Αίγυπτος: Έλληνες εργάτες στα αρχαία χρυσωρυχεία των Πτολεμαίων - Το όστρακο γραμμένο στα ελληνικά

Μακεδόνες εργάτες στα χρυσωρυχεία των Πτολεμαίων - Ένα σπουδαίο εύρημα στην έρημο Σαχάρα Facebook Twitter
φωτ.: Voria.gr
0

Στην ανατολική πλευρά της Αιγύπτου, δυτικά της Χουργκάντα, βρίσκεται η Γκόζα.

Εκεί, μέσα σε ένα άνυδρο και ξηρό περιβάλλον, καταμεσής της Σαχάρας, στην Αίγυπτο, σε ένα από τα 40 ορυχεία χρυσού ο Έλληνας γεωλόγος, διδάκτορας-ερευνητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάρκος Βαξεβανόπουλος, που βρέθηκε στην περιοχή ως μέλος 60μελους πολυεθνικής διεπιστημονικής αποστολής, ανακάλυψε ένα μήνυμα ανθρακωρύχου, χαραγμένο πάνω σε όστρακο.

Το μήνυμα στο όστρακο είναι στα ελληνικά, και όπως λέει στο Voria ο κ. Βαξεβανόπουλος «είναι ανέλπιστη η χαρά μας για το σπουδαίο αυτό εύρημα, το οποίο αποκαλύπτει ότι στα ορυχεία δούλευαν μεταλλωρύχοι που είχαν μεταφερθεί από την αρχαία Ελλάδα. Τόσο ο αποστολέας, όσο και ο παραλήπτης είναι Έλληνες, γεγονός που αποδεικνύει πως στα χρυσωρυχεία της Αιγύπτου τον 3ο π.Χ. αιώνα εργάζονταν Έλληνες μεταλλωρύχοι».

Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβανόπουλο στα αρχαία μεταλλεία βρέθηκαν ακόμη κομμάτια από υφάσματα, από τις φόρμες εργασίας των μεταλλωρύχων, καύσεις ξύλων, φυτίλια από λυχνάρια, αλλά και πλήθος κεραμικής από μαγειρικά σκεύη, μέχρι αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Μακεδόνες εργάτες στα χρυσωρυχεία των Πτολεμαίων - Ένα σπουδαίο εύρημα στην έρημο Σαχάρα Facebook Twitter
φωτ.: Voria.gr

Οι πολύχρονες έρευνες έχουν φέρει στο φως πολύτιμα ευρήματα που ανασυνθέτουν το παρελθόν και δείχνουν την έντονη ελληνική παρουσία. Και παρότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε απτή απόδειξη πως στα χρυσωρυχεία εργάζονταν Έλληνες μεταλλωρύχοι, το όστρακο που ανέσυρε από βάθος 80 μέτρων ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος, αποδεικνύει πως Μακεδόνες εργάτες είχαν μεταφερθεί στα χρόνια των Πτολεμαίων για τις εξορύξεις χρυσού στην έρημο της Σαχάρας.

Μακεδόνες εργάτες στα χρυσωρυχεία των Πτολεμαίων - Ένα σπουδαίο εύρημα στην έρημο Σαχάρα Facebook Twitter
φωτ.: Voria.gr

Σήμερα, μικρές εταιρείες, αιγυπτιακών συμφερόντων σκάβουν βαθιά στην έρημο και βγάζουν τον πολύτιμο χρυσό, στη συνέχεια ωστόσο καταστρέφουν τα ορυχεία και συνεχίζουν τις εξορύξεις σε άλλο σημείο. Είναι χαρακτηριστικό πως δύο μέρες μετά την αναχώρηση του Μάρκου Βαξεβανόπουλου και των συνεργατών του, το χρυσωρυχείο, όπου βρέθηκε το όστρακο με το μήνυμα του Έλληνα μεταλλωρύχου, δεν υπήρχε πια. 

Όπως όμως αποκαλύπτει ο κ. Βαξεβανόπουλος «χάρη στην επιμονή μας και την καλή διάθεση του εργολάβου, καθυστέρησε για λίγες μέρες η εξόρυξη, μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνά μας. Η περιοχή ολόκληρη έχει ανασκαφεί στα νεότερα χρόνια και πολύτιμα ευρήματα από την αρχαιότητα έχουν χαθεί».

Μακεδόνες εργάτες στα χρυσωρυχεία των Πτολεμαίων - Ένα σπουδαίο εύρημα στην έρημο Σαχάρα Facebook Twitter
φωτ.: Voria.gr

Την αποστολή συντόνισε το Maison de l'Orient et de la Méditerranée Jean Pouilloux του πανεπιστημίου της Λυών, με το οποίο συνεργάζεται ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Όλα τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στο Κάιρο, στις αποθήκες της γαλλικής αποστολής - η Αίγυπτος απαγορεύει την εξαγωγή ευρημάτων, ακόμη και για ερευνητικούς σκοπούς - και οι αρχαιολόγοι, επιγραφολόγοι, νομισματολόγοι, γεωλόγοι, κ.ά. θα επιστρέφουν στη διάρκεια της χρονιάς για τη μελέτη του υλικού.  

Μακεδόνες εργάτες στα χρυσωρυχεία των Πτολεμαίων - Ένα σπουδαίο εύρημα στην έρημο Σαχάρα Facebook Twitter
φωτ.: Voria.gr

Η αποστολή κράτησε αρκετές μέρες τον Ιανουάριο, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και όλοι οι επιστήμονες έμεναν σε σκηνές μέσα στην έρημο. Ήταν αρκετά μακριά από κατοικημένη περιοχή και επέλεξαν να στήσουν επί τόπου το... στρατηγείο τους. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, αλλά είχαν την αμέριστη συμπαράσταση των ντόπιων εργατών. Την ημέρα η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 30°C-35°C, το βράδυ όμως δεν ξεπερνούσε τους 5°C.

Πηγή: voria.gr

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: Παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Το έργο αποτελεί μέρος της εθνικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα του πολιτισμού και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας
THE LIFO TEAM
ΚΛΕΙΔΙ ΣΑΜΙΚΟΥ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: Σημαντικά ευρήματα από την ανασκαφή στο Κλειδί Σαμικού

Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στοιχεία για τη λειτουργία αρχαίου ναού του 6ου αιώνα π.Χ., καθώς και πλήθος αντικειμένων που ενισχύουν την υπόθεση ότι ένας από τους χώρους του χρησιμοποιούνταν ως αρχείο
THE LIFO TEAM
ΤΙΜΟΤΕ ΣΑΛΑΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΟΠΕΡΑ ΜΠΑΛΕΤΟ

Πολιτισμός / Εθνική Λυρική Σκηνή: Η «απάντηση» στον Σαλαμέ για τις δηλώσεις του σχετικά με την όπερα και το μπαλέτο

Ο δημοφιλής ηθοποιός δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον για την όπερα και το μπαλέτο και δεν θα ήθελε να εργαστεί σε κανέναν από τους δύο χώρους
THE LIFO TEAM