«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν»

«Καμπανάκι» από τον Σι Τζινπίνγκ στον Μπάιντεν – «Δεν πρέπει να ξεπεράσετε την κόκκινη γραμμή όσον αφορά την Ταϊβάν» Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στις Ηνωμένες Πολιτείες να μην υποστηρίξουν την Ταϊβάν με τρόπους που ξεπερνούν τις «κόκκινες γραμμές» του Πεκίνου, κατά τη διάρκεια πιθανώς της τελευταίας συνάντησής του με τον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη Λίμα, στο περιθώριο της συνόδου του APEC.

Ο Σι υπογράμμισε ότι η υπόθεση της Ταϊβάν, καθώς και θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πολιτικό σύστημα της Κίνας, αποτελούν για το Πεκίνο αδιαπραγμάτευτα ζητήματα. «Αυτά είναι οι προστατευτικές μας γραμμές και το δίχτυ ασφαλείας για τη σταθερότητα στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV.

Κριτική στις κινήσεις της Ταϊβάν και στρατιωτική ένταση

Ο Σι καταδίκασε τις «αυτονομιστικές ενέργειες» των ηγετών της Ταϊβάν, τις οποίες χαρακτήρισε «ασύμβατες με την ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Κίνας ότι θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας για την επανένωση.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει ενισχύσει τη στρατιωτική και διπλωματική πίεση στην Ταϊβάν, με σχεδόν καθημερινές αποστολές στρατιωτικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων γύρω από το νησί.

Η στάση των ΗΠΑ

Αν και η Ουάσιγκτον δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι, παραμένει ο κύριος προμηθευτής του στρατού της Ταϊβάν. Ο Σι κάλεσε τις ΗΠΑ να «μην επεμβαίνουν σε διμερείς διαφορές και να μην υποστηρίζουν προκλητικές ενέργειες» στη Νότια Σινική Θάλασσα, όπου η Κίνα εμπλέκεται σε εδαφικές διαφορές με χώρες όπως οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.

Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, επικαλούμενη ιστορικά δικαιώματα, παρά την απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το 2016 που ακυρώνει αυτές τις αξιώσεις. Το τελευταίο διάστημα, οι εντάσεις στην περιοχή έχουν κλιμακωθεί, με επεισόδια που περιλαμβάνουν συγκρούσεις κινεζικών πλοίων με αυτά των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ.

Η αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτει αβεβαιότητα στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα γεωπολιτικής και εμπορικής σημασίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

RSF ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΣΟΥΔΑΝ

Διεθνή / Σουδάν: Έρευνα συνδέει ηγέτες της RSF με ακίνητα αξίας 20,7 εκατ. ευρώ στο Ντουμπάι

Η έκθεση αναφέρει ότι το Ντουμπάι λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με την RSF, ενώ η οργάνωση κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου
THE LIFO TEAM
Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Διεθνή / Αίγυπτος: Νεκρός Γερμανός τουρίστας - Φίδι μπήκε στο παντελόνι του και τον δάγκωσε

Οι εισαγγελικές αρχές στη Γερμανία ερευνούν την υπόθεση και αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθούν με ακρίβεια τα αίτια θανάτου
THE LIFO TEAM
ΙΝΔΙΑ ΣΚΕΛΕΤΟΣ ΑΔΕΛΦΗ

Διεθνή / Ινδία: Άνδρας μετέφερε τον σκελετό της αδελφής του σε τράπεζα για να αποδείξει τον θάνατό της

Προσοχή σκληρές εικόνες - Ο άνδρας εξήγησε ότι απογοητεύτηκε από τη γραφειοκρατία και έτσι έφτασε στο σημείο να μεταφέρει τα οστά, για να αποδείξει ότι η αδελφή του είχε πεθάνει
THE LIFO TEAM
ΤΡΑΜΠ ΔΙΟΡΙΑ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Λήγει η διορία στον Τραμπ για έγκριση από το Κογκρέσο για τον πόλεμο στο Ιράν: Τι θέλει να «εκμεταλλευτεί»

Ο πόλεμος με το Ιράν ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου και ο Τραμπ ενημέρωσε σχετικά το Κογκρέσο δύο ημέρες αργότερα, όταν και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις 60 ημέρες - Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «επώδυνη» απάντηση σε τυχόν νέα αμερικανικά πλήγματα
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Διεθνή / Πιθανό σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν παραμένει «κρυφό» για χρόνια

Ένα φερόμενο σημείωμα αυτοκτονίας του Τζέφρι Έπσταϊν, που εντοπίστηκε εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το 2019, παραμένει σφραγισμένο σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους New York Times
THE LIFO TEAM