Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο 

Εμπόλεμος «φιλελευθερισμός» ή για το τωρινό μας αδιέξοδο  Facebook Twitter
Η Ευρώπη που σπεύδει πίσω από την Φον Ντερ Λαιεν, τον Ρούτε, τον Μακρόν, τον Μερτς ή τον Μητσοτάκη υποκύπτει σταδιακά στο νέο πεδίο πολιτικής που χαράζει ο «μουρλός» Τραμπ.
0


ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
μετά την εκλογή Τραμπ και το αδιέξοδο στην Ουκρανία, οδηγούν πλέον σε έναν ιδιόμορφο ευρωπαϊσμό της θωράκισης, της στρατιωτικοποίησης και των αντίστοιχων τεράστιων επενδύσεων. Ο Μακρόν διαφημίζει την πυρηνική ομπρέλα της Γαλλίας, η Γερμανία αναθεωρεί πολιτική δεκαετιών σε σχέση με τη στρατιωτική της ανάπτυξη, πολιτικοί από διάφορες πλευρές επικαλούνται ένα νέο ευρωπαϊκό φρόνημα. Φιλελεύθεροι πολίτες του Κέντρου καλούν σε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων και οργανισμοί ή μεμονωμένα άτομα αποχωρούν από το Χ ή δηλώνουν απαρέσκεια για τα Tesla του Ελον Μασκ.

Είναι άραγε υποχρεωτικό και μοιραίο για να απαντήσουμε στις προκλήσεις του Τραμπ ή στα απειλητικά παραληρήματα του Μεντβέντεφ να βυθιστούμε αύτανδροι ως Ευρώπη σε έναν ‘εμπόλεμο φιλελευθερισμό’; Αυτή η συγκεκριμένη στάση προβάλλεται τώρα ως μοναδικός ρεαλισμός απέναντι σε ‘ονειροφαντασίες περί ειρήνης’.  Σε ένα σημείο η ενεργοποίηση των συμβατικών ευρωπαϊκών κύκλων – και των δημόσιων φωνών που τις υποστηρίζουν- έχει ένα point: πράγματι, μέρος των δυνάμεων στην Ευρώπη που αναφέρονται στην ειρήνη και επικρίνουν τη στρατιωτικοποίηση – όσες υπάρχουν πια στην Αριστερά- έχουν υποτιμήσει την ιδιαιτερότητα του ρωσικού αντιδραστικού πλέγματος και το γεγονός πως ακόμα και η αδυναμία ενός συστήματος εξουσίας μπορεί να γίνεται επιθετικότητα και επικίνδυνος αναθεωρητισμός. Το επιχείρημα ότι η Ρωσία του Πούτιν είναι αβλαβής ή ότι το εσωτερικό της καθεστώς (αυταρχικό) δεν αντανακλά στην εξωτερική της πολιτική είναι αφελές. Αυτό εξάλλου φάνηκε περίτρανα στην Ουκρανία και είναι πολύ μεγάλο λάθος – και αφορμή δίκαιης επίκρισης- να υποστέλλει κάποιος την κριτική σε ιμπεριαλιστικές, εθνικιστικές λογικές ψάχνοντας λόγους που σχετικοποιούν ή φτάνουν να ‘δικαιολογούν’ τα αδικαιολόγητα. Χρειάζεται λοιπόν επιμονή σε πολιτική αρχών και όχι επιλεκτικό παιχνίδι με γεωστρατηγικούς τάχατε λόγους που εξωραίζουν τον Πούτιν και τα όσα έχει διαπράξει όλα αυτά τα χρόνια.

Φωνές που έχουν αρχίσει τώρα να πληθαίνουν καλώντας την Ευρώπη να εγκαταλείψει τις ‘υπερβολικές’ κοινωνικές ή πράσινες πολιτικές και να στραφεί σε μια οικονομία πολέμου δεν κάνουν τίποτα άλλο από  το να μεταφυτεύουν τραμπικές ιδέες δίχως την αισθητική ή τις άλλες ‘ιδιορρυθμίες’ του Τραμπ και των δικών του.

Όλο όμως το υπόλοιπό σκεπτικό και η εκστρατεία των δυνάμεων που στηρίζουν τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης είναι ένα επικίνδυνο αδιέξοδο. Δεν απαντά ούτε στις πραγματικές απειλές ασφάλειας ούτε φυσικά στην αμερικανική αναθεωρητική πολιτική. Η συμβατική πολιτική τάξη στην Ευρώπη και πολλοί φιλελεύθεροι διανοούμενοι βλέπουν τον τραμπισμό ως ‘παράνοια’ και όχι ως εκβλάστηση και έκφραση μιας συστημικής αναδιοργάνωσης και νέων πολιτικών και οικονομικών συμμαχιών. Φωνές που έχουν αρχίσει τώρα να πληθαίνουν καλώντας την Ευρώπη να εγκαταλείψει τις ‘υπερβολικές’ κοινωνικές ή πράσινες πολιτικές και να στραφεί σε μια οικονομία πολέμου δεν κάνουν τίποτα άλλο από  το να μεταφυτεύουν τραμπικές ιδέες δίχως την αισθητική ή τις άλλες ‘ιδιορρυθμίες’ του Τραμπ και των δικών του. Ένας σιδερόφραχτος ρεαλισμός πάει τώρα να κάνει μάθημα ευρωπαϊκής συνείδησης.

Η Ευρώπη δεν τολμά να πει καν ένα όχι στην Open Ai ή σε άλλους μεγάλους παίκτες της αμερικανικής ψηφιακής οικονομίας γιατί έχει ενσωματώσει ενοχικά τις κατηγορίες περί μειωμένης καινοτομίας εξαιτίας του τάχα υπέρ του δέοντος ρυθμιστικού πλαισίου της (αυτό που της προσάπτουν οι ολιγάρχες φίλοι του Τραμπ και διάφορα νεοφιλελεύθερα ψώνια και στην Ελλάδα που ζητούν τη μεγάλη απορρύθμιση και τη φορολογική ασυλία). Η Ευρώπη βλέπει τις ακροδεξιές δυνάμεις της να καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο και να έχουν επιμολύνει ουσιαστικά το συμβατικό πολιτικό Κέντρο. Κάνοντας προτεραιότητα πολιτικές ασφάλειας και άμυνας – σε ένα σχεδιαζόμενο δικό της στρατιωτικοβιομηχανικό πλέγμα- η Ευρώπη θα ενισχύσει την αποστοίχιση των φτωχότερων τάξεων ή το ρεύμα του εθνικισμού και της ανατροπής των όποιων πολιτικών κοινωνικής ισότητας. Η Ευρώπη που σπεύδει πίσω από την Φον Ντερ Λαιεν, τον Ρούτε, τον Μακρόν, τον Μερτς ή τον Μητσοτάκη υποκύπτει σταδιακά στο νέο πεδίο πολιτικής που χαράζει ο «μουρλός» Τραμπ. Εγκαταλείπει ακόμα πιο εμφατικά τις ήδη αργοκίνητες, ημιτελείς και άνισες πολιτικές οικολογικής μετάβασης και κοινωνικής ανασυγκρότησης. 

Αυτή είναι η τραγωδία της στιγμής που ζούμε. Ως αντίπαλο δέος του τραμπισμού ή ως ανάχωμα στον Πούτιν φτιάχνεται μια Ευρώπη των εταιρειών οπλικών συστημάτων, των ποικίλων predator, των μειωμένων κοινωνικών δαπανών. Το πιο ανησυχητικό είναι  όμως ότι δεν υπάρχουν άξια λόγου θεσμικά υποκείμενα και κυβερνήσεις πρόθυμες (και ικανές) να διατυπώσουν εναλλακτική. Μεγάλα κόμματα, οργανισμοί ή δομές που να έχουν βάρος έχουν φθαρεί ή λειτουργούν ως επαγγελματίες ισορροπιστές της μικροπολιτικής. Οι πολίτες αναγκάζονται να πέσουν είτε σε έναν κεκαλυμμένο αντι-ουκρανικό αντιευρωπαϊσμό, είτε στον  εμπόλεμο φιλελευθερισμό και τον ψευδοευρωπαϊσμό που παρουσιάζεται ως αναγεννημένο φρόνημα. Αν υπήρχαν κινήματα ειρήνης σαν το κίνημα των Τεμπών, με ευρυχωρία, με αίσθηση μιας αδήριτης ηθικής-πολιτικής ανάγκης και ικανά να «απειλήσουν» τις συμβατικές πολιτικές εξουσίες, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάποια μετατόπιση. Θα ήταν κάτι μέσα στη νύχτα. Ό,τι μπορεί  να διασωθεί από τις υποσχέσεις, τους θεσμούς, τις ιδέες της Δύσης δεν μπορεί πια να βρεθεί στις ηγεσίες της. Με εξαιρέσεις, κινούνται μεταξύ κατευνασμού του Τραμπ (και κάποιοι του Πούτιν) και έμμεσων προσχωρήσεων στο νέο κλίμα που διαμορφώνεται μετά την ήττα του ‘woke προοδευτισμού’ και τις ζημιές στη διατλαντική σχέση. Το νέο κλιματικό ζήτημα, το ζήτημα της διάσωσης της εργασίας από τον φριχτό οδοστρωτήρα των Big tech «αναδιαρθρώσεων», το ζήτημα μιας νέας πολιτικής συλλογικής ασφάλειας – σε όλα τα πεδία, όχι μόνο το στενά αμυντικό- περνούν σε δεύτερη μοίρα για να αναδυθεί ένα τεράστιο κενό. 

Το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο από μορφές πολιτικής αφύπνισης απλών πολιτών και όσων πολιτικών δυνάμεων καταλαβαίνουν πως χρειαζόμαστε ριζική επανεπινόηση της Ευρώπης σε άλλα θεμέλια και όχι τη διατήρηση των λειψάνων της ή την αντικατάστασή τους από την ακροδεξιά.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

Διεθνή / Σύνοδος για την Ουκρανία: «Είναι η στιγμή της γενιάς μας για την ασφάλεια της Ευρώπης», λέει ο Στάρμερ

«Είμαστε όλοι στο πλευρό σας» είπε ο Στάρμερ στον Ζελένσκι - Σε εξέλιξη στο Λονδίνο η σύσκεψη Ευρωπαίων για το ουκρανικό, παρουσία Καναδά, Τουρκίας και ΝΑΤΟ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ