Στην όπερα του Σίδνεϊ ο βασιλιάς Κάρολος μετά τη νέα λεκτική επίθεση που δέχθηκε

Στην όπερα του Σίδνεϊ ο βασιλιάς Κάρολος μετά τη νέα λεκτική επίθεση που δέχθηκε Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Η περιοδεία του βασιλιά Καρόλου και της συζύγου του στην Αυστραλία ολοκληρώνεται σήμερα καθώς την Τετάρτη το ζευγάρι θα αναχωρήσει με προορισμό τα νησιά Σαμόα.

Το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα επισκέφθηκαν το εμβληματικό κτίριο της όπερας του Σίδνεϊ - ένα από τα πιο διασημότερα κτίρια του 20ού αιώνα. Τους Βρετανούς γαλαζοαίματους υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Κρις Μινς μαζί με την σύζυγό του, Άννα. Περίπου 8.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί έξω από την όπερα του Σίδνεϊ για να δουν από κοντά τον βασιλιά και την βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνας.

Ο 75χρονος μονάρχης και η 76χρονη βασίλισσα Καμίλα χαιρέτησαν δια χειραψίας πολλά άτομα από το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ πόζαραν για μια αναμνηστική φωτογραφία μαζί με μαθητές μπροστά στην όπερα του Σίδνεϊ. Όμως, νωρίτερα, όταν ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφθηκε το «National Centre of Indigenous Excellence» (NCIE) - μία μη κερδοσκοπική κοινωνική οργάνωση για τους Αβορίγινες - στο προάστιο Ρέντφερν του Σίδνεϊ, ηλικιωμένοι ιθαγενείς επιτέθηκαν λεκτικά στον μονάρχη, ενώ ένας εκ των παρευρισκομένων είπε στον βασιλιά πως στόχος των Αβορίγινων είναι η «κυριαρχία».

Τη Δευτέρα ο βασιλιάς Κάρολος είχε δεχθεί λεκτική επίθεση μέσα στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο από την 51χρονη ανεξάρτητη ιθαγενη γερουσιαστή Λίντια Θορπ, η οποία φώναξε στον Βρετανό μονάρχη: «Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε - τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τον λαό μας. Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα. Είσαι γενοκτόνος».  Η ίδια, καθώς την απομάκρυναν από την αίθουσα οι άνδρες της ασφάλειας ακούστηκε να φωνάζει: «γ@@ώ την αποικία, δεν είστε οι βασιλιάδες μου».

Το πρωί της Τετάρτης ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα θα αναχωρήσουν από την Αυστραλία με προορισμό τα νησιά Σαμόα. Εκεί το βασιλικό ζεύγος της Γηραιάς Αλβιώνας θα δώσει το παρών στην Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για το 2024 (CHOGM), που πραγματοποιείται από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου.

Με δύο γιατρούς και με βασιλικό αίμα ταξίδεψε ο βασιλιάς Κάρολος στην Αυστραλία

Με δύο γιατρούς και απόθεμα από δικό του αίμα ταξίδεψε ο βασιλιάς Κάρολος την περασμένη Παρασκευή στην Αυστραλία. Ο Βρετανός μονάρχης, που τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε πως διαγνώστηκε με καρκίνο, διέκοψε προσωρινά την θεραπεία του για 11 μέρες λόγω της βασιλικής περιοδείας στην Αυστραλία και τα νησιά Σαμόα από τις 18 μέχρι τις 26 Οκτωβρίου.

Η προσωρινή διακοπή της θεραπείας του 75χρονου μονάρχη έγινε με την σύμφωνη γνώμη των γιατρών του, όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, η υγεία του βασιλιά Καρόλου θα παρακολουθείται στενά και 24 ώρες το 24ωρο από τους δύο γιατρούς που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Αυστραλία. Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν πως για την βασιλική περιοδεία του Βρετανού γαλαζοαίματου στην Αυστραλία τίθενται σε εφαρμογή οι ίδιες ρυθμίσεις που είχαν τεθεί και για την μητέρα του, την εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ, όταν ταξίδευε στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο βασιλιάς Κάρολος ταξίδεψε στην Αυστραλία μεταφέροντας απόθεμα από το δικό του αίμα, σε περίπτωση που θα παρουσιαστεί ανάγκη μετάγγισης ενώ εκτός από τους δύο δικούς του γιατρούς που τον συνοδεύουν, θα έχει την στήριξη επί τόπου ιατρικών ομάδων σε όλη την διάρκεια της παραμονής του στην Αυστραλία και στα νησιά Σαμόα.

«Πρέπει να βεβαιωθείς ότι καλύπτεις κάθε ενδεχόμενο και το αεροσκάφος θα μεταφέρει αίμα σε περίπτωση που χρειαστεί μετάγγιση αίματος», δήλωσε στο περιοδικό Hello ο πρώην γραμματέας Τύπου της βασίλισσας Ελισάβετ Ντίκι Άρμπιτερ όταν ρωτήθηκε γιατί κουβαλούσαν αίμα μαζί τους. Ο ίδιος τόνισε πως «δεν υπάρχει ποτέ η εγγύηση ότι θα βρεις τον σωστό τύπο αίματος στον προορισμό σου».

Οι συμβουλές των γιατρών στον βασιλιά Κάρολο

Πριν αναχωρήσει για την βασιλική περιοδεία στην Αυστραλία ο Βρετανός μονάρχης, εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ δήλωσε πως, αν και ο βασιλιάς ήθελε να συμπεριλάβει στο ταξίδι του και την Νέα Ζηλανδία, οι γιατροί του τον συμβούλευσαν να αποφύγει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη συνέχιση της ανάρρωσής του.

Ο 75χρονος βασιλιάς Κάρολος και η 76χρονη βασίλισσα Καμίλα έφτασαν στο Σίδνεϊ αργά το απόγευμα της Παρασκευής υπό βροχή και κατέβηκαν από το αεροσκάφος κρατώντας ομπρέλες. Το ζεύγος των Βρετανών γαλαζοαίματων υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε, η κυβερνήτης της πόλης Σαμάνθα Μόστιν, η κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας Μάργκαρετ Μπίζλι και ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Κρις Μινς. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιώνας φιλοξενούνται στην επίσημη κυβερνητική κατοικία «Kirribilli House», η οποία βρίσκεται στο ομώνυμο προάστιο του Σίδνεϊ.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε το Σίδνεϊ και την Καμπέρα και συμμετείχε σε μια σειρά εκδηλώσεων ενώ την Τετάρτη η βασιλική περιοδεία θα συνεχιστεί στα νησιά Σαμόα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία κάλεσε τον πρέσβη των ΗΠΑ για εξηγήσεις μετά από επιστολή περί «ανεπαρκούς δράσης» κατά του αντισημιτισμού

Διεθνή / Διπλωματική κόντρα Γαλλίας - ΗΠΑ: Ο πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ κατηγορεί τον Μακρόν για αδράνεια απέναντι στον αντισημιτισμό

Ο Τσαρλς Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής και πεθερός της Ιβάνκα Τραμπ, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή ου απευθύνεται προσωπικά στον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους «τροφοδοτούν τη βία»
LIFO NEWSROOM
Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Διεθνή / Βαλέρι Ζαλούζνι: Ο «σιωπηλός στρατηγός» που απειλεί την πολιτική κυριαρχία του Ζελένσκι

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, πρώην αρχηγός του ουκρανικού στρατού και νυν πρέσβης στο Λονδίνο, θεωρείται ο μόνος που μπορεί να απειλήσει πολιτικά τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Οι μυστικές κινήσεις του, οι επαφές με Δύση και ΗΠΑ και τα σενάρια διαδοχής
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Διεθνή / Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική στην Αφρική: Η Wagner αντικαθίσταται από την Africa Corps

Μετά την αποτυχημένη ανταρσία της Wagner και την κακή φήμη της, η Ρωσία αντικαθιστά τους μισθοφόρους της στην Αφρική με την επίσημη παραστρατιωτική ομάδα Africa Corps, ενισχύοντας τον έλεγχο και τη νομιμότητα της Μόσχας στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν:

Διεθνή / Αφγανιστάν: «Μητέρες και παιδιά θα πεθάνουν» - Οι συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Οι περικοπές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην αναστολή ή το κλείσιμο 422 δομών υγείας στο Αφγανιστάν - Κάτοικοι απομακρυσμένων κοινοτήτων μιλούν για μια κατάσταση που «φλερτάρει» με τον θάνατο
LIFO NEWSROOM
Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Διεθνή / Συρία: Καταργούνται δύο μηδενικά από τη λίρα – Νέα χαρτονομίσματα για να σωθεί η οικονομία

Η Συρία ετοιμάζει νέα τραπεζογραμμάτια αφαιρώντας δύο μηδενικά από τη λίρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της αξίας της - Τι σημαίνει για τις καθημερινές συναλλαγές και την πολιτική αλλαγή στη χώρα;
LIFO NEWSROOM
«Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Διεθνή / «Κατάσταση πολιορκίας» στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά και απειλεί με επέκταση σε άλλες πόλεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξοπλίζει την Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον με όπλα, προκαλώντας φόβους για «στρατιωτική κατοχή». Σχέδια για αποστολή δυνάμεων και σε Σικάγο – Νέα Υόρκη.
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι μεταξύ των θυμάτων

Διεθνή / Γάζα: «Δύο τα ισραηλινά πλήγματα στην περιοχή, 20 οι νεκροί» - Αυτοί είναι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν

Το Ισραήλ στόχευσε και χτύπησε το νοσοκομείο Νάσερ - Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως το δεύτερο πλήγμα εξαπολύθηκε αφού διασώστες, δημοσιογράφοι και άλλοι έσπευσαν στον χώρο όπου είχε σημειωθεί η πρώτη επίθεση
LIFO NEWSROOM
Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος της νεότερης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Διεθνή / Κατάθλιψη, bullying, σεξισμός - Ο λόγος μιας 21χρονης γερουσιάστριας στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας τα είχε όλα

Η Σάρλοτ Γουόκερ δεν δίστασε να μιλήσει και για τη διαμάχη της με την πρόεδρο του κόμματος One Nation, Πολίν Χάνσον, η οποία την είχε αποκαλέσει «βρέφος στην πάνα»
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Διεθνή / Τουρκία: Πρόστιμο στον υπουργό Μεταφορών που έτρεχε με 225 χιλιόμετρα την ώρα - Ανέβασε και βίντεο στα social

Το βίντεο, με λαϊκή μουσική υπόκρουση και αποσπάσματα από ομιλία του Τούρκου προέδρου να εξαίρει τις κυβερνητικές υποδομές, δείχνει το κοντέρ του αυτοκινήτου
LIFO NEWSROOM