Γαλλία: Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ στην Παναγία των Παρισίων προτείνει η υπουργός Πολιτισμού

Γαλλία: Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ στην Παναγία των Παρισίων προτείνει η υπουργός Πολιτισμού Facebook Twitter
0

Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ προτείνει να πληρώνουν οι επισκέπτες που επιθυμούν να εισέλθουν στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων, η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Ρασιντά Ντατί σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Figaro.

Την σχετική πρόταση έκανε η υπουργός Πολιτισμού με αφορμή την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων στις 7 Δεκεμβρίου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019 και σχεδόν πέντε χρόνια έργων ανοικοδόμησης. Η Ντατί στη συνέντευξή της αποκάλυψε πως ανέφερε την σχετική πρόταση στον Αρχιεπίσκοπο του Παρισιού και του είπε: «Ορίστε μια συμβολική τιμή για όλες τις επισκέψεις τουριστών στη Νοτρ Νταμ (Notre Dame de Paris) και αφιερώστε εξ ολοκλήρου αυτά τα χρήματα σε ένα μεγάλο σχέδιο για τη διαφυλαξη των θρησκευτικών μνημείων».

Στη συνέντευξή της η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως: «Με μόλις 5 ευρώ ανά επισκέπτη θα συγκεντρώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως. Έτσι, η Παναγία των Παρισίων θα έσωζε όλες τις εκκλησίες του Παρισιού και της Γαλλίας». Η ίδια υποστήριξε πως οι επισκέπτες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πληρώνουν ακριβότερο εισιτήριο για την είσοδο σε εμβληματικά μνημεία, όπως είναι το μουσείο του Λούβρου.

«Η θέση μου σε αυτό το θέμα είναι πολύ σαφής. Θα ήθελα οι επισκέπτες εκτός ΕΕ να πληρώνουν περισσότερα για το εισιτήριο εισόδου και αυτό το επιπλέον ποσό να διατίθεται για χρηματοδότηση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης της εθνικής μας κληρονομιάς», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας. Η Ντατί τόνισε πως «οι Γάλλοι δεν γίνεται να πληρώνουν για τα πάντα μόνοι τους» και είπε πως οι αυξήσεις στα εισιτήρια εισόδου σε εθνικά μνημεία και μουσεία της Γαλλίας θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2026.

Μετά την συνέντευξή της η Ρασιντά Ντατί διευκρίνισε πως η είσοδος στην Παναγία των Παρισίων παραμένει δωρεάν για θρησκευτικές εκδηλώσεις. Ειδικότερα, όταν η Βαλερί Πεκρές - Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ιλ ντε Φρανς - χαιρέτισε με ανάρτησή της στο X την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού αλλά ανέφερε πως δεν θα πρέπει να πληρώνουν εισιτήριο οι πιστοί που εισέρχονται στον καθεδρικό ναό για να προσευχηθούν, η Ντατί έκανε την σχετική διευκρίνιση.

«Οι λειτουργίες πρέπει φυσικά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και να είναι δωρεάν. Όμως κάθε πολιτιστικός επισκέπτης πρέπει να συμβάλει στη διατήρηση της κληρονομιάς μας, είναι θέμα βοήθειας,  ειδικότερα, όλων των καμπαναριών μας με τα οποία είμαστε βαθιά δεμένοι», διευκρίνισε στο X απαντώντας στην Βαλερί Πεκρές η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού.

Σχετικά δημοσιεύματα στον γαλλικό Τύπο αναφέρουν πως την ίδια πρακτική επιβολής εισιτηρίου εισόδου σε εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία ακολουθούν, ήδη, άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, που έχει επιβάλλει εισιτήριο εισόδου στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου και η Ισπανία, που οι επισκέπτες πληρώνουν για να εισέλθουν στον εμβληματικό καθεδρικό ναό «Λα Σαγράδα Φαμίλια» της Βαρκελώνης.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις στη Μινεσότα

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ απειλεί να στείλει στρατό στη Μινεσότα - «Θα θέσω σε εφαρμογή τον Νόμο περί Εξέγερσης»

Στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι η καταστολή των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό μίας γυναίκας από πράκτορα της Υπηρεσίας Μετανάστευσης (ICE)
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΝΕΚΡΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΡΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

Διεθνή / Ιράν: Βίντεο αποτυπώνει «τη σφαγή των Ιρανών διαδηλωτών» - Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Ο φωτορεπόρτερ, Afshin Ismaeli, ανήρτησε το βίντεο στο Instagram και γράφει για τις ανεπίσημες πληροφορίες που αφορούν τον πραγματικό αριθμό των νεκρών ο οποίος μπορεί να ξεπερνά τις 12.000
THE LIFO TEAM
Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM