Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα της Συρίας προκαλούν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook Twitter
Μαθητές σε σχολείο στη Συρία/ Φωτ.: Getty
0

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση αλλαγών στο σχολικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν, σύμφωνα με επικριτές, ισλαμιστική κλίση στη διδασκαλία.

Οι αλλαγές δημοσιεύτηκαν σε κατάλογο τροποποιήσεων στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο Facebook. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αντικατάσταση της φράσης «δρόμος του καλού» με «ισλαμικό δρόμο» και η ερμηνεία της φράσης «αυτοί που έχουν απομακρυνθεί από το δρόμο» ως «Ιουδαίοι και Χριστιανοί», σύμφωνα με μια υπερσυντηρητική ερμηνεία του Κορανίου.

Επιπλέον, ο όρος «μάρτυρας» επαναπροσδιορίζεται, από κάποιον που θυσιάζεται για την πατρίδα σε κάποιον που θυσιάζεται «για χάρη του Θεού». Επίσης, αφαιρέθηκαν κεφάλαια όπως «οι αρχές και η εξέλιξη της ζωής».

Οι αλλαγές προκάλεσαν οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά όσον αφορά τις θρησκευτικές τροποποιήσεις. Ενώ ορισμένοι υποδέχτηκαν θετικά την απομάκρυνση των αναφορών στο καθεστώς Άσαντ, άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για την προσπάθεια διαγραφής ιστορικών στοιχείων της χώρας.

«Η τρέχουσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και δεν έχει δικαίωμα να τροποποιήσει τα προγράμματα σπουδών», ανέφερε χρήστης στο Facebook. «Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν βάσει του νέου συντάγματος».

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις, δηλώνοντας ότι «τα προγράμματα σπουδών παραμένουν αμετάβλητα μέχρι να συσταθούν εξειδικευμένες επιτροπές για την αναθεώρησή τους».

Σε ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας Ναζίρ Μοχάμαντ αλ-Κάντρι, τονίστηκε ότι η παρέμβαση περιορίζεται στην αφαίρεση περιεχομένων που εξυμνούν το καθεστώς Άσαντ και την αντικατάσταση εικόνων της σημαίας του καθεστώτος με τη σημαία της επανάστασης.

Πολιτικές προεκτάσεις

Η κυβέρνηση που ηγείται ο Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ (HTS), μια οργάνωση με ρίζες στην Αλ Κάιντα, αναλαμβάνει μεταβατικό ρόλο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με τον αλ-Κάντρι, δεν θα περιλαμβάνει περαιτέρω θρησκευτικές αλλαγές πέρα από την αφαίρεση των αναφορών στο κόμμα Μπάαθ. Ωστόσο, το θέμα προκαλεί ανησυχίες για το πώς θα διαμορφωθεί η εκπαίδευση στη μεταπολεμική Συρία.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλική κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση στο χείλος της κατάρρευσης – Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψηφοφορία αφορά το σχέδιο για περιορισμό των δημοσίων δαπανών ύψους 43,8 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο για να καθησυχάσει τις αγορές και να περιορίσει το έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Διεθνή / Νέα Ζηλανδία: Πατέρας που διέφευγε για σχεδόν 4 χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά του νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία

Ο Τομ Φίλιπς είχε καταφέρει να διαφύγει από αρκετές προσπάθειες των αρχών να τον θέσουν υπό κράτηση, παρά το ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί και τον είχε καταδιώξει επανειλημμένα
LIFO NEWSROOM
Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Διεθνή / Αργεντινή: Ο Μιλέι αναγνωρίζει την «καθαρή ήττα» του στις τοπικές εκλογές

Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε να «επιταχύνει» τις μεταρρυθμίσεις του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια εξαιτίας σκανδάλου και της πολιτικής του όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες
LIFO NEWSROOM
Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM