Νότια Κορέα: Οι πυρκαγιές κατέστρεψαν τον ιστορικό ναό Γκούνσα

Νότια Κορέα: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές κατέστρεψαν τον ιστορικό ναό Γκούνσα Facebook Twitter
Μια σπασμένη καμπάνα στα ερείπια του ναού Γκούνσα / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Οι πυρκαγιές που πλήττουν τις νότιες περιοχές της Νότιας Κορέας κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα ενός αρχαίου βουδιστικού ναού, καίγοντας δύο κτίρια που είχαν χαρακτηριστεί εθνικοί θησαυροί.

Πέντε ημέρες πυρκαγιών, οι οποίες θεωρούνται οι χειρότερες της στην ιστορία της Νότιας Κορέας, άφησαν πίσω τους 24 νεκρούς, κατέστρεψαν περισσότερα από 300 κτίσματα και ανάγκασαν περισσότερους από 28.000 κατοίκους να εκκενώσουν, ανακοίνωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι.

Ο ναός Γκούνσα χτίστηκε αρχικά το 681 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της δυναστείας Σίλα, η οποία κάποτε είχε υπό τον έλεγχο της πάνω από τη μισή επικράτεια της κορεατικής χερσονήσου.

Νότια Κορέα: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές κατέστρεψαν τον ιστορικό ναό Γκούνσα Facebook Twitter
Τα ερείπια του ναού Γκούνσα / Φωτ: EPA, αρχείου

Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Ντεουνγκούν στη νοτιοανατολική πόλη Ουισέονγκ. Παρότι σήμερα δεν στεγάζει κτίρια που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια εκείνης της αρχαίας περιόδου, φιλοξενεί αρκετά διάσημα πολιτιστικά μνημεία η κατασκευή των οποίων χρονολογείται πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Ο ναός τυλίχθηκε στις φλόγες την Τρίτη, 25 Μαρτίου, καθώς οι ισχυροί άνεμοι υποδαύλισαν τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να ταλανίζουν την ασιατική χώρα και σήμερα. Περίπου 20 από τα 30 κτίρια και κατασκευές του κάηκαν ολοσχερώς, μεταξύ των οποίων το Gaunru, ένα ιστορικό κτίριο που χτίστηκε το 1668 με θέα ένα ρέμα, και το Yeonsujeon, που χτίστηκε το 1904 για να σηματοδοτήσει τη μακροζωία ενός βασιλιά, σύμφωνα με την κρατική Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κορέας.

Νότια Κορέα: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές κατέστρεψαν τον ιστορικό ναό Γκούνσα Facebook Twitter
Τα ερείπια του ναού Γκούνσα / Φωτ: EPA, αρχείου

Αμφότερα κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της δυναστείας Τζοσεόν, της τελευταίας στη χερσόνησο της Κορέας, και θεωρούνται πολιτισμικοί «θησαυροί» από την κυβέρνηση. Αυτό το καθεστώς δίνεται σε παλιά κτίρια, πίνακες ζωγραφικής και άλλα πολιτιστικά αγαθά με ιστορική και καλλιτεχνική σημασία τα οποία λαμβάνουν προστασία και συντήρηση σε κρατικό επίπεδο.

Νότια Κορέα: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές κατέστρεψαν τον ιστορικό ναό Γκούνσα Facebook Twitter
Ο επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του κυβερνώντος Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας Kwon Young-se μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής στις 27 Μαρτίου 2025 / Φωτ: EPA, αρχείου

«Πήγα εκεί σήμερα το πρωί και διαπίστωσα ότι έχει μετατραπεί σε σωρούς από στάχτες», δήλωσε ο Ντοριούν, ένας ηλικιωμένος μοναχός που είχε ζήσει στο ναό για περισσότερα από τρία χρόνια όταν ήταν νεότερος. «Αισθάνομαι πραγματικά άδειος. Η ζωή είναι παροδική».

Σώθηκε ο τρίτος «θησαυρός» του ναού

Ο Ντοριούν εργάζεται τώρα για μια βουδιστική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τον ναό. Είπε ότι μοναχοί και πιστοί βουδιστές κατάφεραν να μεταφέρουν τον τρίτο «θησαυρό» του ναού, ένα πέτρινο άγαλμα του Βούδα που φέρεται να κατασκευάστηκε τον 8ο αιώνα, σε ασφαλές μέρος.

«Πολλά κτίρια κάηκαν, αλλά μετακινήσαμε και προστατεύσαμε άλλα ιερά περιουσιακά στοιχεία, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ναό. Νιώθουμε ότι είμαστε πολύ τυχεροί», δήλωσε ο Ντοριούν στο Associated Press μέσω τηλεφώνου.

Νότια Κορέα: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές κατέστρεψαν τον ιστορικό ναό Γκούνσα Facebook Twitter
Ο Ven. Jinwoo (δεξιά), επικεφαλής του τάγματος Jogye, της μεγαλύτερης βουδιστικής αίρεσης της Νότιας Κορέας, ακούει τον Ven. Deungwoon (αριστέρα), επικεφαλής του ναού Goun, καθώς επισκέπτεται τον ναό στο Uiseong, μετά την καταστροφή της αίθουσας Yeonsujeon / Φωτ: EPA, αρχείου

Ο Ντοριούν είπε επίσης ότι περίπου 20 μοναχοί και άλλοι εργαζόμενοι ζουν στο ναό, αλλά κανείς δεν έχει τραυματιστεί.

Η Υπηρεσία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κορέας δήλωσε ότι δύο άλλα πολιτιστικά αγαθά χαμηλότερου επιπέδου του ναού, συμπεριλαμβανομένης μιας πέτρινης παγόδας, βρέθηκαν επίσης άθικτα.

Νότια Κορέα: Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές κατέστρεψαν τον ιστορικό ναό Γκούνσα Facebook Twitter
Τα ερείπια της αίθουσας Yeonsujeon / Φωτ: EPA, αρχείου

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM