Στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ με την Ουκρανία στην ατζέντα

Στις Βρυξέλλες ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ με την Ουκρανία στην ατζέντα Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Στις Βρυξέλλες, στην έδρα του ΝΑΤΟ, βρίσκεται από σήμερα ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πητ Χέγκσεθ, με την Ουκρανία στην ατζέντα του.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναμένεται να εντείνει την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους συμμάχους τους, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ ελπίζουν από την πλευρά τους να δουν ενδείξεις της αμερικανικής δέσμευσης προς την Ευρώπη και την Ουκρανία, έπειτα από μια σειρά ανατρεπτικών δηλώσεων από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, την οποία ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να πετύχει το συντομότερο δυνατό, να είναι εις βάρος του Κιέβου.

Σήμερα ο Χέγκσεθ θα συμμετάσχει σε σύνοδο της ομάδας επαφής που συντονίζει τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Όπως και στο ΝΑΤΟ αύριο, Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός αναμένεται να ζητήσει σήμερα από τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν «την ηγετική τους ικανότητα», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Κάποιες χώρες είναι έτοιμες – όπως η Γαλλία και η Βρετανία—ακόμη και για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία για να εγγυηθούν τυχόν ειρηνευτική συμφωνία, σύμφωνα με διπλωμάτη του ΝΑΤΟ. Οι χώρες αυτές ελπίζουν οι ΗΠΑ να παραμείνουν στο πλευρό τους και να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία ώστε να έλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξήγησε η ίδια πηγή.

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα αναμετρηθούν σε αυτή την πρώτη τους επαφή στο ΝΑΤΟ. Ακολούθως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς θα βρεθεί στο Μόναχο της Γερμανίας όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ δεν αναμένουν να δουν να παρουσιάζεται με λεπτομέρειες το αμερικανικό σχέδιο για την Ουκρανία. «Δεν πιστεύω ότι ο Χέγκσεθ θα είναι ιδιαίτερα συγκεκριμένος στο θέμα», επεσήμανε διπλωμάτης.

Ο Τραμπ προκάλεσε νέα σύγχυση στην Ευρώπη τη Δευτέρα, όταν δήλωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα οι Ουκρανοί να είναι «Ρώσοι μια μέρα».

«Θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία, θα μπορούσαν να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Θα μπορούσαν να είναι Ρώσοι μία ημέρα, θα μπορούσαν να μην είναι Ρώσοι μία μέρα», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μοναδική βεβαιότητα, σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη, είναι ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν «μέγιστη πίεση» στους Ευρωπαίους προκειμένου να αναλάβουν μεγαλύτερο «βάρος» από τις στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Ο Ρεπουμπλικάνος ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ να διπλασιάσουν, τουλάχιστον, τις στρατιωτικές τους δαπάνες.

«Η ευρωπαϊκή ήπειρος αξίζει να είναι προστατευμένη από κάθε επίθεση, όμως οι γειτονικές χώρες (της Ρωσίας) είναι αυτές που θα πρέπει να επενδύουν περισσότερο σε αυτή την ατομική και συλλογική άμυνα», προειδοποίησε ήδη χθες, Τρίτη, ο Χέγκσεθ αφού επισκέφθηκε αμερικανικά στρατεύματα στη Στουτγάρδη.

Για τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφιερώσουν το 5% του ΑΕΠ τους στις στρατιωτικές δαπάνες, την ώρα που μόνο 23 χώρες δαπανούν ήδη το 2% του ΑΕΠ στον εξοπλισμό.

Όμως για τους περισσότερους Ευρωπαίους συμμάχους, με εξαίρεση την Πολωνία, «το βήμα» είναι πολύ μεγάλο, σύμφωνα με διπλωμάτη του ΝΑΤΟ, αν και οι περισσότερες αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε είχε επισημάνει από το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στις 23 Ιανουαρίου ότι «θα αποφασίσουμε τον ακριβή αριθμό στη διάρκεια του έτους, αλλά θα είναι σημαντικά μεγαλύτερος από 2%».

Συχνά αναφέρεται το 3,5%, αν και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί και δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από την επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Χάγη.

Στο μεταξύ ο Ρούτε, πρόκειται σύμφωνα με διπλωμάτες, να υπογραμμίσει τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλει οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και να ανακοινώσει τον νέο κατάλογο των χωρών που έχουν πετύχει τον στόχο του 2%, που είχε οριστεί το 2014. Θα υπογραμμίσει επίσης την αύξηση κατά 20% που κατέγραψαν πέρυσι οι στρατιωτικές δαπάνες των Συμμάχων, εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM