Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο Facebook Twitter
Η Παρασκευή Μιχαλοπούλου είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».
0

— Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» έχει εξελιχθεί στην αιχμή του δόρατος στην πρόληψη στην Ελλάδα, βοηθώντας να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιών. Ήδη έχουν εξεταστεί περισσότερες από 400.000 γυναίκες και έχουν βρεθεί δεκάδες χιλιάδες βλάβες σε πρώιμο στάδιο. 
Η χώρα μας είχε μεγάλη ανάγκη ένα πρόγραμμα σαν το «Φώφη Γεννηματά», που είναι απαραίτητο για όλες τις γυναίκες, κυρίως από 45 έως 74 ετών, που βρίσκονται δηλαδή στο ηλικιακό φάσμα με τον μεγαλύτερο επιπολασμό του καρκίνου του μαστού. Το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία για δύο πολύ σπουδαίους λόγους. Αφενός υπενθυμίζει και δίνει τη δυνατότητα να κάνει δωρεάν μαστογραφία σε κάθε γυναίκα 45-74 ετών, υπερηχογράφημα και μία επίσκεψη σε γιατρό στην περίπτωση κάποιου ύποπτου ευρήματος, οπότε εκπληρώνεται σε μεγάλο βαθμό το ζητούμενο, που είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αφετέρου, μπορεί να εξελιχθεί και σε σταθμό στην αντιμετώπιση της νόσου στη χώρα μας.

Ως Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, η μελέτη και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μπορεί να μας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα χαρτογράφησης και ανθρωπογεωγραφίας της νόσου ώστε να μπορέσει η πολιτεία να χαράξει στοχευμένα πολιτικές αντιμετώπισής της. Εδώ να σημειώσουμε ότι θα ήταν σημαντική εξέλιξη η ολοκλήρωση των ενεργειών της συμμετοχής κινητών μαστογράφων στο πρόγραμμα ώστε να έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες σε κάθε γωνιά της χώρας μας και να καλυφθεί το κενό της έλλειψης δομών σε διάφορες περιοχές της χώρας και να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό όλες οι γυναίκες που το δικαιούνται.

«Το Άλμα Ζωής, με τον ενεργό του ρόλο όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούμε ότι έχει καταφέρει να αλλάξει το τοπίο σχετικά με την ασθένεια από κάθε άποψη στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και σε επίπεδο συνεργασίας με τους επιστημονικούς φορείς αλλά και διεκδίκησης».

— Πόσο βοήθησε το «Άλμα Ζωής» με τις δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας;
Το «Άλμα Ζωής» εδώ και 36 χρόνια βρίσκεται δίπλα στη γυναίκα που νοσεί ή/και έχει βιώσει την ασθένεια. Μέσα από πολλές και διαφορετικές δράσεις και προγράμματα στηρίζει, ενδυναμώνει και ενημερώνει τόσο τις ασθενείς και το περιβάλλον τους όσο και τον γενικό πληθυσμό. Συμμετέχουμε σε πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα με στόχο την έγκυρη πληροφόρηση του κοινού, ενώ με το Greece Race for the Cure, που είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, έχουμε καταφέρει να βάλουμε στο επίκεντρο τη νόσο, κινητοποιώντας χιλιάδες συμπολίτες μας εδώ και δεκαέξι χρόνια. Ταυτόχρονα, με καμπάνιες πρόληψης όπως το «Είμαι ψαγμένη» συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε ότι μέσα στις πολλές καθημερινές μας αναζητήσεις ας πάρει και τη θέση που του αξίζει το «ψάξιμο», άρα η φροντίδα του εαυτού μας.

Το Άλμα Ζωής, με τον ενεργό του ρόλο όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούμε ότι έχει καταφέρει να αλλάξει το τοπίο σχετικά με την ασθένεια από κάθε άποψη στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όσο και σε επίπεδο συνεργασίας με τους επιστημονικούς φορείς αλλά και διεκδίκησης, παρότι χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμα σε αυτόν τον τομέα, ειδικά στην οργάνωση και λειτουργία Κέντρων Μαστού Ολοκληρωμένης Φροντίδας, όπου κάθε γυναίκα θα έχει ολοκληρωμένη φροντίδα, από την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία έως και την παρακολούθηση μετά το τέλος των θεραπειών, φροντίδα ισότιμη και χωρίς διακρίσεις για κάθε γυναίκα.

— Ποια είναι η επιδημιολογική κατάσταση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το 2022 τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ήταν 9.087, εκ των οποίων 8.987 γυναίκες και 100 άνδρες, ενώ έχουμε και 2.450 θανάτους. Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου και η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Από τα ετήσια περιστατικά περίπου 20% είναι γυναίκες κάτω των 50 ετών και 33% 50-64 ετών. 

— Μιλήστε μας για το ψυχικό φορτίο του ασθενούς και στον πρώιμο αλλά και στον μεταστατικό καρκίνο μαστού, και για τις δράσεις που γίνονται σε αυτό το πεδίο. 
Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται υφίστανται ένα απίστευτο σοκ γιατί ποτέ καμιά μας δεν είναι αρκετά προετοιμασμένη όταν η ασθένεια χτυπάει το δικό της σώμα. Ο καρκίνος του μαστού δεν παύει να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, οπότε, όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με αυτήν, ενεργοποιούνται ο φόβος του θανάτου και το ένστικτο της επιβίωσης. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά τους, στους ρόλους τους, με πρακτικά, επαγγελματικά αλλά και συναισθηματικά θέματα. Φυσικά, όλα αυτά μεγιστοποιούνται όταν έχουμε υποτροπή της νόσου.

Τα προβλήματα είναι πολλαπλά, απαιτούνται συνεχείς θεραπείες, η κόπωση και το άγχος μπορεί να είναι κυρίαρχα, όπως και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Είναι ένας συνεχής αγώνας. Όμως, ευτυχώς, τα ιατρικά δεδομένα αλλάζουν, η μεταστατική νόσος θεωρείται πλέον μια χρόνια ασθένεια και είναι πολλές οι γυναίκες που ζουν πολλά χρόνια με ποιότητα ζωής, πραγματοποιώντας πολλά από όσα επιθυμούν. Ο σύλλογός μας έχει προγράμματα και για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο μαστού, με πρωτεύουσα την ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση.

— O καρκίνος μαστού δεν αφορά μόνο γυναίκες αλλά και ένα μικρό ποσοστό ανδρών. Ποιο μήνυμα στέλνετε ως «Άλμα Ζωής»; Είναι ενημερωμένοι οι Έλληνες ή θεωρούν το ογκολογικό νόσημα αποκλειστικά γυναικείο; Γι’ αυτούς δεν υπάρχει η πρόληψη της μαστογραφίας. Τι πρέπει να γνωρίζουν;
Πράγματι ο καρκίνος του μαστού αφορά και τους άνδρες, αλλά είναι σπάνιος, καθώς αφορά μόλις το 1%, σε σχέση με τις γυναίκες. Οι άνδρες κατά κανόνα θεωρούν τον καρκίνο του μαστού γυναικεία υπόθεση, ότι δεν τους αφορά, ειδικά συγκρινόμενος με άλλους, πιο συχνά εμφανιζόμενους σε άνδρες καρκίνους. Είναι όμως σημαντικό να συγκρατήσουν ότι σε περίπτωση που δουν κάποια αλλαγή στο στήθος τους ή έχουν κάποιο σύμπτωμα να μην το αγνοήσουν και να επισκεφθούν έναν εξειδικευμένο στους μαστούς γιατρό, ώστε να έχουν έγκαιρα και έγκυρα μια διάγνωση γιατί, σύμφωνα με τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι να μην είναι κακοήθεια, αλλά κι αν είναι, η έγκαιρη διάγνωση είναι και πάλι το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπισή της.

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM