LIVE!

Πάπας Φραγκίσκος: Η τελευταία του on camera συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε 

Πάπας Φραγκίσκος: Η τελευταία του on camera συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε  Facebook Twitter
0

Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε συνεργάστηκε με τον Πάπα Φραγκίσκο στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Aldeas - A New Story», το οποίο καταγράφει το οραματικό έργο του Ποντίφικα μέσω του κινηματογράφου, στο πλαίσιο του παγκόσμιου εκπαιδευτικού κινήματος που ίδρυσε ο ίδιος πριν από τον θάνατό του.

Το φιλμ περιλαμβάνει συζητήσεις μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Σκορσέζε, καθώς και αυτό που οι δημιουργοί περιγράφουν ως την τελευταία εις βάθος συνέντευξη του Πάπα μπροστά στην κάμερα για σκοπούς κινηματογραφικής ταινίας. 

Επίκεντρο του ντοκιμαντέρ είναι η δράση του διεθνούς, μη κερδοσκοπικού οργανισμού Scholas Occurrentes, που ίδρυσε ο Πάπας το 2013 για την προώθηση ενός «Πολιτισμού της Συνάντησης» μεταξύ των νέων.

Μέρος της δράσης του οργανισμού αφορά τη χρήση του κινηματογράφου ως εκπαιδευτικού εργαλείου, μέσω της πρωτοβουλίας Aldeas. Στην ταινία, νέοι από την Ινδονησία, την Ιταλία και τη Γκάμπια καταγράφονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δημιουργώντας τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους.

Ο Μάρτιν Σκορσέζε είχε συναντήσει τον πάπα Φραγκίσκο για να μιλήσουν για το ντοκιμαντέρ, το 2016:

Πάπας Φραγκίσκος: Ένα έργο για την ανθρώπινη ζωή

Η παραγωγή του ντοκιμαντέρ έγινε από την Aldeas Scholas Film και την Sikelia Productions του Σκορσέζε. Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν την ταινία «μία απόδειξη της διαρκούς πεποίθησης ότι η δημιουργικότητα δεν είναι μόνο ένα μέσο έκφρασης, αλλά ένα μονοπάτι προς την ελπίδα και τη μεταμόρφωση».

Πριν από τον θάνατό του, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε μιλήσει με θέρμη για το Aldeas, λέγοντας: «είναι ένα εξαιρετικά ποιητικό και πολύ εποικοδομητικό έργο, επειδή φτάνει στις ρίζες του τι είναι η ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη κοινωνικότητα, τις ανθρώπινες συγκρούσεις... την ουσία του ταξιδιού μιας ζωής».

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας για το ντοκιμαντέρ.

Ο ίδιος ο Σκορσέζε, σε σχετική δήλωσή του, υπογράμμισε τη σημασία της πολιτισμικής επικοινωνίας μέσω της κινηματογραφικής τέχνης: «Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον, να ακούμε ο ένας τον άλλον διαπολιτισμικά. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι μοιράζοντας τις ιστορίες για το ποιοι είμαστε, όπως αντανακλώνται από την προσωπική μας ζωή και εμπειρίες. Μας βοηθά να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε πώς βλέπει ο καθένας μας τον κόσμο. Ήταν σημαντικό για τον Πάπα Φραγκίσκο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να ανταλλάσσουν ιδέες με σεβασμό, διατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική τους ταυτότητα, και ο κινηματογράφος είναι το καλύτερο μέσο για να το κάνει αυτό».

Οι συναντήσεις του Σκορσέζε με τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο Σκορσέζε είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο τα τελευταία χρόνια, οι οποίες – όπως έχει ο ίδιος παραδεχτεί – επηρέασαν την καλλιτεχνική του πορεία. Ο 82χρονος δημιουργός των «Ο Τελευταίος Πειρασμός του Χριστού» και «Σιωπή» είχε ανακοινώσει, μετά τη συνάντησή του με τον Πάπα το 2023, ότι σκόπευε να πραγματοποιήσει ένα ακόμη κινηματογραφικό έργο με επίκεντρο τον Ιησού. Πρόκειται για μια διασκευή του «A Life of Jesus» του Shūsaku Endō, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη εισέλθει σε φάση παραγωγής.

Το φθινόπωρο του 2023, ο Σκορσέζε υπέγραψε και παρήγαγε για το Fox Nation μια σειρά οκτώ επεισοδίων με τίτλο «Martin Scorsese Presents: The Saints», ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για μορφές αγιότητας στη χριστιανική παράδοση.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απεβίωσε στις 21 Απριλίου. Το κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 7 Μαΐου.

Με πληροφορίες από Associated Press

 
 
 
Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ενέδρα Τραμπ στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής: Νέο «σόου» μπροστά στις κάμερες

Διεθνή / Η ενέδρα Τραμπ στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής: Νέο «σόου» μπροστά στις κάμερες

Ο Τραμπ έκανε ακόμη και προβολή βίντεο στον φιλοξενούμενό του, μιλώντας με αβάσιμους ισχυρισμούς περί δολοφονιών των λευκών στην Αφρική, ενώ δεν απέκλεισε «γενοκτονία» εις βάρος τους
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προβάλλει βίντεο στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής υποστηρίζοντας ισχυρισμούς για «γενοκτονία λευκών» 

Διεθνή / Ο Τραμπ προβάλλει βίντεο στον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής υποστηρίζοντας ισχυρισμούς για «γενοκτονία λευκών» 

Ο πρόεδρος Ραμαφόσα, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, επεσήμανε ότι η Νότια Αφρική είναι μια δημοκρατία όπου η ελευθερία έκφρασης είναι κατοχυρωμένη
LIFO NEWSROOM