Καρίμ Χαν: Ανεξάρτητη έρευνα κατά του επικεφαλής εισαγγελέα του ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Καρίμ Χαν: Ανεξάρτητη έρευνα κατά του επικεφαλής εισαγγελέα του ανακοίνωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Facebook Twitter
Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Xαν / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εξωτερικής έρευνας κατά του επικεφαλής εισαγγελέα του, Καρίμ Χαν, σχετικά με τις κατηγορίες για σεξουαλικό παράπτωμα.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Xαν, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία και θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του όσο διαρκεί η έρευνα, ενώ αρνείται τους ισχυρισμούς.

Ο Καρίμ Καν είχε ζητήσει έρευνα από το παρατηρητήριο του δικαστηρίου, αλλά τη το διοικητικό όργανο του ΔΠΔ δήλωσε ότι θα ακολουθήσει «εξωτερική έρευνα». Η ανακοίνωση ακολούθησε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με ένα έγγραφο που περιγράφει τις κατηγορίες κατά του Καρίμ Xαν, οι οποίες περιλαμβάνουν ανεπιθύμητο σεξουαλικό άγγιγμα και κακοποίηση.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σημείωσε ότι «είχε προηγουμένως ζητήσει έρευνα σε σχέση με αυτό το θέμα». «Καλωσορίζω την ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει «όλα τα άλλα καθήκοντα ως εισαγγελέας» ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε θέματα σχετικά με την έρευνα για τις κατηγορίες εναντίον του θα χειρίζονται από αναπληρωτές εισαγγελείς που δεν θα αναφέρονται σε αυτόν, «ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα όλων των προσώπων γίνονται πλήρως σεβαστά», υπογράμμισε ο Καρίμ Xαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, μια γυναίκα δικηγόρος που ισχυρίζεται ότι έχει υποστεί ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις από τον Καρίμ Χαν είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την αρμοδιότητα του Ανεξάρτητου Μηχανισμού Εποπτείας (IOM), του εποπτικού οργάνου του ΔΠΔ. Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Καρίμ Χαν απάντησε σε μια επίσημη καταγγελία για σεξουαλικό παράπτωμα εναντίον του, προσπαθώντας να πείσει το φερόμενο ως θύμα ότι θα πρέπει να αρνηθεί τους ισχυρισμούς, παρά το γεγονός ότι της είχε δοθεί η συμβουλή να αποφύγει τις προσωπικές επαφές. Ο Καρίμ Χαν αρνήθηκε ότι ζήτησε από τη γυναίκα να αποσύρει οποιουσδήποτε ισχυρισμούς, σύμφωνα με τον Guardian.

Η Paivi Kaukoranta, η πρόεδρος του οργάνου που είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία του δικαστηρίου, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Ανεξάρτητος Μηχανισμος Εποπτείας του ΔΠΔ είχε έρθει σε επαφή με το φερόμενο ως θύμα, αλλά δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε έρευνα σε εκείνο το στάδιο. Σε σημερινή δήλωσή της, υπερασπίστηκε την ικανότητα να διεξάγει την έρευνα, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεδομένων των ιδιαίτερων περιστάσεων, δεν είχε αντίρρηση να «καταφύγει κατ' εξαίρεση σε εξωτερική έρευνα». «Ως εκ τούτου, επιδιώκεται μια εξωτερική έρευνα προκειμένου να διασφαλιστεί μια πλήρως ανεξάρτητη, αμερόληπτη και δίκαιη διαδικασία», δήλωσε η ίδια. 

*Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει τη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για θεραπευτικούς σκοπούς

Διεθνή / Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει την ιατρική χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών

«Η ψιλοκυβίνη παραμένει ένα μη εγκεκριμένο φάρμακο, αλλά επιτρέπεται πλέον να τη συνταγογραφήσει ένας πολύ έμπειρος ψυχίατρος σε ασθενείς με κατάθλιψη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας
LIFO NEWSROOM
Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Διεθνή / Διάγγελμα Χαμενεΐ: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα τιμωρηθεί γι' αυτό

Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ αναμφίβολα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά», επικρίνοντας τις «απειλητικές και γελοίες δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Διεθνή / New York Times: Το Ιράν προετοιμάζεται για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις

Το Ιράν προετοιμάζει πυραύλους για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις αν οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν - Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακή σύρραξη και αντίποινα από ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM
Τι κάνει ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το φλερτ με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Διεθνή / Τι κάνει ο ισχυρότερος στρατιωτικός του Πακιστάν στις ΗΠΑ - Το «φλερτ» με Κίνα και οι εντάσεις με Ινδία

Ο Αρχηγός Στρατού του Πακιστάν, Ασίμ Μουνίρ, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για να ενισχύσει τις στρατιωτικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, παρά τις αυξανόμενες στρατηγικές δεσμεύσεις με την Κίνα και τις εντάσεις με την Ινδία
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για του Κούρδους

Ανάλυση / Η Τουρκία ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ: Ευκαιρίες, απειλές και ο φόβος για τους Κούρδους

Η σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ φέρνει γεωπολιτικές ευκαιρίες και σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία - Ο ρόλος του Ερντογάν, η ανησυχία για το PKK, και οι επιπτώσεις στην οικονομία και στα σύνορα
LIFO NEWSROOM