Υγεία δύο ταχυτήτων: Οι ανισότητες που βιώνουν οι πολίτες

Μεγάλες ανισότητες στην υγεία βιώνουν οι πολίτες Facebook Twitter
Το δωρεάν σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι ένας μύθος που δεν αντανακλά την πραγματικότητα.
0


ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ καταγράφονται μεγάλες ανισότητες στην υγεία, που οφείλονται πρωτίστως στο εισόδημα και δευτερευόντως στο επίπεδο μόρφωσης. Ένα στα δέκα νοικοκυριά αναγκάζεται για λόγους υγείας να κάνει «καταστροφικές» δαπάνες (δηλαδή μειώνει τις δαπάνες διαβίωσης προκειμένου να πληρώσει φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια), την ώρα που η Ελλάδα είναι 2η πανευρωπαϊκά στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας, με ποσοστό 33%, μετά τη Βουλγαρία.

Το δωρεάν σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι ένας μύθος που δεν αντανακλά την πραγματικότητα, όπως επισημαίνει η Ελπίδα Πάβη, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας και κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΕΣΔΥ). Μεγάλα χάσματα μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην υγεία παρουσιάζουν, εκτός από την  Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Λετονία και η Ρουμανία.

Πρόκειται για ένα «μπουκέτο χωρών που τις διακρίνει απόλυτη ανομοιομορφία όσον αφορά τη δομή των συστημάτων υγείας τους και αυτό από μόνο του είναι πολύ ενδιαφέρον εύρημα, όπως υπογραμμίζει ο Κυριάκος Σουλιώτης, καθηγητής Πολιτικής Υγείας και κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Νέο πεδίο μελέτης του ΙΚΠΙ αποτελεί η κλιματική αλλαγή, η οποία σαρώνει τη ζωή μας, καθιστώντας ακόμα πιο φτωχούς τους ήδη ευάλωτους, ενώ πρόκειται να αυξήσει παγκοσμίως τις μεταναστευτικές ροές που θα δέχεται η Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Τούντας, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), τονίζει πως δεν αρκούν τα οριζόντια μέτρα για να αμβλυνθούν οι ανισότητες και πως, παρότι το άνοιγμα της ψαλίδας μειώθηκε από το 6,6% το 2015 στο 3,6%, αυτό συνέβη όχι επειδή βελτιώθηκε η κατάσταση των φτωχότερων αλλά επειδή μειώθηκαν το εισόδημα και η αγοραστική δύναμη των πιο εύπορων. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το κράτος οφείλει να βρει τις κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να τις ενισχύσει με τη λήψη κάθετων, στοχευμένων μέτρων. 

Οι προτάσεις των καθηγητών Γιάννη Τούντα, Κυριάκου Σουλιώτη και Ελπίδας Πάβη περιλαμβάνουν 3 άξονες: πρώτον, τη δημιουργία μιας κυβερνητικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ανισοτήτων σε βάθος χρόνου. Δεύτερον, τη διαμόρφωση ενός συνδυασμού πολιτικών που θα περιλαμβάνουν τις κάθετες στοχευμένες δράσεις για τις ευπαθείς ομάδες.

Και, τρίτον, τη δημιουργία ειδικού παρατηρητηρίου που θα καταγράφει τις ανισότητες στην υγεία. Το παρατηρητήριο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας που επαναπροκηρύσσει κιόλας τον διαγωνισμό για τον Χάρτη Υγείας στην πατρίδα μας. Το παρατηρητήριο θα συντάσσει ετήσιες εκθέσεις που θα τροφοδοτούν με στοιχεία την κυβερνητική επιτροπή, ώστε εκείνη να εισηγείται τα κατάλληλα μέτρα∙ όλα αυτά πρέπει να τεθούν σε λειτουργία πριν από την ολοκλήρωση της ψηφιακής μεταρρύθμισης της υγείας, που ακόμα αργεί.

Παράλληλα, πρέπει να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι διαρθρωτικές αλλαγές στο ΕΣΥ, με πρώτη την ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που είναι και ο σημαντικότερος τομέας για τους φτωχότερους συμπολίτες μας. Εξίσου σημαντική είναι η έγκαιρη ανακατανομή των πόρων στην υγεία. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα οι κλίνες των νοσοκομείων είναι άτακτα μοιρασμένες γεωγραφικά και δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πληθυσμού.

Από τη μεριά του ο Αναστάσιος Σαμουηλίδης, δικηγόρος και υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, υπογραμμίζει πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία αλλά μπορεί να αγοράσει την υγεία και προσθέτει πως οι σύλλογοι ασθενών μπορούν να συνεργαστούν με την πολιτεία, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία αναφορικά με τις ευάλωτες ομάδες που βιώνουν τις μεγαλύτερες ανισότητες.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής κ. Σουλιώτης, νέο πεδίο μελέτης του ΙΚΠΙ αποτελεί η κλιματική αλλαγή, η οποία σαρώνει τη ζωή μας, καθιστώντας ακόμα πιο φτωχούς τους ήδη ευάλωτους, ενώ πρόκειται να αυξήσει παγκοσμίως τις μεταναστευτικές ροές που θα δέχεται η Ευρώπη. Επιπλέον, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων κρίνεται για μία ακόμα φορά απαραίτητη γιατί έτσι μπορεί, π.χ., μια κακοποιημένη γυναίκα που δέχεται φροντίδα από τις δομές της πρόνοιας να ενημερωθεί για το πώς θα κάνει ψηφιακή μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ και άλλες προληπτικές εξετάσεις. 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM