Ο Τραμπ ανακοίνωσε «χρυσή κάρτα» για πλούσιους επενδυτές

Ο Τραμπ ανακοίνωσε πρόγραμμα «golden visa» αξίας 5 εκατ. δολαρίων Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα «golden visa», οι οποίες θα χορηγούνται σε ιδιώτες έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα είναι πλούσιοι και θα είναι επιτυχημένοι, και θα ξοδεύουν πολλά χρήματα και θα πληρώνουν πολλούς φόρους και θα απασχολούν πολλούς ανθρώπους, και πιστεύουμε ότι θα είναι εξαιρετικά επιτυχημένο», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους από το Οβάλ Γραφείο, αναφερόμενος στο πρόγραμμα.

Η «χρυσή κάρτα», όπως αποκάλεσε την πρωτοβουλία ο Αμερικανός πρόεδρος, θα αντικαταστήσει τις βίζες EB-5, οι οποίες δημιουργήθηκαν από το Κογκρέσο το 1990 για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Είναι διαθέσιμες σε άτομα που δαπανούν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια σε μια εταιρεία που απασχολεί τουλάχιστον 10 υπαλλήλους στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ ισχυρίστηκε ότι η χρυσή κάρτα θα αυξήσει την τιμή εισόδου στις ΗΠΑ για τους επενδυτές και θα βάλει τέλος στην απάτη και στις «ανοησίες» που, όπως είπε, χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα EB-5. Όπως και οι άλλες «πράσινες κάρτες» που εκδίδονται στις ΗΠΑ, έτσι και η χρυσή κάρτα θα δίνει στον παραλήπτη τη δυνατότητα να αποκτήσει αμερικανική υπηκοότητα σε βάθος χρόνου.

Περίπου 8.000 άτομα έλαβαν βίζα ΕΒ-5 κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά στατιστικών μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου ανέφερε το 2021 ότι οι βίζες EB-5 παρουσίαζαν κινδύνους απάτης, όπως για παράδειγμα η επαλήθευση ότι τα κεφάλαια αποκτήθηκαν νόμιμα.

Πάνω από 100 χώρες προσφέρουν «golden visa»

Οι βίζες επενδυτών είναι κοινές σε όλο τον κόσμο. Η Henley & Partners, μια συμβουλευτική εταιρεία, αναφέρει ότι περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο προσφέρουν «χρυσές βίζες» σε πλούσιους ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Μάλτας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ιταλίας.

Ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στις απαιτήσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για όσους ιδιώτες επιθυμούν να λάβουν χρυσή κάρτα. Επιπλέον, ενώ υπάρχει ανώτατο όριο στις εκδόσεις βίζα EB-5, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να πουλήσει 10 εκατομμύρια «χρυσές κάρτες» για να μειώσει το έλλειμμα.

«Είναι κάπως σαν μια πράσινη κάρτα, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο πολυπλοκότητας, είναι ένας δρόμος προς την υπηκοότητα για τους ανθρώπους, και ουσιαστικά για τους εύπορους ανθρώπους ή τους ανθρώπους με μεγάλο ταλέντο, όπου οι άνθρωποι του πλούτου πληρώνουν για να μπουν αυτοί οι άνθρωποι του ταλέντου, δηλαδή οι εταιρείες θα πληρώνουν για να έχουν οι άνθρωποι μακροπρόθεσμο καθεστώς παραμονής στη χώρα», είπε.

Το Κογκρέσο καθορίζει τις προϋποθέσεις για την παροχή υπηκοότητας, αλλά ο Τραμπ δήλωσε ότι οι «χρυσές κάρτες» δεν θα απαιτούν έγκριση από το Κογκρέσο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Διεθνή / Ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Ισραήλ και Ιράν: Τι δικαιώματα έχουν οι επιβάτες -Τι καλύπτει η ταξιδιωτική ασφάλιση

Εκατοντάδες πτήσεις ματαιώθηκαν ή ανακατευθύνθηκαν μετά τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποια είναι τα δικαιώματα αποζημίωσης, τι προβλέπεται για την ασφαλιστική κάλυψη και πώς οργανώνονται οι πτήσεις επαναπατρισμού
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Διεθνή / Γαλλία: Σε 4ετή φυλάκιση με αναστολή καταδικάσθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν

Περίπου 8 χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του που οδήγησαν στην καταδίκη του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος - Το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει
LIFO NEWSROOM
Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM