Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί περιοδεία στη Νότια Αμερική

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί περιοδεία στη Νότια Αμερική Facebook Twitter
0

Σήμερα ξεκίνησε η περιοδεία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, στο Περού και στην Ουρουγουάη με σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία των ΗΠΑ με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής στον τομές της άμυνας. Τονίζεται ότι η περιοδεία πραγματοποιείται λίγο πριν ο υπουργός μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στη Λίμα ο αμερικάνος υπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ογιάντα Χουμάλα και τον ομόλογό του Πέδρο Κατεριάνο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Αυτό το ταξίδι θα επιβεβαιώσει τη δέσμευση του υπουργείου για την ενδυνάμωση παγκόσμιων συνεργασιών, ειδικότερα στη Λατινική Αμερική και στην Ευρώπη.» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, το Πεντάγωνο επιδιώκει την ενίσχυση της συνεργασίας του με τη Λίμα στους τομείς των ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι μεταξύ του 2006 και του 2011, οι ΗΠΑ χορήγησαν βοήθεια ύψους 659 εκατομμυρίων δολαρίων στο Περού για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Η χώρα πέρασε το 2011, για πρώτη φορά από το 1995, στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών παραγωγής κοκαΐνης μετά την Κολομβία.

Ένας υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας υποστήριξε ότι ο Πανέτα θα προτείνει την ένταξη αμερικανών τεχνικών συμβούλων στο περουβιανό υπουργείο Άμυνας, όπως έχει γίνει ήδη και στο Αφγανιστάν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο αμερικανός υπουργός θα μεταβεί κατόπιν, την Κυριακή και Δευτέρα στην Πούντα ντελ Έστε της Ουρουγουάης για τη 10η σύνοδο των υπουργών Άμυνας της αμερικανικής ηπείρου.

Οι χώρες αυτές επιζητούν κυρίως το καλύτερο συντονισμό της δράσης τους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

«Ένα από τα μαθήματα του σεισμού στην Αϊτή δεν είναι η έλλειψη βοήθειας, άλλωστε χορηγήθηκαν μεγάλες ποσότητες βοήθειας, αλλά η αδυναμία συντονισμού», εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος.

Τέλος, ο Λίον Πανέτα θα ταξιδέψει την Τρίτη και Τετάρτη στις Βρυξέλλες για την πρώτη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο κορυφής στο Σικάγο το Μάιο.


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Διεθνή / Νετανιάχου: Οι όροι για κατάπαυση πυρός στην Γάζα περιλαμβάνουν την καταστροφή της Χαμάς

Η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα
NEWSROOM
Ρωσία: Επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Διεθνή / Ρωσία: Nέα επίθεση με 100 πυραύλους και drones σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

Η χώρα έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών - Συνεχείς διακοπές ρεύματος, περιορισμοί στη χρήση του και σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης
NEWSROOM