Queer αισθήματα και ανατρεπτικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία

ΕΠΕΞ Queer αισθήματα. Νέες ιδέες στην ψυχοθεραπεία Facebook Twitter
Τα «Queer αισθήματα» δεν αφορούν αποκλειστικά την queer ταυτότητα, αλλά αντιπροσωπεύουν την αναγκαία αποδοχή της ρευστότητας και της πολυσημίας.
0


ΤΟ «QUEER ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ: Ριζοσπαστικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία του σεξ, της σεξουαλικότητας και του φύλου» (σε επιμέλεια Lyndsey Moon, μετάφραση Μιχάλη Μεντίνη και Χρήστου Πάλλα και επιστημονική επιμέλεια για την ελληνική έκδοση της Αφροδίτης Καψάλη), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Oposito, είναι ένα συλλογικό δοκίμιο που συγκεντρώνει ριζοσπαστικές και καινοτόμες ιδέες και τοποθετήσεις από ειδικούς, ακαδημαϊκούς, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και κοινωνιολόγους, όσον αφορά την queer θεωρία στη θεραπευτική πρακτική.

Μέσω προσεγγίσεων που ακόμη απουσιάζουν από την εκπαιδευτική διαδικασία ή μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεκινήσει συζήτηση γι’ αυτές, διερευνώνται θέματα όπως η ομοφυλοφιλία και το coming out, η τρανς επιθυμία, το BDSM στη θεραπεία, ζητήματα που αφορούν τον HIV και queer μεθοδολογίες. Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο της σειράς «Ψυχοθεραπεία» των ανεξάρτητων εκδόσεων Oposito, που επιχειρούν με την έκδοση βιβλίων φεμινιστικής και queer θεωρίας να καλύψουν ένα σημαντικό κενό στην ελληνική βιβλιογραφία.

Τα gender studies, οι queer θεωρίες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα αφορούν όλο και περισσότερο τη δημόσια σφαίρα και γίνονται αντικείμενο έρευνας σε τομείς όπως η κριτική της λογοτεχνίας και της τέχνης, οι πολιτισμικές σπουδές και η πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, στον τομέα της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας σημειώνεται χαρακτηριστική καθυστέρηση.

Η βασική συνεισφορά της queer θεωρίας στη θεραπεία, όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, είναι το γεγονός ότι αμφισβητεί έντονα τα δίπολα όσον αφορά τη σεξουαλικότητα και το φύλο.

Όπως σημειώνει εμφατικά η Lyndsey Moon στην εισαγωγή: «Ο χώρος της ακαδημαϊκής και εφαρμοσμένης συμβουλευτικής, της κλινικής ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας έχει επιδείξει μια ύποπτη σιωπή πάνω στο θέμα». Δεν γίνεται να μην παρατηρήσουμε, ωστόσο, πως το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 2008 και το γεγονός ότι μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά φανερώνει πολλά για τις ελλείψεις της ελληνικής βιβλιογραφίας και την παραδοσιακή καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ακόμα και σε διεθνές επίπεδο, όμως, δεν είναι και τόσο άξιο απορίας διαχρονικά, αν αναλογιστούμε πως μόλις το 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: 
Queer αισθήματα: 
Ριζοσπαστικές προσεγγίσεις στην ψυχοθεραπεία του σεξ, της σεξουαλικότητας και του φύλου, Μτφρ.: Μιχάλης Μεντίνης & Χρήστος Πάλλας,  εκδόσεις Oposito

Γι’ αυτόν τον λόγο, η έκδοση των «Queer αισθημάτων» στα ελληνικά, έστω και με καθυστέρηση, συνιστά ένα σημαντικό γεγονός για την εγχώρια θεραπευτική κοινότητα, καθώς μπορεί να ανατρέψει κατεστημένες και παρωχημένες ιδέες στον χώρο της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας όσον αφορά το σεξ, τη σεξουαλικότητα και το φύλο, και να καταστεί ένα πολύτιμο εργαλείο για ψυχοθεραπευτές, ψυχιάτρους και κλινικούς ψυχολόγους. Ωστόσο, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε ειδικούς αλλά και σε ένα πιο ευρύ κοινό, που ενδιαφέρεται για θέματα ψυχοθεραπείας, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας. Στα θετικά της έκδοσης, επίσης, η εκτενής βιβλιογραφία με σχετικές πηγές στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Θα ήταν πάντως χρήσιμο για το αναγνωστικό κοινό, αν η ελληνική έκδοση περιείχε και κάποια σύντομα βιογραφικά των συγγραφέων.

Τα θέματα που αναπτύσσονται διεξοδικά στα εννέα κεφάλαια του βιβλίου, συχνά και μέσω συγκεκριμένων παραδειγμάτων με άτομα που έχουν προσέλθει για συμβουλευτική ή θεραπεία, είναι το πρόβλημα της εξουσίας στην ψυχοθεραπευτική πρακτική και οι συνέπειες που έχει για τα άτομα, ζητήματα εννοιολόγησης και ανάπτυξης της queer ταυτότητας, ο ρόλος των συναισθημάτων και το πώς η ετεροκανονικότητα τα επηρεάζει, προτάσεις για συμβουλευτική σε ίντερσεξ άτομα, η εμπειρία των τρανς ατόμων, συμβουλευτική πάνω σε kinky και BDSM θέματα και το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι queer μεθοδολογίες.

Η βασική συνεισφορά της queer θεωρίας στη θεραπεία, όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, είναι το γεγονός ότι αμφισβητεί έντονα τα δίπολα όσον αφορά τη σεξουαλικότητα και το φύλο. Αρκετοί μύθοι αποδομούνται εδώ, όπως το ότι η διεμφυλικότητα συγχέεται με τη σεξουαλικότητα και θεωρείται σε όλες τις περιπτώσεις ομοιόμορφη, η συνεχιζόμενη παθολογικοποίηση του BDSM και οι αρνητικές αντιλήψεις γύρω από αυτό που δεν έχουν εκλείψει, οι διχοτομήσεις που έχουν επιβάλει οι κανονιστικές αντιλήψεις για το φύλο και τη σεξουαλικότητα, η αμφιθυμία που διακρίνει τα queer άτομα και κατά πόσο δεν γίνεται πλήρως αντιληπτή από τους θεραπευτές, και τέλος η αρκετά ριζοσπαστική θεωρία που υποστηρίζει πως τα συναισθήματα μπορεί και να μην είναι μια φυσική σωματική αντίδραση που καθορίζει τον βαθμό της υποκειμενικότητας αλλά αντίθετα «κανονιστικά μυθεύματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της υποκειμενικότητας».

Η Lyndsey Moon σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου, το «Εξετάζοντας την ετεροσεξουαλικοποίηση του συναισθήματος», σημειώνει: «Φαίνεται πιο πιθανό ότι τα συναισθήματα παράγονται κοινωνικά και χρησιμοποιούνται για να μας ενημερώσουν πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε εντός της δεδομένης κοινωνίας μας». Καταλήγει έτσι σε μια παραδοχή που μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για τους θεραπευτές που συμβουλεύουν queer άτομα αλλά όχι μόνο. Πόσα από τα συναισθήματα στα οποία μας έχουν «εκπαιδεύσει» η ετεροκανονικότητα και οι παγιωμένοι ρόλοι των φύλων να είναι άραγε κοινωνικά κατασκευασμένα;

Μία από τις βασικές αρχές που εξαρχής αμφισβητεί το βιβλίο είναι ο βιολογικός προσδιορισμός του φύλου και της σεξουαλικότητας. Μια νέα τοπογραφία αισθημάτων και εννοιών ξεπροβάλλει, την οποία οι θεραπευτές καλούνται να εξερευνήσουν και να λάβουν υπόψη τους όταν έχουν να κάνουν με queer άτομα αλλά και με μορφές της σεξουαλικότητας που για την κατεστημένη ιατρική άλλοτε δεν ήταν παρά διαστροφές.

Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από τα «Queer αισθήματα» είναι πως τα ετεροκανονικά αρχέτυπα και οι παραδοσιακές μεθοδολογίες είναι αρκετά πεπαλαιωμένα για να καταφέρουν να προσεγγίσουν επαρκώς τη ρευστότητα των φύλων, των ταυτοτήτων και της σεξουαλικότητας και τα νέα ψυχοκοινωνικά δεδομένα. Η ετεροκανονική εξουσία και οι καταπιεστικές πρακτικές της, τα ασφυκτικά πρότυπα και οι μανιχαϊστικές απόψεις για τα φύλα, η παράβλεψη των πολλαπλών αρνητικών συνεπειών της ομοφοβίας και της περιθωριοποίησης οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και συσκοτίζουν τη θεραπευτική διαδικασία. Απαιτούνται νέες και πιο ευέλικτες αντιλήψεις και μια νέα θεώρηση των πραγμάτων από τους θεραπευτές για να κατανοήσουν τόσο τους θεραπευόμενους όσο και τις νέες απαιτήσεις της εποχής.

Δεν είναι μόνο οι θεραπευτές ή οι εκπαιδευτές που οφείλουν να αποκτήσουν μια νέα οπτική, αλλά και όλοι εμείς που πρέπει να αντιληφθούμε πως τα παλιά σχήματα, μοντέλα και στερεότυπα έχουν αποκαθηλωθεί ή έστω αμφισβητούνται έντονα και δεν γίνεται να επιμένουμε πεισματικά σε αναγνώσεις και ερμηνείες των ανθρώπινων σχέσεων και του ανθρώπινου ψυχισμού ολωσδιόλου πεπαλαιωμένες. Στην πραγματικότητα, τα «Queer αισθήματα» του τίτλου δεν αφορούν αποκλειστικά την queer ταυτότητα, αλλά αντιπροσωπεύουν την αναγκαία αποδοχή της ρευστότητας και της πολυσημίας και το ευρύ πνεύμα που μπορεί να τις αγκαλιάσει, κάτι απαραίτητο για μια πιο βαθιά κατανόηση του εαυτού και των ανθρώπων.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ