Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παρευρεθώ στην ορκωμοσία του Τραμπ»

Τζο Μπάιντεν: «Φυσικά και θα παρευρεθώ στην ορκωμοσία του Τραμπ» Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποκάλυψε ότι σκοπεύει να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου του νέου έτους, λέγοντας πώς δε θα ακολουθήσει τα «παιδιαρίσματα» του Ρεπουμπλικάνου 45ου και σύντομα 47ου προέδρου.

Έπειτα από την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε παρευρεθεί στην ορκομοσία του διαδόχου του, Τζο Μπάιντεν. Όταν ερωτηθείς, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε «Φυσικά και θα παραστώ», σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.

«Ο μόνος πρόεδρος που απέφυγε να παραστεί σε ορκωμοσία είναι ο τύπος που πρόκειται να ορκιστεί», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Τραμπ. Ωστόσο, έχουν υπάρξει τρεις περιπτώσεις Αμερικανών προέδρων του 19ου αιώνα οι οποίοι αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην ορκωμοσία του επόμενου προέδρου, αλλά το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος που το έκανε αυτό από το μακρινό 1869.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώνει ότι ο Μπάιντεν θα παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας Τραμπ, αλλά ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είχε τοποθετηθεί ο ίδιος μέχρι στιγμής για το θέμα.

Ο Τραμπ δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Δημοκρατικού Μπάιντεν στην ορκωμοσία του ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου 2021, σπάζοντας έτσι μια πολιτική παράδοση πολλών δεκαετιών που θεωρείται ότι επιβεβαιώνει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ δεν παραδέχτηκε ποτέ την ήττα του από τον Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς για νοθεία. Η άρνησή του να παραδεχτεί την ήττα του οδήγησε σε μια χαοτική μετάβαση κυβερνητικών λειτουργιών στην κυβέρνηση Μπάιντεν, καθυστερώντας τη χρηματοδότηση και την πρόσβαση σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Τώρα, στη δική του σειρά παράδοσης, ο Μπάιντεν κάλεσε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο μετά τη νίκη του στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, τον συνεχάρη και οι δυο τους είχαν μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε από τον Λευκό Οίκο ως «πολύ εγκάρδια». Η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε οδηγίες να ακολουθήσει τις παραδοσιακές διαδικασίες μετάβασης εξουσίας.

«Το γεγονός ότι εκείνος δεν τηρεί τους κανόνες της δημοκρατίας που έχουμε δημιουργήσει δε με αφορά», είπε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη που διεξήχθη τη Δευτέρα. «Η δουλειά μου είναι να καταστήσω μια μετάβαση εφαρμόσιμη και διαθέσιμη».

«Η ουσία είναι ότι δεν μπορούμε να το συνεχίσουμε αυτό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτά παιδιαρίσματα να φεύγεις όταν δε συμφωνείς και να μη συνεργάζεσαι».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM