Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ Facebook Twitter
Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα (εικονιζόμενου) και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων.
0


ΜΙΑ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΣΤΙΚΗ περιγραφή της ζωής των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μπήκε στη λίστα με τα μπεστ σέλερ βιβλία – 2.000 χρόνια μετά τη συγγραφή της. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα και οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής δεν απασχολούν μόνο τους σύγχρονους πολιτικούς, όπως φαίνεται: στις αρχές του δεύτερου αιώνα, ο λόγιος Σουητώνιος κατέγραψε τα δράματα της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, και τώρα, οι αδιακρισίες και οι εκκεντρικότητές τους αναδύονται σε μια νέα μετάφραση που αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλής.

Το βιβλίο “The Lives of the Caesars” (στα ελληνικά έχει κυκλοφορήσει με τίτλο «Οι βίοι των Καισάρων» από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ) που μεταφράστηκε από τα λατινικά από τον Τομ Χόλνατ, επιφανή ιστορικό και συν-διοργανωτή του podcast «The Rest Is History», μπήκε στη λίστα των Sunday Times με τα πιο δημοφιλή βιβλία στην κατηγορία της μη μυθοπλασίας.

Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

Ο εκδοτικός οίκος Penguin Classics δήλωσε ότι αυτό είναι το πρώτο από τα σκληρόδετα κλασικά βιβλία του που εμφανίζεται στη λίστα. Το βιβλίο είναι μια συλλογή από δώδεκα βιογραφίες που καλύπτουν την κυριαρχία του Ιουλίου Καίσαρα και των έντεκα πρώτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων. Πληροφορούμενος ότι το βιβλίο του βρέθηκε στη λίστα των ευπώλητων, ο Χόλαντ δήλωσε χιουμοριστικά «χαρούμενος για λογαριασμό του Σουητώνιου, που κατάφερε να μπει στη λίστα των μπεστ σέλερ μετά από δύο χιλιετίες».

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Σουητώνιος. Οι βίοι των Καισάρων, Τόμος Α΄, Μτφρ.: Νίκος Πετρόχειλος,
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Ο Χόλαντ προτείνει διάφορους λόγους για την έντονη γοητεία που εξακολουθεί να ασκεί στο κοινό –ειδικά στο ανδρικό– η ρωμαϊκή ιστορία. Η Ρώμη ήταν «ανέκαθεν» ο αρχαίος πολιτισμός για τον οποίο οι άνθρωποι στη Βρετανία και τη Δύση ενδιαφέρονταν περισσότερο, εν μέρει επειδή η Βρετανία ήταν μέρος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και το αγγλικό αλφάβητο είναι λατινικό.

«Νιώθουμε ίσως πιο κοντά στους Ρωμαίους, απ' ό,τι στους Αιγύπτιους ή τους Ασσύριους», λέει, προσθέτοντας ότι «η αντίληψή μας για την εξουσία προέρχεται περισσότερο από τη Ρώμη». Το αμερικανικό «δημοκρατικό σύστημα διαμορφώθηκε με βάση εκείνο της αρχαίας Ρώμης, αλλά η (ρωμαϊκή) Δημοκρατία κατέληξε να γίνει απολυταρχία, και έτσι στην Αμερική υπήρχε πάντα αυτή η ανησυχία ότι ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης μπορεί να καταλήξει σε απολυταρχία, και υποθέτω ότι αυτή τη στιγμή αυτή η ανησυχία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Ο Γάιος Σουητώνιος Τράγκυλλος γεννήθηκε μάλλον στη Ρώμη το 77 ή, κατ’ άλλους, το 69 μ.Χ. και ανήκε στην τάξη των ιππέων. Καλλιεργημένος και προσηνής, ασχολήθηκε αρχικά με τη δικηγορία, αλλά τελικά προτίμησε τη συγγραφή. Χάρη στην εύνοια του Πλίνιου του Νεότερου απέκτησε υψηλά αξιώματα στην αυτοκρατορική γραμματεία, μέχρις ότου αποπέμφθηκε από τον Αδριανό επειδή επέδειξε μεγάλη «οικειότητα» πρoς την αυτοκράτειρα Σαβίνα.

Από το συγγραφικό του έργο έχουν διασωθεί οι «Βίοι των καισάρων» (De vita Caesarum) και των πνευματικών ανθρώπων της εποχής του (De viris illustribus), ενώ έχουν χαθεί έργα του με θέματα όπως οι αγώνες στη Ρώμη (Ludicra Historia) και στην Ελλάδα, κείμενα για βασιλείς αλλά και για διαβόητες εταίρες, το De Republica του Κικέρωνα κ.α.

Ο Σουητώνιος έγραψε το έργο «Οι βίοι των καίσαρων», γνωστό και ως «Οι δώδεκα καίσαρες», στις αρχές του δεύτερου αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αδριανού. «Νομίζω ότι ο λόγος που ήταν πάντα δημοφιλής είναι το γεγονός ότι είναι οι περιγραφές του είναι γεμάτες από τα πιο εντυπωσιακά κουτσομπολιά. Είναι κάτι σαν ένα Popbitch για την αρχαία Ρώμη. Είναι γεμάτο σκάνδαλα και εξαιρετικές λεπτομέρειες, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά πνευματώδες», λέει ο Χόλαντ. «Έχει την ποιότητα μιας πολύ υψηλού επιπέδου κουτσομπολίστικης στήλης».

«Αν υπήρχαν λίστες μπεστ σέλερ στη Ρώμη του δεύτερου αιώνα, οι Βίοι των Καίσαρων του Σουητώνιου αναμφίβολα θα βρίσκονταν σε αυτές», λέει με τη σειρά του ο Στιούαρτ Πρόφιτ, διευθυντής εκδόσεων στην Penguin Press. Και η εμβέλεια ενός podcast όπως το The Rest Is History έχει ήδη βοηθήσει σημαντικά τις πωλήσεις του βιβλίου.

Το podcast κυκλοφόρησε τέσσερα επεισόδια για τον Σουητώνιο και τον ίδιο μήνα είχε 17,5 εκατ. λήψεις. Ο Χόλαντ παρομοίασε τη διαδικασία μετάφρασης του έργου του Σουητώνιου με έναν γάμο. «Αποφασίζεις να περάσεις ένα μεγάλο χρονικό διάστημα με κάποιον που έχεις την αίσθηση ότι θα απολαύσεις την παρέα του, και είναι τόσο ανακουφιστικό και υπέροχο όταν ανακαλύπτεις ότι είχες δίκιο».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Με στοιχεία από The Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ