Γαλλία: Οι σοσιαλιστές θέλουν να διαπραγματευθούν για τη νέα κυβέρνηση

Γαλλία: Οι σοσιαλιστές θέλουν να διαπραγματευθούν για τη νέα κυβέρνηση Facebook Twitter
Ο Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Γαλλίας, Ολιβιέ Φορ / φωτ.: ΕΡΑ
0

Το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) δήλωσε σήμερα έτοιμο να συζητήσει με το προεδρικό στρατόπεδο και τη δεξιά στη βάση «αμοιβαίων παραχωρήσεων» για να σχηματισθεί μια νέα κυβέρνηση εν μέσω πολιτικής κρίσης.

Ο Πρώτος Γραμματέας του PS Ολιβιέ Φορ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Εμανουέλ Μακρόν στις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό franceinfo ότι η κυβέρνηση αυτή θα έχει «σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται σήμερα πολιτικούς ηγέτες από το PS μέχρι τη δεξιά, καθώς και αυτούς του δικού του στρατοπέδου ενόψει του σχηματισμού «μιας κυβέρνησης γενικού συμφέροντος» μετά την πτώση εκείνης του Μισέλ Μπαρνιέ.

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς «Η ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), οι οικολόγοι και οι κομμουνιστές δεν έχουν προσκληθεί στο προεδρικό μέγαρο στο στάδιο αυτό, τροφοδοτώντας τις εικασίες για μια απόπειρα αποδυνάμωσης της συμμαχίας της αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), πρώτη δύναμη στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος δήλωσε πως αναζητεί ένα «κυβερνητικό τόξο», επιχείρησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης με μια τηλεοπτική ομιλία του, κατά την οποία υποσχέθηκε να διορίσει νέο πρωθυπουργό «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Η ανακοίνωση ενός ονόματος δεν αναμένεται πριν από το σαββατοκύριακο, ακόμα και τη Δευτέρα, και ακόμα περισσότερος χρόνος αναμένεται ότι θα απαιτηθεί για να γίνει γνωστή η σύνθεση της νέας κυβερνητικής ομάδας.

Στο μεταξύ, ο Μακρόν θα κάνει μια παρένθεση με τα επίσημα εγκαίνια αύριο, Σάββατο, του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων (Νοτρ Νταμ), στα οποία αναμένονται δεκάδες αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σε Χεζμπολάχ: «Το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση»

Επανεμφανίστηκε με επιστολή προς τη Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν θα συνεχίσει να στηρίζει την αντίσταση ενάντια σε Ισραήλ και ΗΠΑ, στέλνοντας μήνυμα σταθερότητας και στρατηγικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Διεθνή / Μαίνεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επλήγη δεξαμενόπλοιο - Νέο κύμα επιθέσεων Ισραήλ σε Ιράν

Το χτύπημα στο δεξαμενόπλοιο έγινε από «δύο άγνωσης προέλευσης βλήματα» κοντά στο Κατάρ - Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ ενεργοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν πύραυλο από την Υεμένη
THE LIFO TEAM
Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο.

Διεθνή / Δικαστικό «μπλόκο» στα σχέδια Τραμπ για την κατασκευή αίθουσας χορού στον Λευκό Οίκο

«Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο θεματοφύλακας του Λευκού Οίκου για τις μελλοντικές γενιές των Πρώτων Οικογενειών. Δεν είναι, όμως, ο ιδιοκτήτης του!» έγραψε ο δικαστής στην εισαγωγή της απόφασής του
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Διεθνή / Οι «New York Times» διακόπτουν τη συνεργασία τους με συντάκτη που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη για να γράψει κριτική βιβλίου

Ο συντάκτης και συγγραφέας Άλεξ Πρέστον δήλωσε ότι «έκανε ένα σοβαρό λάθος», αφού ένας αναγνώστης εντόπισε ομοιότητες μεταξύ της κριτικής του και μιας κριτικής που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian
THE LIFO TEAM