«Θρυλικότητες»: Μια μεταμεσονύκτια συνάθροιση αφιερωμένη στην αγάπη

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Το έτερον ήμισυ αποχωρεί, ο έρωτας υποχωρεί, η σχέση διαρρηγνύεται, ο τρόμος του τέλους γίνεται συγκλονιστική διαπίστωση και συντριβή. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη
0

Υ

πήρξε μια εποχή που οι μεταμεσονύκτιες παραστάσεις ήταν γιορτή. Μια σχεδόν συνωμοτική συνάθροιση, ραντεβού μόνο για μυημένους σε παραστάσεις, προβολές και μουσικές που υπόσχονταν νέες προσεγγίσεις, νέες ερμηνείες, νέες μόδες. Ένα είδος συνωμοσίας της τέχνης, της πρωτοπορίας, της καινοτομίας, της πολιτικής και κοινωνικής καταγγελίας. Κάπως έτσι θα περίμενε κανείς να είναι τα πράγματα και σήμερα. Δεν είμαι πια εικοσάρης, αλλά σπάνια μαθαίνω για παραστάσεις που γίνονται μετά τις 12. Οπότε πιθανολογώ ότι όλα αυτά ανήκουν σε ένα ρομαντικό παρελθόν, ότι δεν υπάρχουν πια ακριβώς «συνωμοσίες», άλλωστε όλα έχουν εναρμονιστεί με την καλλιτεχνική παραγωγή της εποχής μας μέσω μεγάλων θεσμών, όπως τα διάφορα φεστιβάλ και οι μεγάλες σκηνές που έχουν αγκαλιάσει και υιοθετήσει κάθε τύπου πρωτοπορία. Φυσικά, υπάρχουν και μικρότεροι χώροι που φιλοξενούν παραστάσεις των νέων τάσεων, αλλά όχι μεταμεσονυκτίως. 

Ο εικαστικός περφόρμερ Ιώκο (Ιωάννης Κοτίδης) είναι μια ξεχωριστή και ιδιόρρυθμη περίπτωση καλλιτέχνη. Ένας ταλαντούχος ηθοποιός που διαθέτει τη δική του ταυτότητα και το δικό του συντακτικό, δικές του ιδέες και εικόνες που αποκαλύπτει και ξεδιπλώνει σε περφόρμανς-one man shows οι οποίες φλερτάρουν με την ποίηση, την εικόνα, τη μουσική, την πολιτική. Μια τέτοια περφόρμανς παρουσιάζει κάθε Σάββατο μισή ώρα μετά τις 12, μια in situ υβριδική παράσταση, στη δεύτερη αίθουσα του Cinobo Όπερα με τίτλο «Θρυλικότητες», προφανή παραλλαγή της λέξης «θηλυκότητες». 

Ένα παραληρηματικό ποιητικό κείμενο χωρισμένο σε κεφάλαια-εικόνες, κατά το οποίο ξεδιπλώθηκε όλο το πάθος ενός ανθρώπου για έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς απαραίτητα να διευκρινίζεται το φύλο, να αναφέρονται ονόματα ή να προσδιορίζονται εποχές και τόποι.

Καλωσορίζοντάς μας στην αίθουσα, μας έδωσε από ένα σακουλάκι με δύο μικρά κομμάτια βαμβάκι, ένα γαλάζιο και ένα ροζ, με την υπόδειξη όταν δούμε στην οθόνη το λογότυπο που φέρει το σακουλάκι να το ανοίξουμε και να το οσφρανθούμε. Απλωμένη στη μικρή σκηνή-οθόνη ήταν μια εικαστική εγκατάσταση με διάσπαρτα ηλιοτρόπια κόκκινου χρώματος που συμπληρωνόταν από ένα deck-ηχητική εγκατάσταση με λάπτοπ και μικρόφωνο. Η οθόνη επρόκειτο να παίξει κι αυτή τον ρόλο της κατά τη διάρκεια της περφόρμανς που ξεκίνησε με τον Ιώκο να παίρνει τον λόγο για να δώσει τις γνωστές οδηγίες για τα κινητά στο αθόρυβο και να μας ανακοινώσει ότι μετά το τέλος του κύριου μέρους της παράστασης θα ακολουθούσε προβολή ταινίας μικρού μήκους. 

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Ο Ιώκο/Plāsma κάνει την τελευταία του εμφάνιση με σακάκι, ενώ πάνω στο γυμνό του στήθος αστράφτουν χρώματα και πολύχρωμες πέτρες. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη

Τα φώτα χαμήλωσαν, ο μουσικός Βασίλης Ζλατάνος, που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πήρε τη θέση του μπροστά από το λάπτοπ και ο Ιώκο, υποδυόμενος την περσόνα Plāsma, με ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο καλυμμένο με μαύρη λίκρα και τούλια –χρυσού χρώματος μεταλλικές κατασκευές διέγραφαν μάτια και μύτη-, ξεκίνησε να μας αφηγείται μια ιστορία αγάπης, με εικόνες να εναλλάσσονται στην οθόνη, δημιουργώντας το φόντο. Ένα παραληρηματικό ποιητικό κείμενο χωρισμένο σε κεφάλαια-εικόνες κατά το οποίο ξεδιπλώθηκε όλο το πάθος ενός ανθρώπου για έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς απαραίτητα να διευκρινίζεται το φύλο, να αναφέρονται ονόματα ή να προσδιορίζονται εποχές και τόποι. Ξεκινούσε από την Αργεντινή, στις 22 Ιουνίου 1995, αλλά πιθανόν αυτός να μην είναι ο πραγματικός τόπος της δράσης παρά μια φανταστική αναφορά ίσως από το κινηματογραφικό-σινεφιλικό σύμπαν του Γουόνγκ Καρ-Βάι και το Happy Together – αυτό το σκέφτηκα όταν αναφέρθηκε σε καταρράκτες που τραγουδάνε. Νομίζω, πάντως, ότι, καθώς το ποιητικό κείμενο, το οποίο δεν είχε απαραίτητα συμβατική αφήγηση, αποτελεί μια διακειμενική σύνθεση από μικρά δάνεια από τον κινηματογράφο και το θέατρο, αναμφισβήτητα συνιστά μια «επιστολή»-ιδανική εξομολόγηση σε έναν ιδεατό εραστή μέσα από τα λογοτεχνικά και σινεφίλ κλισέ ενός (ή μιας) ονειροπόλου. 

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Αλλαγή κοστουμιού, αλλαγή φωτισμού και ο μουσικός τοποθετεί μερικά από τα κόκκινα άνθη στο σώμα του Ιώκο, που είναι καλυμμένο με μια χορταριασμένη «προβιά». Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη

Η αφήγηση, με συναισθηματικό οδηγό την ηλεκτρονική μουσική που ακουγόταν μέσα στο σκοτάδι, σε υπέβαλλε, σε συγκινούσε και σε καθήλωνε. Ο περφόρμερ κάποια στιγμή κατέβηκε από τη σκηνή, διέσχισε τον διάδρομο και πλησίασε έναν θεατή, οδηγώντας τον στο φως της σκηνής για να χορέψει ένα σύντομο βαλς με τον μουσικό. Η ένταση του λόγου του από κει και πέρα πλησίασε ένα κρεσέντο, ξεκινώντας παράλληλα την κάθοδο στη θλιβερή πραγματικότητα. «Οι πετσέτες, τα μαξιλάρια, τα αντικείμενα κλαίνε, βρίζουν, αναζητούν τον χαμένο εραστή», μας λέει. Λίγο μετά, σε ένα όνειρο, οι πετσέτες, τα μαξιλάρια, τα αντικείμενα, θα χαμογελάσουν ξανά.  

Αλλαγή κοστουμιού, αλλαγή φωτισμού. Φεύγει το μαύρο ένδυμα, το Plāsma παίρνει ξανά τη μορφή του Ιώκο, με το πρόσωπο αυτήν τη φορά να φαίνεται, αλλά με το σώμα καλυμμένο με μια χορταριασμένη «προβιά» επάνω στην οποία ο μουσικός τοποθετεί μερικά από τα κόκκινα άνθη. Τα λόγια παίρνουν μια άλλη διάσταση. Το έτερον ήμισυ αποχωρεί, ο έρωτας υποχωρεί, η σχέση διαρρηγνύεται, ο τρόμος του τέλους γίνεται συγκλονιστική διαπίστωση και συντριβή. Αλλά ο έρωτας παραμένει η υπέρτατη αξία. Η περφόρμανς, μια ελεγεία περί έρωτος, κλείνει με τα λόγια μιας γυναικείας ηχογραφημένης φωνής: «Σε όλους εκείνους που εξαιτίας της αγάπης τους ο κόσμος κρατιέται ακόμα». Ο Ιώκο/Plāsma κάνει την τελευταία του εμφάνιση φορώντας κατάσαρκα σακάκι, ενώ στο γυμνό του στήθος στραφταλίζουν χρώματα και πολύχρωμες πέτρες. Όταν πια τα φώτα άναψαν, συνειδητοποίησα ότι η μόνη καθαρή πράξη αντίστασης και πολιτικής θέσης σήμερα για τη νέα γενιά –και αντικείμενο μεταμεσονύκτιας καλλιτεχνικής συνάθροισης– δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από αυτό ακριβώς, έναν λυρικό χαιρετισμό στον έρωτα. 

Ακολούθησε το ονειρικό φιλμ «Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη» του Θανάση Τσιμπίνη, μια σύντομη κουίρ ιστορία με φόντο έναν πλανήτη που καταρρέει, η οποία ενίσχυσε τα συναισθήματα που είχαμε εισπράξει λίγο πριν χάρη στις «Θρυλικότητες». 

Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Το Plāsma παίρνει τη μορφή του Ιώκο. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη
Οι “Θρυλικότητες” είναι μια κραυγή γι’ αγάπη Facebook Twitter
Η αφήγηση, με συναισθηματικό οδηγό την ηλεκτρονική μουσική που ακούγεται μέσα στο σκοτάδι, σε υποβάλλει, σε συγκινεί και σε καθηλώνει. Φωτ.: Γιάννης Στεφανίδης και Κυριακή Φραγκιαδάκη

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Θέατρο / Επιστροφή στο σπίτι της γιαγιάς: Ένα θεατρικό τσουνάμι αναμνήσεων

Ο νεαρός σκηνοθέτης Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος ανεβάζει στην Πειραματική του Εθνικού το «ΜΑ ΓΚΡΑΝ'ΜΑ», μια ευαίσθητη σκηνική σύνθεση, αφιερωμένη στη σιωπηλή ηρωίδα της οικογενειακής ιστορίας μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη νέα παράσταση του Γιώργου Κουτλή παίζουν μόνο νέοι ηθοποιοί

Θέατρο / Στη νέα παράσταση του Γιώργου Κουτλή παίζουν μόνο νέοι ηθοποιοί

Ένας από τους σημαντικότερους νέους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου ανεβάζει την «Αντιγόνη» του Ανούιγ με είκοσι νέους ηθοποιούς, ακολουθώντας έναν διαφορετικό τρόπο δουλειάς που του αποκάλυψε πράγματα για τον εαυτό του, σκηνοθετικά και προσωπικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αλφρέδο Άριας: «Οι καλλιτέχνες είναι οι πρώτοι που εξαφανίζουν οι δικτατορίες»

Αλφρέδο Άριας / Αλφρέδο Άριας: «Οι καλλιτέχνες είναι οι πρώτοι που τους εξαφανίζουν οι δικτατορίες»

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της όπερας «Monsieur Vénus», που βασίζεται σε ένα από τα πιο προκλητικά έργα του 19ου αιώνα, ο διάσημος Αργεντινός σκηνοθέτης αφηγείται την πλούσια διαδρομή του στο θέατρο, στην όπερα και στον κινηματογράφο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Θωμάς Μοσχόπουλος: «Η πατριαρχία κάνει και τους άντρες να κλαίνε»

The Review / Θωμάς Μοσχόπουλος: «Η πατριαρχία κάνει και τους άντρες να κλαίνε»

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης, Θωμάς Μοσχόπουλος, πήρε το κλασικό αριστούργημα του Στρίντμπεργκ, άλλαξε το φύλο της ηρωίδας και εξηγεί γιατί η Δεσποινίς Τζούλια έγινε Κος Ζύλ, ένας νεαρός ομοφυλόφιλος αριστοκράτης.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
To «Τζένη Τζένη» του '26 δεν είναι αυτό που περιμένεις

Θέατρο / To «Τζένη Τζένη» του '26 δεν είναι αυτό που περιμένεις

Στην ταινία του 1966 θριάμβευε το φως, το ελληνικό καλοκαίρι και η αγάπη. Στην παράσταση που σκηνοθετεί σήμερα ο Νίκος Καραθάνος βλέπει «το τελευταίο δειλινό πριν έρθει η νύχτα», ψάχνει το happy end και κοιτάζει με νοσταλγία μια εποχή αθωότητας που έχει οριστικά χαθεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κίττυ Παϊταζόγλου πιστεύει ότι η συναίνεση είναι μια πολύ εύθραυστη λέξη

Θέατρο / Κανείς δεν θα κάνει την Κίττυ στην άκρη

Μια από τις πιο ταλαντούχες και ιδιαίτερες ηθοποιούς της γενιάς της, η Κίττυ Παϊταζόγλου, μιλά στη LifO για το τολμηρό έργο «Συναίνεση» στο οποίο πρωταγωνιστεί αλλά και για την εμπειρία της με τον σκηνοθέτη Ούλριχ Ράσε το καλοκαίρι που μας πέρασε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λέσλι Τράβερς: «Η όπερα είναι ένας κόσμος χωρίς όρια»

Θέατρο / Ο Λέσλι Τράβερς πήγε τη σκηνογραφία σε άλλο επίπεδο. Δες εδώ μαγεία

Με αφορμή τη νέα παραγωγή της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή, ο διακεκριμένος σκηνογράφος μιλά για τη δύναμη της μουσικής να γεννά εικόνες και την όπερα ως ένα από τα πιο ζωντανά καλλιτεχνικά πεδία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Εύη Σαουλίδου / Εύη Σαουλίδου: «Θέλουμε τα πάντα. Όλα όσα υπάρχουν στη ζωή. Βουλιμικά»

Μια από τις πιο προσηλωμένες στην τέχνη της ηθοποιούς της γενιάς της θα ζωντανέψει επί σκηνής μαζί με τέσσερις άντρες, σε μια ελεύθερη θεατρική διασκευή, την ταινία του Μάρκο Φερέρι «Το μεγάλο φαγοπότι».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Θέατρο / Σάββας Στρούμπος: «Οι λογαριασμοί μας με τον Κάφκα παραμένουν ανοιχτοί»

Ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου ανεβάζει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ το τελευταίο διήγημα του Κάφκα, βλέποντας σε αυτό μια εξαιρετικά επίκαιρη αλληγορία για την προσπάθεια της τέχνης να επιβιώσει σε έναν κόσμο που δεν τη θεωρεί απαραίτητη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό με νέα, φρέσκια ματιά

The Review / Σε κάποιους άρεσε ο «Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό

Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο Χρήστος Παρίδης διαβάζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την παράσταση του Εθνικού, θυμούνται τους «Βυσσινόκηπους» που έχουν δει και ξεφυλλίζουν τη θαυμάσια μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Έρευνα / Πόσο εύκολα «βγαίνει» μια ελληνική παράσταση στο εξωτερικό;

Τι χρειάζεται, τελικά, για να βγει μια παράσταση έξω από την Ελλάδα; Ποιος στηρίζει τους καλλιτέχνες; Ποια έργα «αρέσουν» στους ξένους; Ζητήσαμε από τους Έλληνες δημιουργούς Δημήτρη Παπαϊωάννου, Πρόδρομο Τσινικόρη, Ανέστη Αζά, Γιώργο Βαλαή, Χρήστο Παπαδόπουλο, Ευριπίδη Λασκαρίδη, Πατρίσια Απέργη και Μάριο Μπανούσι να μοιραστούν την πορεία του ταξιδιού τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μπήκαμε στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Θέατρο / Στις πρόβες της «Άννα Μπολένα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης εξηγεί τον ρηξικέλευθο τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την όπερα του Ντονιτσέτι, «μουτζουρώνοντας» το μπελ κάντο του συνθέτη με ηχητικές παρεμβολές πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Θέατρο / O Θύμιος Ατζακάς έκανε το «Κτίσμα» του Κάφκα μουσική περφόρμανς

Ο μουσικός εξηγεί πώς από το έργο του Φραντς Κάφκα εμπνεύστηκε την ομώνυμη μουσική περφόρμανς θέλοντας να μιλήσει για τον τρόπο που ακόμα και η υποψία του φόβου παραλύει τον άνθρωπο, ενώ ουσιαστικά παγιδεύεται από τον ίδιο του τον εαυτό.
M. HULOT