Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο  Facebook Twitter
Η Ευρώπη που σπεύδει πίσω από την Φον Ντερ Λαιεν, τον Ρούτε, τον Μακρόν, τον Μερτς ή τον Μητσοτάκη υποκύπτει σταδιακά στο νέο πεδίο πολιτικής που χαράζει ο «μουρλός» Τραμπ.
0


ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων. Ο Μακρόν διαφημίζει την πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας, η Γερμανία αναθεωρεί πολιτική δεκαετιών σε σχέση με τη στρατιωτική της ανάπτυξη, πολιτικοί από διάφορες πλευρές επικαλούνται ένα νέο ευρωπαϊκό φρόνημα. Φιλελεύθεροι πολίτες του Κέντρου καλούν σε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων και οργανισμοί ή μεμονωμένα άτομα αποχωρούν από το Χ ή δηλώνουν απαρέσκεια για τα Tesla του Ελον Μασκ.

Είναι άραγε υποχρεωτικό και μοιραίο για να απαντήσουμε στις προκλήσεις του Τραμπ ή στα απειλητικά παραληρήματα του Μεντβέντεφ να βυθιστούμε αύτανδροι ως Ευρώπη σε έναν ‘εμπόλεμο φιλελευθερισμό’; Αυτή η συγκεκριμένη στάση προβάλλεται τώρα ως μοναδικός ρεαλισμός απέναντι σε ‘ονειροφαντασίες περί ειρήνης’.  Σε ένα σημείο η ενεργοποίηση των συμβατικών ευρωπαϊκών κύκλων – και των δημόσιων φωνών που τις υποστηρίζουν- έχει ένα point: πράγματι, μέρος των δυνάμεων στην Ευρώπη που αναφέρονται στην ειρήνη και επικρίνουν τη στρατιωτικοποίηση – όσες υπάρχουν πια στην Αριστερά- έχουν υποτιμήσει την ιδιαιτερότητα του ρωσικού αντιδραστικού πλέγματος και το γεγονός πως ακόμα και η αδυναμία ενός συστήματος εξουσίας μπορεί να γίνεται επιθετικότητα και επικίνδυνος αναθεωρητισμός. Το επιχείρημα ότι η Ρωσία του Πούτιν είναι αβλαβής ή ότι το εσωτερικό της καθεστώς (αυταρχικό) δεν αντανακλά στην εξωτερική της πολιτική είναι αφελές. Αυτό εξάλλου φάνηκε περίτρανα στην Ουκρανία και είναι πολύ μεγάλο λάθος – και αφορμή δίκαιης επίκρισης- να υποστέλλει κάποιος την κριτική σε ιμπεριαλιστικές, εθνικιστικές λογικές ψάχνοντας λόγους που σχετικοποιούν ή φτάνουν να ‘δικαιολογούν’ τα αδικαιολόγητα. Χρειάζεται λοιπόν επιμονή σε πολιτική αρχών και όχι επιλεκτικό παιχνίδι με γεωστρατηγικούς τάχατε λόγους που εξωραίζουν τον Πούτιν και τα όσα έχει διαπράξει όλα αυτά τα χρόνια.

Φωνές που έχουν αρχίσει τώρα να πληθαίνουν καλώντας την Ευρώπη να εγκαταλείψει τις ‘υπερβολικές’ κοινωνικές ή πράσινες πολιτικές και να στραφεί σε μια οικονομία πολέμου δεν κάνουν τίποτα άλλο από  το να μεταφυτεύουν τραμπικές ιδέες δίχως την αισθητική ή τις άλλες ‘ιδιορρυθμίες’ του Τραμπ και των δικών του.

Όλο όμως το υπόλοιπό σκεπτικό και η εκστρατεία των δυνάμεων που στηρίζουν τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης είναι ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Δεν απαντά ούτε στις πραγματικές απειλές ασφάλειας ούτε φυσικά στην αμερικανική αναθεωρητική πολιτική. Η συμβατική πολιτική τάξη στην Ευρώπη και πολλοί φιλελεύθεροι διανοούμενοι βλέπουν τον τραμπισμό ως ‘παράνοια’ και όχι ως εκβλάστηση και έκφραση μιας συστημικής αναδιοργάνωσης και νέων πολιτικών και οικονομικών συμμαχιών. Φωνές που έχουν αρχίσει τώρα να πληθαίνουν καλώντας την Ευρώπη να εγκαταλείψει τις ‘υπερβολικές’ κοινωνικές ή πράσινες πολιτικές και να στραφεί σε μια οικονομία πολέμου δεν κάνουν τίποτα άλλο από  το να μεταφυτεύουν τραμπικές ιδέες δίχως την αισθητική ή τις άλλες ‘ιδιορρυθμίες’ του Τραμπ και των δικών του. Ένας σιδερόφραχτος ρεαλισμός πάει τώρα να κάνει μάθημα ευρωπαϊκής συνείδησης.

Η Ευρώπη δεν τολμά να πει καν ένα όχι στην Open Ai ή σε άλλους μεγάλους παίκτες της αμερικανικής ψηφιακής οικονομίας γιατί έχει ενσωματώσει ενοχικά τις κατηγορίες περί μειωμένης καινοτομίας εξαιτίας του τάχα υπέρ του δέοντος ρυθμιστικού πλαισίου της (αυτό που της προσάπτουν οι ολιγάρχες φίλοι του Τραμπ και διάφορα νεοφιλελεύθερα ψώνια και στην Ελλάδα που ζητούν τη μεγάλη απορρύθμιση και τη φορολογική ασυλία). Η Ευρώπη βλέπει τις ακροδεξιές δυνάμεις της να καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο και να έχουν επιμολύνει ουσιαστικά το συμβατικό πολιτικό Κέντρο. Κάνοντας προτεραιότητα πολιτικές ασφάλειας και άμυνας – σε ένα σχεδιαζόμενο δικό της στρατιωτικοβιομηχανικό πλέγμα- η Ευρώπη θα ενισχύσει την αποστοίχιση των φτωχότερων τάξεων ή το ρεύμα του εθνικισμού και της ανατροπής των όποιων πολιτικών κοινωνικής ισότητας. Η Ευρώπη που σπεύδει πίσω από την Φον Ντερ Λαιεν, τον Ρούτε, τον Μακρόν, τον Μερτς ή τον Μητσοτάκη υποκύπτει σταδιακά στο νέο πεδίο πολιτικής που χαράζει ο «μουρλός» Τραμπ. Εγκαταλείπει ακόμα πιο εμφατικά τις ήδη αργοκίνητες, ημιτελείς και άνισες πολιτικές οικολογικής μετάβασης και κοινωνικής ανασυγκρότησης. 

Αυτή είναι η τραγωδία της στιγμής που ζούμε. Ως αντίπαλο δέος του τραμπισμού ή ως ανάχωμα στον Πούτιν φτιάχνεται μια Ευρώπη των εταιρειών οπλικών συστημάτων, των ποικίλων predator, των μειωμένων κοινωνικών δαπανών. Το πιο ανησυχητικό είναι  όμως ότι δεν υπάρχουν άξια λόγου θεσμικά υποκείμενα και κυβερνήσεις πρόθυμες (και ικανές) να διατυπώσουν εναλλακτική. Μεγάλα κόμματα, οργανισμοί ή δομές που να έχουν βάρος έχουν φθαρεί ή λειτουργούν ως επαγγελματίες ισορροπιστές της μικροπολιτικής. Οι πολίτες αναγκάζονται να πέσουν είτε σε έναν κεκαλυμμένο αντι-ουκρανικό αντιευρωπαϊσμό, είτε στον  εμπόλεμο φιλελευθερισμό και τον ψευδοευρωπαϊσμό που παρουσιάζεται ως αναγεννημένο φρόνημα. Αν υπήρχαν κινήματα ειρήνης σαν το κίνημα των Τεμπών, με ευρυχωρία, με αίσθηση μιας αδήριτης ηθικής-πολιτικής ανάγκης και ικανά να «απειλήσουν» τις συμβατικές πολιτικές εξουσίες, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάποια μετατόπιση. Θα ήταν κάτι μέσα στη νύχτα. Ό,τι μπορεί  να διασωθεί από τις υποσχέσεις, τους θεσμούς, τις ιδέες της Δύσης δεν μπορεί πια να βρεθεί στις ηγεσίες της. Με εξαιρέσεις, κινούνται μεταξύ κατευνασμού του Τραμπ (και κάποιοι του Πούτιν) και έμμεσων προσχωρήσεων στο νέο κλίμα που διαμορφώνεται μετά την ήττα του ‘woke προοδευτισμού’ και τις ζημιές στη διατλαντική σχέση. Το νέο κλιματικό ζήτημα, το ζήτημα της διάσωσης της εργασίας από τον φριχτό οδοστρωτήρα των Big tech «αναδιαρθρώσεων», το ζήτημα μιας νέας πολιτικής συλλογικής ασφάλειας – σε όλα τα πεδία, όχι μόνο το στενά αμυντικό- περνούν σε δεύτερη μοίρα για να αναδυθεί ένα τεράστιο κενό. 

Το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο από μορφές πολιτικής αφύπνισης απλών πολιτών και όσων πολιτικών δυνάμεων καταλαβαίνουν πως χρειαζόμαστε ριζική επανεπινόηση της Ευρώπης σε άλλα θεμέλια και όχι τη διατήρηση των λειψάνων της ή την αντικατάστασή τους από την ακροδεξιά.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

Διεθνή / Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

«Είμαστε όλοι στο πλευρό σας» είπε ο Στάρμερ στον Ζελένσκι - Σε εξέλιξη στο Λονδίνο η σύσκεψη Ευρωπαίων για το ουκρανικό, παρουσία Καναδά, Τουρκίας και ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ