκτον.

Παρά την απόσυρση από την κορυφαία εισαγγελική θέση, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Μάρτιν θα αναλάβει νέο ρόλο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ως διευθυντής της Ομάδας για τον Έλεγχο της Πολιτικής Στοχοποίησης, καθώς και αναπληρωτής υφυπουργός και υπεύθυνος χορήγησης προεδρικών χάρτων (pardon attorney).

Η αντιπαράθεση γύρω από την υποψηφιότητά του καταδεικνύει τα όρια της επιρροής του Τραμπ ακόμη και εντός του κόμματός του, με τον πολιτικό επιστήμονα Τόμας Γκιφτ να δηλώνει στο Newsweek:
«Αν η περίπτωση Μάρτιν αποτελεί ένδειξη, ο Τραμπ ίσως αντιμετωπίσει περισσότερη εσωκομματική αντίσταση απ’ ό,τι περίμενε».

Ο ακτιβιστής Τσάρλι Κερκ, ιδρυτής του Turning Point USA, κατηγόρησε τον Τίλις για υποκρισία, γράφοντας: «Πολλοί από τους κατηγορούμενους της 6ης Ιανουαρίου απλώς μπήκαν στο Καπιτώλιο και βγήκαν. Δεν άξιζαν ούτε μία ημέρα φυλάκισης».

Αντίθετα, η Έμιλι Πίτερσον-Κάσιν από την οργάνωση Demand Progress, υποστήριξε ότι η απομάκρυνση του Μάρτιν «είναι καλό νέο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου».

Με πληροφορίες από Newsweek


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM
Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Διεθνή / Η υγειονομική καταστροφή στη Γάζα θα διαρκέσει για «γενιές» προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Μιλώντας στο BBC ο επικεφαλής του ΠΟΥ ξεκαθάρισε ότι απαιτείται τεράστια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται το σύνθετο φάσμα αναγκών του πληθυσμού της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Θέλουν να εξορίσουν τον πρίγκιπα Άντριου από το Ουίνδσορ

Πηγή κοντά στο βασιλικό ζεύγος αναφέρει ότι μετά τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και εν μέσω των σκανδάλων στα οποία έχει εμπλακεί το όνομά του, δεν αντέχουν να ζει κοντά τους
LIFO NEWSROOM