«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Peter Frankopan: «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας» Facebook Twitter
«Από την εμπειρία μου, οι νέοι είναι απίστευτα αφοσιωμένοι στο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ευγενικό. Θα πρέπει να τους ακούμε και να βοηθήσουμε να ακουστεί περισσότερο η φωνή τους».
0


O PETER FRANKOPAN δεν συμπεριλαμβάνεται τυχαία στους κορυφαίους ιστορικούς του κόσμου, αφού με τα βιβλία του επαναπροσδιόρισε σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε την παγκόσμια ιστορία. Ουσιαστικά, μετατόπισε το επίκεντρο από την Ευρώπη και συνέβαλλε καθοριστικά στη διασύνδεση των γεγονότων με την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνεται στην ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 11ο αιώνα, στην ιστορία της Μεσογείου, της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και των Βαλκανίων, καθώς και στις σχέσεις χριστιανισμού και ισλάμ. 

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Οι μεταμορφώσεις της Γης: Κλίμα, Οικολογία, Ιστορία», το οποίο το «New Yorker» ανέδειξε ως το καλύτερο της χρονιάς, εξηγεί πώς η κλιματική αλλαγή συνέτεινε δραματικά στην ανάπτυξη –και στην καταστροφή– των πολιτισμών στο πέρασμα του χρόνου. Σε μια συγκλονιστική αφήγηση που διατρέχει τους αιώνες και τις ηπείρους, ο πρωτοποριακός συγγραφέας των «Δρόμων του μεταξιού» δείχνει ότι η εκμετάλλευση τη Γης από τους ανθρώπους τούς απέφερε τεράστια οφέλη, συχνά όμως με ανυπολόγιστο τίμημα. Σήμερα αρθρογραφεί στον διεθνή Τύπο («The New York Times», «Financial Times», «Guardian» κ.ά.) και έχει χαρακτηριστεί ως «ο ροκ σταρ ιστορικός των ημερών».

«Η Ευρώπη κοιμάται εδώ και τριάντα χρόνια, βολεμένη στην εντύπωση ότι ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να είναι σαν εμάς, ότι οι στρατιωτικές πιέσεις ανήκουν στο παρελθόν και ότι όλοι μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον».

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη και τους νέους, αναφέρεται στην έλλειψη ηγετικών προτύπων και στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Γάζα, δεν παραλείπει να κρίνει ως πολύ ανησυχητικές τις αναφορές σε ομοιότητες με τη δεκαετία του 1930, ενώ εξηγεί τι είναι αυτό που τον γοητεύει στην Ιστορία.

Peter Frankopan: «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας» Facebook Twitter
«Το να παίρνεις σωστές αποφάσεις ως πολιτικός δεν είναι εύκολο πράγμα∙ το να έχεις το θάρρος να διεκδικήσεις ένα αξίωμα είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επικροτούμε, όχι να το χλευάζουμε».

— Βρίσκεται η δημοκρατία σε κίνδυνο στην Ευρώπη σήμερα;
Όχι, αλλά με εκπλήσσει το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι φαίνεται να το πιστεύουν. Μπορεί να μη μας αρέσει το αποτέλεσμα των εκλογών σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αλλά οι εκλογές είναι δίκαιες και δημοκρατικές. Μπορεί να μη μας αρέσουν οι ηγέτες που αναλαμβάνουν τα καθήκοντα διακυβέρνησης, αλλά μπορούμε να ψηφίσουμε για να τους απομακρύνουμε. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν μας αρέσουν, εμείς τους εκλέξαμε, αφού έχουμε δημοκρατία.

Άρα, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας. Υπάρχει γνήσιος φόβος για τις ψεύτικες ειδήσεις ή τις νέες τεχνολογίες που διαστρεβλώνουν τις πολιτικές διαδικασίες. Αλλά, ως ιστορικός, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το να βρούμε πώς να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά δεν είναι δύσκολο: αυτό που έχει σημασία είναι οι κυβερνήσεις να είναι αποτελεσματικές για τους πολίτες τους, και φυσικά όχι μόνο στις δημοκρατίες.

Νομίζω, πάντως, ότι οι κίνδυνοι στην Ευρώπη σήμερα αφορούν κυρίως την οικονομία και τα θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και η ανταγωνιστικότητα σε πολλούς (αλλά όχι σε όλους) κλάδους υποτονική. Έτσι, όχι μόνο δεν μένουμε στάσιμοι αλλά οδεύουμε προς τα πίσω. Υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην επαναφόρτιση αυτών των συστημάτων, αλλά πολύ λίγοι πολιτικοί ηγέτες στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν το όραμα ή τη γενναιότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Όπως το έθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ όταν ήταν επικεφαλής της Ε.Ε., οι πολιτικοί ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, δεν ξέρουν πώς να επανεκλεγούν, αφού το κάνουν. Η πραγματικότητα αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Η Ευρώπη κοιμάται εδώ και τριάντα χρόνια, βολεμένη στην εντύπωση ότι ο υπόλοιπος κόσμος θέλει να είναι σαν εμάς, ότι οι στρατιωτικές πιέσεις ανήκουν στο παρελθόν και ότι όλοι μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον.

Πολλοί έχουν ξυπνήσει τα τελευταία χρόνια και πιστεύουν ότι ο πραγματικός κόσμος φαίνεται πιο τρομακτικός απ’ ό,τι νόμιζαν. Αρκεί να κοιτάξετε τη Γερμανία, η οποία σπατάλησε πολλά κατά την οικονομική κρίση μετά το 2008, επιπλήττοντας μάλιστα την Ελλάδα επειδή ζούσε πέρα από τις δυνατότητές της∙ αποδεικνύεται ότι το ίδιο έκαναν και οι Γερμανοί, με μια οικονομία που βασίζεται στη φθηνή ρωσική ενέργεια, στην αμερικανική ασφάλεια, για την οποία δεν έχουν πληρώσει το μερίδιό τους, και στις απεριόριστες εξαγωγές στην Κίνα. Όλα αυτά αποτελούν πλέον σημαντικά προβλήματα. Αυτό λέει πολλά για την έλλειψη στρατηγικής σκέψης και για την ανοησία των τελευταίων δεκαετιών.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Peter Frankopan, Οι μεταμορφώσεις της Γης: Κλίμα, Οικολογία, Ιστορία, Μτφρ.: Νίκος Λίγγρης, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

— Ποιο θα λέγατε ότι είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης σήμερα;
Η ανεργία των νέων. Οι προοπτικές για την επόμενη γενιά στην Ευρώπη είναι δυσοίωνες. Από τις θέσεις εργασίας έως την ιδιοκτησία κατοικίας, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έως τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, οι νέοι έχουν να παίξουν με δύσκολα χαρτιά. Το γεγονός ότι συχνά απορρίπτονται από εργασιακούς χώρους, είτε ως φοβισμένοι είτε ως αφυπνισμένοι, δεν βοηθά. Από την εμπειρία μου, οι νέοι είναι απίστευτα αφοσιωμένοι στο να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ευγενικό. Θα πρέπει να τους ακούμε και να βοηθήσουμε να ακουστεί περισσότερο η φωνή τους.

— Πώς εξηγείτε αυτό που συχνά επισημαίνεται, ότι η Ευρώπη στερείται πολιτικής ηγεσίας;
Είναι πολύ εύκολο να επιτιθέμεθα στους πολιτικούς και να τους κατηγορούμε. Είναι άδικο και προβλέψιμο να επιλέγουμε αυτούς τους χαλαρούς στόχους από την άνεση ενός φορητού υπολογιστή ή ενός καναπέ. Το να παίρνεις σωστές αποφάσεις ως πολιτικός δεν είναι εύκολο πράγμα∙ το να έχεις το θάρρος να διεκδικήσεις ένα αξίωμα είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε και να επικροτούμε, όχι να το χλευάζουμε.

Αλλά ένα πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους πολιτικούς να είναι καλύτερα ενημερωμένοι. Εκτελούμε προγράμματα στην Οξφόρδη, στο πλαίσιο των οποίων αναζητούμε ενεργά τους σημερινούς και μελλοντικούς ηγέτες και τους φέρνουμε σ’ εμάς, ώστε να είναι σε επαφή με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, τις βέλτιστες επενδύσεις στις μεταφορές. Αν δεν διδάσκουμε συνεχώς τους πολιτικούς, πώς περιμένουμε να μάθουν, πόσο μάλλον να παραμείνουν ενημερωμένοι;

Η άνοδος της άκρας αριστεράς και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη εν μέρει εξηγείται από το ότι όλοι μπορούμε να δούμε τα προβλήματα, αλλά οι δύο αυτές πλευρές του πολιτικού φάσματος προσφέρουν απλοϊκές απαντήσεις που είναι εύκολα κατανοητές. Όπως συμβαίνει, είναι συχνά επιφανειακές και, ακόμη χειρότερα, συνήθως κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αλλά πετυχαίνουν επειδή είναι δύσκολο να δεις, να ακούσεις ή να βρεις σαφείς εξηγήσεις ή απαντήσεις αλλού.

— Σας προβληματίζει η άνοδος της ακροδεξιάς; Υπάρχουν ομοιότητες με παλαιότερες ιστορικές εποχές, όπως η δεκαετία του 1930;
Βρίσκω πολύ ανησυχητική τη συνεχή αναφορά στη δεκαετία του 1930. Δεν μπορώ να σας πω τι φέρνει το μέλλον. Αλλά θα ήθελα πραγματικά να πιστεύω ότι τίποτα δεν θα είναι τόσο άσχημο όσο ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Ολοκαύτωμα, τα δεινά στην Ευρώπη που έφεραν τη σκιά του κομμουνισμού και της καταπίεσης για σχεδόν μισό αιώνα. Αν θέλετε ομοιότητες, κοιτάξτε τον Μεσαίωνα στη Δυτική Ευρώπη, όπου υπήρχε ένας βασιλιάς που περιβαλλόταν από ισχυρούς βαρόνους, οι οποίοι ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την προσοχή και τις ανταμοιβές, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους από τον ηγεμόνα. Αυτό μοιάζει με το μοντέλο στις ΗΠΑ και στη Ρωσία σήμερα.

— Πώς βλέπετε τη νέα κατάσταση στη Γάζα; Τι σας ανησυχεί;
Τα πάντα, κυρίως η προφανής αδυναμία της Ευρώπης να κάνει τη διαφορά. Τα δεινά στη Γάζα είναι αποκαλυπτικά. Θα συμβάλει η Ευρώπη στην επανεγκατάσταση των Παλαιστινίων ή θα σιωπήσουμε όλοι όταν ο Τραμπ θα μιλάει για την κατασκευή μιας νέας Ριβιέρας και για το πώς θα πείσει τους Παλαιστίνιους να μετακομίσουν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία; Τώρα, όσον αφορά το τι με ανησυχεί, είναι δύο πράγματα: πρώτον, η ριζοσπαστικοποίηση όσων οι οικογένειές τους έχουν υποφέρει και πώς αυτό εξελίσσεται στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη, και δεύτερον η απειλή για στρατιωτικής δράσης ή επέμβασης στο Ιράν, σε συνδυασμό με τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Peter Frankopan: «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

— Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, οι Ευρωπαίοι πίστεψαν ότι όλα θα καλυτερεύσουν. Γιατί αυτό δεν ισχύει σήμερα;
Κοιτάξτε, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δύσκολα θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν χειρότερα. Τα στρατόπεδα θανάτου στα οποία εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εξοντώθηκαν λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, της εθνικής τους ταυτότητας ή της σωματικής ή ψυχικής τους υγείας σηματοδότησαν ένα από τα χαμηλότερα σημεία της ιστορίας του ανθρώπου.

Θα ήθελα, επίσης, να υπενθυμίσω ότι οι Ευρωπαίοι δεν ενήργησαν από κοινού μόνο λόγω των διδαγμάτων του πολέμου. Στη Δυτική Ευρώπη ο λόγος που οι άνθρωποι συνεργάστηκαν, δούλεψαν μαζί και άφησαν πίσω τους τις διαφορές ήταν ο φόβος για τη Σοβιετική Ένωση. Ο Πούτιν μπορεί να διαμαρτύρεται ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική τραγωδία του 20ού αιώνα, αλλά η έλλειψη ελευθερίας, το κράτος επιτήρησης, η αυθαίρετη άρνηση των ελευθεριών και ο συνεχής φόβος που προκαλούσαν οι Αρχές ήταν κάτι που άφησε βαθιά σημάδια σε όσους βρέθηκαν στη λάθος πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος αλλά και σε όσους έζησαν στη Δύση. Δεν θέλαμε απλώς να βελτιωθούμε, έπρεπε να βελτιωθούμε.  

Υπάρχουν κάποιες ομοιότητες σήμερα. Στην Ευρώπη είμαστε ενωμένοι πλέον επειδή έχουμε την απειλή του Πούτιν στην Ανατολή και του Τραμπ στη Δύση. Τώρα βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι και προσπαθούμε να βρούμε ποιος είναι ο σκοπός μας. Επί τριάντα χρόνια ο λόγος ύπαρξης της Ευρώπης ήταν το εμπόριο. Είναι προφανές ότι τώρα είτε πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό είτε θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις στο μέλλον. Δεν στοιχηματίζω, αλλά, αν στοιχημάτιζα, θα έβαζα μερικά ευρώ στο δεύτερο.

— Το νέο σας βιβλίο κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα. Μετά την εκλογή του Τραμπ φαίνεται ότι η κλιματική κρίση επιδεινώνεται. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Υπάρχουν άσχημα νέα αλλά και καλά. Τα κακά νέα είναι ότι η κλιματική κρίση, όχι μόνο σήμερα αλλά και αύριο, αποτελεί μια καταστροφή. Στις μέρες μας ζούμε σε συνθήκες που κανένας άνθρωπος δεν έχει βιώσει ποτέ: υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες απ’ ό,τι εδώ και 800.000 χρόνια και περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κλιματολόγος ή ιστορικός για να καταλάβει ότι οι επικές πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, που προκάλεσαν ζημιές 300 δισ. δολαρίων, ένας και μόνο τυφώνας στη Φλόριντα που προκάλεσε καταστροφές 100 δισ. δολαρίων, οι πλημμύρες στη Βαλένθια, οι πυρκαγιές έξω από την Αθήνα, το χειρότερο κύμα καύσωνα στην ιστορία στην Ανατολική Ασία πέρσι, όλα αυτά είναι σημάδια μεγάλων προβλημάτων. Οι παγετώνες στις Άλπεις έχασαν το 10% του όγκου τους το 2023. Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν με ρυθμό 30 εκατομμύρια τόνους ανά ώρα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετρήσεις για τις επόμενες δύο δεκαετίες φαίνονται τρομακτικές ‒ κάνω πολλή δουλειά για να καταγράψω όλες τις πιθανές συνέπειες.

Από τη θετική πλευρά, επιστήμονες σε πανεπιστήμια όπως το δικό μου, καθώς και πολυμήχανοι καινοτόμοι εφευρέτες σε όλο τον κόσμο, κάνουν εκπληκτική δουλειά στο θέμα της επιβράδυνσης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της αντιστροφής της. Υπάρχουν, λοιπόν, λόγοι να αισιοδοξούμε, αν και, φυσικά, δεν είναι μόνο το κλίμα, όπως δείχνω στο βιβλίο μου∙ οι περιβαλλοντικές και οικολογικές πιέσεις είναι ξεχωριστά ζητήματα, αλλά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον του ανθρώπου.

— Τι αγαπάτε στην Ιστορία και ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που μπορεί να μας διδάξει;
Η Ιστορία είναι από μόνη της ένα όμορφο και ενδιαφέρον θέμα. Δεν χρειάζεται να μας διδάσκει για τον κόσμο του σήμερα ‒ και κατά κάποιον τρόπο, δεν μπορεί να το κάνει. Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να διδαχθεί η ελληνική πολιτική από την επιτυχία και τη σταθερότητα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ή από τη σύγκριση της τεχνητής νοημοσύνης με την εφεύρεση νέων τεχνολογιών στο παρελθόν.

Ως εκ τούτου, η Ιστορία ενθαρρύνει ή επιβάλλει την αξιολόγηση των αιτιών και των παραγόντων. Επομένως, διδάσκει την πειθαρχία του ορθολογισμού, της ιεράρχησης των πιο σημαντικών πραγμάτων. Αυτές οι δεξιότητες είναι ανεκτίμητες και λειτουργούν προσθετικά: έπρεπε να μάθω για τις γεωεπιστήμες, τα στατιστικά μοντέλα, τη γενετική αλληλουχία, την εξέλιξη των παθογόνων και άλλα πολλά καθώς μεγάλωνα. Μου αρέσει αυτό και μου αρέσει να γράφω γι’ αυτά, ρίχνοντας φως στο παρελθόν και το παρόν. Αυτό είναι προνόμιο αλλά και ευχαρίστηση.

Βρείτε τα βιβλία του Peter Frankopan στο LiFO shop

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς διεκδικεί την πολιτιστική ηγεμονία η ακροδεξιά;

LiFO politics / Πώς διεκδικεί την πολιτιστική ηγεμονία η ακροδεξιά;

«Υπάρχει μια δυναμική στην ακροδεξιά που πρεπει να τη λάβουμε υπόψιν μας» λέει στη Βασιλική Σιούτη η συγγραφέας και καθηγήτρια Ιστορίας και Πολιτισμού, Αννα Καρακατσούλη, η οποία επισημαίνει τους κινδύνους και τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι συμβαίνει αυτό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οπτική Γωνία / Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Πίτερ Φράνκοπαν: «Δεν ήταν πάντα ανταγωνιστικές οι σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων»

Βιβλίο / Πίτερ Φράνκοπαν στη LiFO: «Δεν ήταν πάντα ανταγωνιστικές οι σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων»

Ο «Ηρόδοτος του 21ου αιώνα», όπως αποκαλούν τον Πίτερ Φράνκοπαν, έγραψε το βιβλίο «Οι δρόμοι του μεταξιού - Μια νέα ιστορία του κόσμου», αλλάζοντας για πάντα την οπτική που έχουμε για τον κόσμο της Ανατολής και την ευρωκεντρική αντίληψη για την Ιστορία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακροβατώντας / Ο χριστιανός φυσιοθεραπευτής και άλλες άγριες ιστορίες

Ακόμα και αν τα ΜΜΕ καταρρίπτουν κάθε τόσο τα ψέματα του Τραμπ, του Βανς και όλων των απίθανων αυτών τύπων, αυτοί έχουν στα χέρια τους ένα υπερόπλο που λέγεται «μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ